Klaudia

Hogyan lett a gyönyörű színésznőből Shakespeare felesége?

2017.05.30. 15:51

Programkereső

Anne Hathawaynek, A nyomorultak Oscar-díjas sztárjának vajon csak a neve egyezik meg a legendás szerző nejéével, esetleg távoli leszármazott lehet?

Ha már rég vettünk részt irodalomórán, jókora az esély rá, hogy az Anne Hathaway névről azonnal a bájos amerikai színésznő ugrik be, nem pedig William Shakespeare felesége, akit a világ leghíresebb drámaírója 1582 novemberében vett nőül, és akivel a közhiedelemmel ellentétben szerelmi házasságot kötött (erről Kiknek a szerelme volt még Shakespeare? című korábbi cikkünkben írtunk részletesebben).

A Neveletlen hercegnő, a Túl a barátságon, Az ördög Pradát visel, a Rachel esküvője, az Egy nap, a Csillagok között vagy az Oscart hozó A nyomorultak sztárja Brooklyban született, s habár ír és angol felmenőkkel is rendelkezik, nincs rá bizonyíték, hogy köze lenne Shakespeare feleségének családjához.

A névegyezés azonban természetesen nem a véletlen műve.

A színésznő szülei Philadelphiából származnak: édesapja, Gerald T. Hathaway ügyvéd, édesanyja, Kate McCauley Hathaway pedig énekesnő és színpadi színésznő – Anne Hathaway az ő hatására kezdett el színészkedni, és szintén az ő színházi kötődése az oka annak, hogy a vezetéknevek vicces azonosságára rákontrázva a szülők a legnagyobb drámaíró feleségéről nevezzék el a lányukat. Így kapta az újszülött a legendás szerző nejének keresztnevét is az azonos vezetéknév mellé (a színésznő teljes neve egyébként Anne Jacqueline Hathaway).

A szakmában tehát a sztár ugyanazon a néven fut, mint Shakespeare felesége, a magánéletben azonban állítólag mindenki csak Annie-nek szólítja. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a művész a néhai névrokontól akarná ily módon megkülönböztetni magát, hiszen

nincs olyan színész, aki bánná ezt az apró, ám jelentőségteljes kapcsolatot.

Anne Hathaway egyébként játszott is Shakespeare-t: 2009 nyarán a New York-i Central Parkban a Delacorte Theatre által színpadra állított Vízkereszt, vagy amit akartokban ő volt Viola (a fenti videó 59. másodpercétől kezdve ebből az előadásból láthatunk részleteket). Ami pedig az eredeti Anne Hathawayt illeti, vele mint múzsával a június 9. és július 16. között a Madách Színházban zajló Szerelmünk, Shakespeare fesztivál több programjában is találkozhatunk.

További részletek ide kattintva olvashatók!
Támogatott tartalom