Bernadett

Kivívott főszerep – Átadták az Aase-díjakat

2016.12.13. 09:37

Programkereső

A Gobbi Hilda által alapított, a legjobb epizodistákat jutalmazó szakmai elismerést idén Dimanopulu Afrodité, Szoboszlai Éva, Kertész Péter és Szatmári György színművész vehette át.

Az Aase-díjat Gobbi Hilda végakaratában az "emlékezetes percek, pillanatok főszereplői", az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Aase megformálása Gobbi Hilda egyik emlékezetes alakítása volt, a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta a szerepet.

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

Dimanopulu Afrodité, Kertész Péter, Szatmári György és Szoboszlai Éva
Dimanopulu Afrodité, Kertész Péter, Szatmári György és Szoboszlai Éva
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A díjazottak közül Dimanopulu Afrodité az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Szoboszlai Éva elsősorban az Evangélium Színházban szerepel. Kertész Péter játszott a Operettszínházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban, jelenleg szabadúszó, rendszeresen látható a Turay Ida Színházban és a Karinthy Színházban.

A december 12-én megtartott eseményen más díjakat is átadtak. A Bálint Lajos-vándorgyűrűt – amelyet felváltva kap dramaturg és művészeti titkár – Farkas Irén, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkára vehette át. A vidéken játszó tehetséges fiatal színésznők művészetének elismerésére létrehozott Domján Edit-díjjal Széles Zitát jutalmazták. A Nemzeti Színház fiatalon elhunyt színész-rendezője emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására alapított Ivánka Csaba-díjat Papadimitriu Athina vehette át.