Bernát, Felícia

Függőségek és szenvedélybetegségek a Radnóti színpadán

2017.04.25. 09:25

Programkereső

Dosztojevszkij színházban ritkán játszott kisregényét, A játékost egy fiatal alkotópáros Fekete Ádám és Fehér Balázs Benő adaptálja színpadra.

A játékos alapján számos filmadaptáció készült, többek között Makk Károly is feldolgozta, Szergej Prokofjev pedig operát írt belőle. Magyarországon 1985-ben játszotta a budapesti Katona József Színház Forgách András átiratában.

Józsa Bettina és Vilmányi Benett - A játékos
Józsa Bettina és Vilmányi Benett - A játékos
Fotó: Walton Eszter

Dosztojevszkij kisregénye egy fiktív német fürdővárosban, Roulettenburgban játszódik, ahol virágzik a kaszinói élet. Az idetévedő alakok felteszik akár minden vagyonukat, és abban reménykednek, hogy ha nyernek, önmagukat is megválthatják. Bizonytalan egzisztenciájú és kiszolgáltatott emberek tűnnek fel, akik egyik pillanatban még gazdagok és előkelő körökben mozognak, a másik pillanatban pedig kitessékelik őket a teremből. A történet főhőse Alekszej, a fiatal tanító, aki ambivalens szerelmi viszonyba keveredik Polinával, és hogy pénzt szerezzen a lánynak, szerencsejátékba kezd. A tanító idővel egyre gyakoribb vendége lesz a kaszinónak, ahol a vakszerencse tesztelésének a megszállottjává válik. Mindent akar és azonnal, telhetetlenül, de végül elveszti a kontrollt a játék felett.

A jelenkori társadalomban a függőségek és szenvedélybetegségek jelenléte az egyik legkomplexebb probléma. Tárgyuk többféle lehet, beszélhetünk szexfüggőségről, internetfüggőségről, alkohol-, drog- vagy nikotinfüggésről, evési zavarokról, túlzott munkamániáról, párkapcsolati függésről, kényszeres vásárlásról, és nem utolsósorban a játékszenvedélyről. Ezek hátterében szorongások állnak, depresszió, családi gondok, önértékelési zavarok, olyan kielégítetlen vágyak, amelyek a függőség tárgyában nyernek feloldozást. A megoldás általában a szembenézéssel és a másokkal való megosztással kezdődik.

A játékos
A játékos
Fotó: Walton Eszter

A rendező a darab kapcsán elmondta: „A Dosztojevszkijjel való foglalkozás különös érzékenységgel ruházza fel az embert. Ő minden szereplőjét szereti, és a maguk összetettségében és bonyolultságában ábrázolja őket, mintha arra hívná fel a figyelmet, hogy

mielőtt elítélsz valakit, próbálj meg a mélyére nézni.

Nincsenek gonoszok és jók. Szerelmesek vannak – emberbe, pénzbe, adrenalinba, magába a szerelembe. A játékos szereplői mindent megtesznek azért, hogy a fenti felsorolásból magukénak tudják a legtöbbet“ – tette hozzá Fehér Balázs Benő.

A Radnóti Színház új előadásában a főszerepet Vilmányi Benett egyetemei hallgató játssza, partnerei Sodró Eliza, Schneider Zoltán, Csomós Mari, Rusznák Ándrás, Molnár Áron, Lovas Rozi, Martin Márta, Dénes Viktor, Józsa Bettina e.h., Konfár Erik e.h. és Hajdu Tibor e.h. lesznek. Fekete Ádám mellett dramaturgként egykori egyetemi osztálytársa, Kelemen Kristóf vesz részt az alkotómunkában, a díszlet és a jelmezek Izsák Lili munkái.