Gerzson

Kirják Róbert marad a nyíregyházi színház élén

2016.10.28. 12:47

Programkereső

Az eddig ideiglenes igazgatói posztot betöltő Kirják öt évre kapott megbízást.

Kirják Róbert, az eddigi megbízott ügyvezető igazgató irányíthatja továbbra is a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, új vezetői megbízatása ötéves időtartamra szól - erről döntött csütörtökön a helyhatóság közgyűlése.

Az ideiglenes posztot február 9-én vette át az indoklás nélkül felmentett korábbi igazgatótól, Schlanger Andrástól. A korábbi direktor távozásának okairól nem sokat tudni, a felmentése körüli időszakban néhány, alapvetően pletykákon alapuló cikk született róla, ezekből az rajzolódik ki, hogy Schlanger valószínűleg nem jött ki jól a városvezetéssel, de miután egyik fél sem nyilatkozik az ügyben, ezért nehéz bármi biztosat mondani.

A Magyar Teátrumi Társaság idén áprilisban  így fogalmazott Schlanger eltávolításáról : „Nehezen szabadulunk tehát a gondolattól, hogy a nyíregyházi és a dunaújvárosi esetben - Schlanger András felmentése illetve dr. Borsós Beáta ellenében Őze Áron kinevezése esetében - a színházszakmai megfontolások kevésbé estek latba, mint az önkormányzat egyéb, általunk és a szakmai közvélemény kevéssé ismert szempontjai.”

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a városvezetés, ami kinevezte az új igazgatót, elégedett Kirják Róbert munkájával. Az önkormányzat június 30-án írt ki pályázatot a posztra, amelyen Kirják Norbert is indult.

A 38 éves Kirják Róbert 14 éve dolgozik a Móricz Zsigmond Színháznál, 2002-ben lett gazdasági igazgató. 2010. december 1-jétől, 2013. június 30-ig az ügyvezetői és a gazdasági igazgatói munkakört egyszerre töltötte be, majd a színház 2013. július 1-jei nonprofit kft-vé alakulásától cégvezetőként tevékenykedett.

Pályázatában a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Móricz Zsigmond Színház eddigi, a szakma által színvonalasnak tartott művészeti munkájának megőrzését, illetve továbbfejlesztését jelölte meg. Továbbá kiemelkedő feladatának tartja a ma már Európa-hírű nyíregyházi Vidor Fesztivál évenkénti megrendezését is, amely augusztus végén, szeptember elején több mint 400 előadással, utcaszínházi jelenettel, filmvetítéssel, kiállítással és könnyűzenei koncerttel várja az érdeklődőket. (MTI)