Csilla, Noémi

Eszenyi Enikő: „Tartoztam ezzel a mesteremnek”

2016.11.08. 17:07

Programkereső

Egykori tanára, Kapás Dezső novelláiból írt és rendezett kisfilmeket Eszenyi Enikő a Vígszínház művészeivel. Az 50-es évekbe repítő alkotások az Indavideón is megtekinthetők heti minisorozatként.

A Vígszínház asztalosműhelye szeptemberben egy hétre átalakult, hogy rögtönzött filmstúdiónak adja át helyét. Itt forgattak éjszakába nyúlóan a társulat művészei Eszenyi Enikővel, akinek Horvai István mellett Kapás Dezső volt másik nagy mestere. „Fantasztikus pedagógus, csodálatos rendező és kitűnő író volt egy személyben. A műveit az egész osztály jól ismerte, Várkonyi Zoltán fia, Várkonyi Gábor Vereség címmel egy nagyszerű tévéjátékot is rendezett az egyik munkájából.” 

Eszenyi Enikő
Eszenyi Enikő
Fotó: Molnár Zsolt / Index

Kapás Dezsőt írásaiban, ahogy a Vígszínház igazgatója kiemeli, őrületesen nagy humor és a groteszkhez való különösen jó érzék jellemezte. „A novelláiban érzékletesen festi le a kort, amelyben élt, méghozzá szokatlan látásmóddal: gyerekek szemszögén keresztül” – teszi hozzá Eszenyi Enikő, aki a felkészülés időszakára így emlékszik vissza: „A forgatás előtt végigbeszéltük, milyen volt a kor, kinek milyen emlékei vagy történetei vannak az ötvenes évekről, majd rögtön nekiláttunk a próbáknak, úgyhogy mire elérkezett a felvétel napja, mindent szépen kidolgoztunk.”

Várkonyi Zoltán (ideiglenes?) filmstúdió

Az írásokból készült ötperces kisfilmekben feltűnik többek között Király Dániel, Stohl András, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly, Wunderlich József, Majsai-Nyilas Tünde, Bach Kata és Hevér Gábor. A filmek operatőre Táborosi András volt, aki több ízben dolgozott már együtt a Vígszínház társulatával. Eszenyi Enikő azt reméli, a mostani sorozatot további munkák sora követheti majd.

Komoly szándékom, hogy a Vígszínház égisze alatt rendszeresen szülessenek filmes munkák,

amelyekbe a fiatal alkotókat is bevonhatjuk. Janovics Jenő, a Kolozsvári Színház igazgatója a magyar filmgyártás egyik úttörője volt, a filmstúdiójában a szakma nagyjai kezdték a pályájukat. Valami hasonlót szeretnék megvalósítani a későbbiekben. A mostani kisfilmeket egy olyan sorozat követi majd, amelyben a Vígszínház mindennapjairól láthatnak a nézők rövid jeleneteket. Kicsiben kezdjük el, de arról álmodom, hogy a Vígszínháznak egyszer saját mozifilmje is lesz” - mondat el Eszenyi Enikő.

Hány úttörőre van szükség, ha Rákosi zuhanyozni akar?

A heti rendszerességgel jelentkezőkisfilmeket keresse a Színház.hu-n! A következő rész pénteken jelenik meg.

Az ötveneses évek világát felidéző kisfilmeket október 23-án láthatta először a publikum a Pesti Színházban megtartott ′56-os megemlékezésen, amelyen a mester két tanítványa, Hegedűs D. Géza és Gálffi László is közreműködött. Az eseményen részt vett a novellák szerzőjének családja is, akik hálájukat fejezték ki a színház igazgatójának Kapás Dezső emlékének ápolásáért. „Úgy érzem, tartoztam ezzel a mesteremnek – jegyezte meg Eszenyi Enikő, hozzátéve: – Régóta terveztem, hogy a tanítványaival közösen megemlékezzünk Dezsőről. Ennek az első lépcsőfoka ez a filmsorozat, amiben remélem, mások is örömüket lelik majd.”