Eleonóra

Elhunyt Bara Margit színésznő

2016.10.25. 10:57

Programkereső

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színésznő életének 89. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után keddre virradó hajnalban hunyt el.

Bara Margit 1928-ban született Kolozsváron, kétnyelvű család gyermekeként, apja bőrgyári munkás, édesanyja gyergyóremetei tősgyökeres székely volt. Középiskolás korában statisztának jelentkezett a Kolozsvári Magyar Színházba, ahol 1945-től tíz éven át játszott, miközben egy évet elvégzett a Színművészeti Akadémián.

Kolozsvárott ismerte meg első férjét, Halász Gézát is, aki államközi szerződéssel játszott ott. Vele települt át Magyarországra 1955-ben. Az ismeretlen színésznőt már érkezése napján próbafelvételre hívták, Ranódy László neki adta a Szakadék női főszerepét, a filmben kitűnően érvényesült dekoratív szépsége. Az ezt követő bő egy évtized alatt huszonhat filmben játszott, többnyire főszerepet. Az országos népszerűséget második filmje, a Bakaruhában hozta meg számára, amelyben Darvas Iván partnereként játszhatott. Tragikus női sorsokat jelenített meg további számos nagysikerű filmben is (Ház a sziklák alatt, Szegény gazdagok, Hideg napok).

Bara Margit
Bara Margit
Fotó: wikipedia

Onódy Lajos (1920–1996) vendéglátó-ipari vezető, akit 1965-ben sikkasztás, csalás és hűtlen kezelés vádjával – egy sokak által koncepciósnak tartott perben – börtönbüntetésre ítéltek. Onódy Lajost 1964. október 30-án letartóztatták, majd három hónapos nyomozás után 1965. február 1-jén vádat emeltek ellene sikkasztás, csalás és hűtlen kezelés miatt. A nyilvános tárgyalás február 22-én kezdődött a Fővárosi Bíróságon, és március 20-án Onódyt hét és fél év börtönre ítélték. Fellebbezés után a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság felmentette a vádlottat a csalás vádja alól, és több másik vádpontban is enyhébben ítélte meg Onódy cselekményeit. A bíróság jogerősen hat és fél év börtönbüntetést és 32 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. Polgári peres eljárásban később további 65 ezer forint kártérítés megfizetésére is kötelezték Onódyt. A bírósági eljárással párhuzamosan rosszindulatú pletykakampány kelt lábra az Onódy által szervezett állítólagos orgiákról, ahol a híresztelések szerint a résztvevők szórakoztatásáról „csokoládéval leöntött stewardessek”, „meztelen lányok aszpikban, óriási ezüsttálcákon felszolgálva”, és a kor ünnepelt színésznői gondoskodtak. Az utóbbiak közül különösen súlyosan érintette a vádaskodás Bara Margitot, aki – dacára annak, hogy nem is ismerte Onódyt – nem kapott több szerepet, és ezzel megszakadt az addig ígéretesen felívelő karrierje.(wikipedia)

1955-től a Petőfi Színház társulatában lépett fel. Kiváló szerepeket kapott, miközben házassága Halász Géza öngyilkosságával tragikus véget ért. 1957-ben átkerült a Nemzeti Színházba, ahol rövidesen eljátszhatta talán legnagyobb színpadi sikerét, Lisát az Élő holttest című Tolsztoj-Piscator darabban.

A csúcson volt, amikor 1964-ben nevét belekeverték a zavaros Onódy-ügybe: az egész városban elterjedt a vadászházakban lezajlott vad orgiákról szóló pletyka, s a botrányban "rá osztották" a női főszerepet. Az utcán utána kiabáltak, obszcén telefonokat, gyalázkodó névtelen leveleket kapott. Hiába próbált védekezni a rágalmak ellen, a Nemzeti Színházból az utcára tették, a kollégák, barátok elfordultak tőle, pályafutása harminchat évesen derékba tört. 1966-ban ugyan szerződtette a József Attila Színház, de alkatához nem illő szerepeket osztottak rá, a kritikája is lesújtó volt. Utolsó hazai filmszerepét 1969-ben játszotta az Imposztorokban.

Ebben a légkörben megváltással ért fel számára, amikor második férjével, az olimpiai bajnok vízilabdázó, ekkor már edzőként dolgozó Gyarmati Dezsővel és kislányukkal, Eszterrel 1970-ben Kolumbiába utazhatott, ahol Gyarmati a válogatottat irányította.

Hazatérésük után Bara Margit a Német Demokratikus Köztársaságban kapott még egy filmszerepet (a filmet itthon be sem mutatták), a színpadtól 1978-ban vonult végleg vissza. Bár később több szerepajánlattal is megkeresték, egyiket sem érezte visszautasíthatatlannak, inkább a családjának élt. Unokája, Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó.

Művészetét 1967-ben Balázs Béla-díjjal ismerték el, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2002-ben megkapta a Kossuth-díjat is, amelyet kimagaslóan tehetséges színészi és filmművészi tevékenységéért, felejthetetlen, mélyen átélt és érzékenységtől sugárzó szerepformálásaiért, művészi életútjáért ítéltek oda neki. 2011-ben, a 42. Magyar Filmszemlén életműdíjjal tüntették ki a 2005 óta nagybeteg művésznőt, 2012-ben Budapest díszpolgára címet adományozták neki.