Gertrúd, Patrik

Egy fiú Boszniából

2017.03.09. 15:01 Módosítva: 2017-03-10 09:58:37

Programkereső

A közönnyel foglalkozik a Bethlen Téri Színház és a Manna tehetséggondozó programjának nyertes előadása, ami március 12-én és április 3-án látható a Bethlen Téri Színházban.

December 21-én mutatta be a Bethlen Téri Színház és a Manna Találkozások tehetséggondozó programjának harmadik előadását, ami most ismét műsorra kerül. A kétszereplős darabot - melyben Botos Éva és Jászberényi Gábor láthatók a színpadon -, Lazici Noémi, a Találkozások 2016-os pályázatának győztese rendezte. Noémi Nagyváradon él, kolozsvári és marosvásárhelyi munkái után most először rendezett Magyarországon. Noémi pályázatában a boszniai háborúval foglalkozó kortárs holland darabot választotta azzal a céllal, hogy a korunk népbetegségévé vált közönyösségre hívja fel a figyelmet.

Régóta foglalkoztat az emberek sajnos egyre inkább növekvő tendenciája a közöny felé. Keresem az okokat, próbálom megmozgatni azon elrejtett, már-már absztrakt fogalmat, amit empátiának nevezünk, kísérletet teszek arra, hogy megfejtsem hiányának okait”

– írta Lazici Noémi a pályázatában. E mostani előadás különlegessége, hogy Jászberényi Gábor a 2005-ben Magyarországon egyszer már bemutatott darabban is játszott.

Az Egfiú Boszniából hősei egy házaspár, Djuka és Fazila, akik Boszniából menekültek Hollandiába. A nyugat-európai város egy hatalmas irodaházának ablakában olvassák egyetlen élő rokonuk, a 14 éves Mirad leveleit. Valójában az unokaöcs, Mirad nézőpontjából, levelei és naplója által ismerjük meg az 1992 és 1995 közt történteket. Tökéletesen dokumentált szöveg, ahol az események konkrét helyekhez, dátumokhoz, helyzetekhez és eseményekhez vezetnek minket. Bármikor bármi megtörténhet, nem számít, hogy éppen a világ mely pontján állunk.

AD DE BONT: Egy fiú Boszniából

Djuka – Jászberényi Gábor

Fazila – Botos Éva

Videó: Ofner Gergő

Jelmez: Tóth Hajni

Rendezőasszisztens: Láng Zsuzsa

Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Mentor rendező: Szikszai Rémusz

Rendező: Lazici Noémi

Előadások: március 12., április 3.

Bethlen Téri Színház

Támogatott tartalom