Emma

Képzelje el, hogy ön hajléktalan!

2016.11.24. 15:45

Programkereső

Kényelmesen ül? Netán egy meleg irodában, munka közben olvassa ezt a cikket? Vagy – még jobb – otthon, egy kényelmes fotelben? Esetleg egy járművön, ami éppen hazaszállítja a jó meleg lakásba? Akkor ön szerencsés.

Nincs ezzel mindenki így. Jelenleg kb. 30 000 ember él hajléktalanként Magyarországon. Ebből az élethelyzetből szinte csak emberfeletti erővel, nagy szerencsével és támogatók révén lehet kiemelkedni. Napról napra egyre többen kerülnek az utcára, mert lakhatásuk valamiért nem biztosított. Egy válás, a munka elvesztése, egy lakáshitel törlesztőjének megemelkedése, vagy csak a körülmények szerencsétlen összjátéka mind-mind eredményezheti azt, hogy egyik napról a másikra elvesszük a tetőt a fejünk fölül.

cim nelkul

A hajléktalanság télen még égetőbb problémaként jelentkezik, és mi, szerencsésebbek csak elképzelni tudjuk, hogy milyen borzalmas lehet az utcán élni. Elképzeljük, ha egyáltalán el akarjuk képzelni. Pedig mindenkinek el kéne képzelnie. Mindenkinek legalább egy gondolatkísérlet erejéig bele kellene képzelnie magát egy hajléktalan helyébe. Segítene átérezni, megérteni, min mennek keresztül ezek az emberek.

Ennek a gondolatnak a mentén készített előadást, egyben interaktív színházi társasjátékot a Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt Cím nélkül címmel. A hajléktalan emberek életébe nyerünk bepillantást, játékosként megpróbálhatunk megélni, túlélni fél évet otthontalanul.

Az előadást négy szereplő játssza: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás, aki szakértőként segít kiigazodni a sokak által alig ismert világban.

A felnőtt közönség és középiskolás diákok előtt is előadott darab egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed, van”, és „ha szegény vagy, magadra vess”.

A bemutató helye és időpontja; MU Színház, november 24. 19:00

További helyszín és időpontok; Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, november 30., december 13., 14.

További információ: www.mentocsonak.com és www.stereoakt.hu