Márk

Hazaküldték a nézőket Fehéroroszországban Mundruczó előadásáról

2016.11.04. 11:14

Programkereső

A Proton Színház Demencia című előadása októberben a minszki TEATR Nemzetközi Színházi Fórumon vendégszerepelt. Ebben az országban 600 fő felett már senkit sem engednek be, mert ennyien már forradalomképesek, így 12 – jeggyel rendelkező – nézőt egyszerűen hazaküldtek.

Mundruczó Kornél csapata mellett a fesztivál vendége volt többek közt a Theatre Vidy Lausanne, a Moscow Pushkin Drama Theatre, illetve a Staatstheater Hannover.

Az előadás végén a közönség állva tapsolt, amiről a kritikusok így írtak: „A Demencia, nos, ilyen az igazi európai színház. Szabad, széles látókörű. Szinte alkotói aktivitást kíván a nézőtől. Jó érzés, amikor a műfaj nem nyomja agyon az előadást, hanem feloldódik a finálé tarkaságában (...) szikrázik, akár a csillagszóró. Mert

ebben az estében volt társadalmi dráma, vígjáték, horror egyaránt, sőt némi szoft pornó is.

A díszlet úgy változtatta az alakját, mint egy Transformer, a színpadra pedig időnként beszüremkedett a mozi” - írta az előadásról Pavel Kanash.

Irina Goroshko a kultprosvet.by-n így fogalmazott: „Az előadás során Mundruczó többször is regisztert vált, az orránál fogva vezeti a nézőt – hol vígjátékba, hol thrillerbe, hol kortárs művészfilmbe. A figyelem egy pillanatra sem lankadhat: amint a közönség kezdené úgy érezni, hogy érti, mi volt rendezői szándék, a felállás ismét megváltozik. Képtelenség előre kiszámítani, mi jöhet még.”

Azt már láttam, mire képes Mundruczó a filmvásznon, de amit a színházban csinál, az maga a varázslat.

Érvényes ez az izgalmas díszletre, a lenyűgöző színészi játékra és az időnként a megbotránkoztatás határát súroló rendezői ötletekre, de hagyjuk is, hiszen a varázslatban éppen az a jó, hogy megfejthetetlen. Köszönet Angelika Krasevszkajának, hogy elhozta nekünk, ide Minszkbe ezt a – képtelen hangzású magyar nyelven megszólaló – mágikus világot - lelkendezett Anna Jefremenko.

Demencia  Budapesten legközelebb 2016. november 8-án a Vígszínházban lesz látható, ahová egy év után tér vissza az előadás.