Bernát, Felícia

Lőrinczy György lesz az NKA alelnöke

2017.04.28. 13:19

Programkereső

A Budapesti Operettszínház főigazgatója május 1-től tölti be Nemzeti Kulturális Alap alelnöki pozícióját, a főigazgatói feladatkör megtartása mellet.

A kulturális menedzsert Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azután nevezte ki, miután kiderült, hogy Doncsev András, az NKA eddigi alelnöke távozik posztjáról. Az Indexnek adott interjújában a korábbi alelnök elmondta: „A szerződésemben az szerepel, hogy az indoklás nélkül bármikor felbontható. A hivatalos közlemény szerint közös megegyezéssel távozom.” Korábban a Magyar Nemzet a leváltás okaként arról írt, hogy túl sok „liberális zenekar” kapott állami támogatást, amit Balog Zoltán nem nézett jó szemmel. Doncsev erre reagálva kifejtette: „ilyen közöttünk fel sem merült, és soha ehhez hasonló visszajelzést nem kaptam nyíltan senkitől.”

Az új alelnök megbízatása négy évre szól. Lőrinczy György a kinevezés kapcsán elmondta, ebben a funkcióban sem kíván mást tenni, mint a szakmában eltöltött harminc évében, illetve a közelmúltban az NKA Színházművészeti Kollégiumának vagy az Emmi Színházművészeti Bizottságának tagjaként. "Az eltérő ízlés és a különböző meggyőződés alapján alkotó művészek és szakmai szervezetek együttműködését szeretném erősíteni. Valamennyi fontos kérdésben a kormányzati döntéshozók és a szakmai szereplők konstruktív és őszinte párbeszédét kívánom támogatni, mindenekelőtt azonban a nemrégiben átalakított adminisztratív rendszer megújuló működését kell segítenem" – fogalmazott Lőrinczy György.