Zita, Mariann

Végre kiderült, melyik Shakespeare legnépszerűbb drámája

2017.05.31. 13:55

Programkereső

Az irodalomtudósok már évszázadok óta próbálják vizsgálni a szerző darabjainak hatását és befolyását, egy tavalyi felmérés azonban végérvényesen eldöntötte, melyik Shakespeare-színműveket olvassák a legtöbben.

A YouGov nevű angol piackutató cég reprezentatív közvélemény-kutatásában 1661 brit felnőttet kérdezett meg arról, hány színművet olvastak Shakespeare-től, és melyek ezek.

A szomorú statisztika szerint a megkérdezettek 25 százaléka még az avoni hattyú hazájában sem olvasott egyáltalán semmit a legendás szerzőtől.

Akik azonban ismerik a műveit, azokról elmondható, hogy átlagosan öt Shakespeare-drámát olvastak.

A felmérés vizsgálta a válaszokat pártállás szempontjából is (!), és arra jutottak, hogy a konzervatív szavazók, a munkáspárt és a liberális demokraták támogatói hat-hat Shakespeare-színmű végigolvasásával büszkélkedhetnek, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját támogatók azonban csak négy drámára tudták rávenni magukat.

Korcsoportok alapján súlyozva az az eredmény jött ki, hogy az idősebbek, azaz a 65 éven felüliek több színdarabot olvastak a drámaírók drámaírójától (a fiatalabbak öt dráma/fő eredményével szemben átlagosan hetet), ezek azonban jórészt a kevésbé népszerű művek közül kerülnek ki. Az egészen fiatalok körében sincs veszve azonban minden: a 18–24 évesek között mindössze 7 százalék volt azok aránya, akik egyáltalán nem olvastak még Shakespeare-színművet.

A legjobban persze nyilván mindenkit az érdekel, a felmérés alapján mely Shakespeare-drámák számítanak a legolvasottabbnak: azt kell mondanunk, hogy az eredmény nem sok meglepetést tartogat.

Az első helyen természetesen a Rómeó és Júlia végzett, ezüstéremmel a Macbeth büszkélkedhet, a harmadik pedig a Szentivánéji álom lett.

Épp csak lecsúszott a dobogóról a Hamlet és a Velencei kalmár, a TOP10-be pedig sorrendben a következő darabok fértek még be: Vízkereszt, vagy amit akartok, Sok hűhó semmiért, A makrancos hölgy, Othello, A vihar. A teljes listát itt böngészhetjük végig.

Azok számára pedig, akik szeretnék csiszolni egy kicsit műveltségüket Shakespeare terén, jó hírünk van: a Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján a legnépszerűbbek (Szentivánéji álom, A makrancos hölgy, Hamlet, Rómeó és Júlia stb.) mellett kevésbé ismert darabok is előkerülnek – vagy éppen a jól ismerteket mutatjuk be különleges tálalásban. További részletek: http://www.madachszinhaz.hu/Shakespeare_fesztival.htm

Támogatott tartalom