Emma

Mindenki szereti Shakespeare-t

2017.05.29. 17:13

Programkereső

Kezdődhet a visszaszámlálás: június 9-én, azaz kevesebb, mint 12 nap múlva indul a Madách Színház Shakespeare Fesztiválja, a Szerelmünk, Shakespeare.
Shakespeare
Shakespeare
Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Ha a címben jelzett állításunk talán túlzásnak is tűnik, azt azért nagy biztonsággal leszögezhetjük, hogy valószínűleg rengetegen osztoznak rajongásunkban, és vallják magukról, hogy minden drámaírók legnevesebbje az ő szerelmük is – a kérdés csak az, hogy művei közül tragédiáit, komédiáit, királydrámáit, lírai költeményeit, esetleg szonettjeit szeretjük-e jobban.

Ha esetleg még nem hoztunk volna döntést e tárgyban, az eseménysorozat 38 napja alatt megtehetjük, hiszen tucatnyi program segítségével merülhetünk el Shakespeare csodálatos univerzumában, amelyek lefedik „az avoni hattyú” munkásságának legnagyobb részét.

A fesztivál legnagyobb attrakciója a Szerelmes Shakespeare című hét Oscar-díjas film színpadi verziójának színre vitele,

 a 2014-es londoni bemutató alapján, de a Madách egyedi változatában, olyan sztárjainkkal, mint Nagy Sándor, Tompos Kátya, Solti Ádám, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Kerekes Éva, Szerednyey Béla, Magyar Attila vagy Tóth Enikő.

A romantikus komédia mellett további szerelmes-vidám műsorok várnak ránk, például az Ahogy tetszik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak fiatalos előadása ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében vagy a #ShakespeareLIVE, Hajdu István és Magyar Attila interaktív-improvizatív, performansz jellegű mókázása. Az igazi szerelmes Shakespeare-t a Bárd férfiakról, illetve nőkről írt monológjainak segítségével (Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában), továbbá (szintén az SzFE diákjai által prezentálva) szonettjeinek meghallgatása során ismerhetjük meg.

Ezenkívül az is talál magának programot, aki gyermekét szeretné bevezetni Shakespeare világába (Shakespeare-mesék), egyszerűen csak kikapcsolódni kíván

(reneszánsz romkocsma szinte minden Szerelmes Shakespeare-előadás után a színház csillagfényes tetőteraszán,

, Ónodi Eszter és a WH zenekar koncertje), esetleg egy szokatlan formában, táncfantáziaként akar találkozni a szerzővel (Shakespeare, ahogy nekünk tetszik).

Ahogy azt Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója írja köszöntőjében: „Kérjük, fogadják szeretettel és tekintsenek a rendezvénysorozatra úgy, mint a Madách Színház másik arcára, amit ugyanolyan elkötelezettséggel nyújtunk át Önöknek, mint a zenés programunkat.” Ennek jegyében a Szerelmünk, Shakespeare folyamán a halhatatlan író komolyabb oldalát is bemutatjuk, többek közt a Krétakör műfajteremtő előadása, a hamlet.ws című Hamlet- adaptáció vagy Az én Shakespeare-em című előadássorozat segítségével. Utóbbi program folyamán 

Shakespeare-tudoroknak, -színészeknek és -rendezőknek (Nádasdy Ádámtól kezdve Hegedűs D. Gézán át Szikora Jánosig) a szerzőhöz fűződő viszonyáról tudhatunk meg többet.

A fesztiválig hátra lévő időben az eseménysorozat különböző programjaihoz és elsősorban persze William Shakespeare-hez kapcsolódó összeállításokkal, ismertetőkkel, érdekességekkel, egyéb színes írásokkal igyekszünk kedvet csinálni nézőinknek, a Szerelmünk, Shakespeare ideje alatt pedig minden előadásról jelentkezünk beszámolóval. Reményeink szerint igazi ünnep lesz mindenki számára programunk, hiszen magával Shakespeare-rel szólva

Az ünnepnap azért kápráztat el, / Mert szürke napokból ragyog elő, / Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel / Itt-ott egy-egy igazi drágakő.”

További részletek ide kattintva olvashatók!
Támogatott tartalom