György

Milyen előadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.31. 08:17

Programkereső

Alföldi Róbert és Horváth Csaba friss bemutatói mellett ifj. Vidnyánszky Attila, Kiss Csaba és Michal Dočekal egy-egy október óta látható rendezése is havi válogatásunkban szerepel.

FIDELIO SZÍNHÁZI EST: A képzelt beteg

november 21. 18:00 Budapest Bábszínház

Alföldi Róbert – aki már sokadszorra rendez a Budapest Bábszínházban – Bognár Róbert új fordításában állítja színpadra Molière komédiáját, a főbb szerepekben Ács Norberttel, Pallai Marával és Spiegl Annával.

Molière minden helyzetkomikumot a legvégsőkig kiélez, sötét és éles kontúrral veszi körül ragyogó poénjait, így szinte már ijesztően abszurddá válik kacagtató komédiája. A despota apa nem engedi a lányát a szíve választottjához, a betegség terrorjával akadályozza meg a szerelem beteljesülését. A híres-hírhedett gyógyítás jelenet az orvos-beteg kapcsolatnak máig aktuális esszenciáját adja.

Ács Norbert
Ács Norbert
Fotó: Éder Vera / Budapest Bábszínház

Iván, a rettenet

november 3., 4., 14., 19. Radnóti Színház

A Radnóti Színház idei első bemutatója Mihail Bulgakov híres komédiájának kortárs átdolgozása, amit ifj. Vidnyánszky Attila állított színpadra.

„Ha nem csapjuk be saját magunkat, sürgősen becsapnak minket mások” – idézi az orosz írót, Viktor Pelevint az előadás ajánlója. A zsúfolt társasház élete egy időgép hatására a feje tetejére áll, Rettegett Iván cár és a kicsinyes házmester szerepet cserélnek, történelmi korok idéződnek meg, és miközben a jelenben a szereplők besúgják egymást, a múltban háborúk törnek ki. A főbb szerepekben László Zsolt, Martin Márta, Rusznák András, Petrik Andrea, Molnár Áron és Pál András látható.

Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet
Rusznák András, László Zsolt - Iván, a rettenet
Fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház

Szenvedély

november 8. 19:00 Nemzeti Színház

Ősbemutatóra készül a Nemzeti Színház: Kiss Csaba rendezése Ingmar Bergman filmnovellája és az eredeti dialógusok alapján készült.

Ingmar Bergman filmkészítői munkássága mellett jelentős színpadi szerző, rendező és író is. Precízen kidolgozott forgatókönyveiből Magyarországon is több színházi előadás született. A Szenvedélyt Bergman 1969-ben forgatta Fårö szigetén. A történet két kisiklott életű és átmenetileg egymásba kapaszkodó emberről meg egy jómódú, gyerektelen házaspárról szól. A Nemzeti előadásában színpadra lép Horváth Lajos Ottó, Schnell Ádám, Tóth Auguszta, Györgyi Anna és Szarvas József.

Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély
Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta - Szenvedély
Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

Bűn és bűnhődés

november 18., 23., 28., 29. 19:00 Vígszínház

A száz éve született orosz rendező, Jurij Petrovics Ljubimov ikonikus, 1978-as előadása és Tordy Géza legendás, 2001-es rendezése után a Bűn és bűnhődés most Michal Dočekal rendezésében tér vissza a Vígszínház színpadára.

Dosztojevszkij világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Egy lélek vergődése a bűn és a büntetés útvesztőjében: Raszkolnyikov, a Moszkvában tanuló fiatal egyetemista megpróbálja elhitetni magával, hogy joga volt kioltani egy ember életét. Az előadásban Raszkolnyikov szerepét Orosz Ákos, Porfirijt Stohl András játssza.

Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés
Stohl András, Orosz Ákos - Bűn és bűnhődés
Fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház

Patkányok

november 25., 26. 19:00 Szkéné Színház

Parti Nagy Lajos szövegének nyelvi sajátosságai éles képet festenek a darab karaktereinek líraiságáról és brutalitásáról, a Forte egyedi formanyelve pedig megerősíti ezek groteszkségét, tragikumát vagy épp humorát.

Hauptmann darabjának főhőse Johnne, a takarítónő, aki fejvesztve rohan a tragikus vég felé. A francia bohózatokat idéző jelenetek sem képesek elvonni a figyelmet arról, hogyan omlik össze a szereplők jól titkolt hazugságaiból gondosan fölépített kártyavár, miközben mindenki lelepleződik. Horváth Csaba rendezéseinek főbb szerepeiben Andrássy Máté, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké és Nagy Norbert látható.

Horváth Csaba
Horváth Csaba
Fotó: Dusa Gábor
Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a PORT.hu felületén!