Konrád, Tivadar

Színdarab készült a pécsi orgonakészítő dinasztia különös sorsáról

2017.10.02. 09:33 Módosítva: 2017-10-02 09:34:58

Programkereső

Az Angster Orgonagyár alapításának 150. évfordulója alkalmából az Élőkép Színház Angster re-generációk címmel hozott létre előadást, amit október 5-én mutatnak be a Bethlen Téri Színházban.

Angster József hittel és szakértelemmel Közép-Európa leghíresebb orgonagyárát építette fel 150 éve, ami 8 évtized alatt 1300 orgonát készített. Unokája, ifjabb Angster József hivatását derékba törte a kommunista diktatúra.

Kettejük sorsát és egyben saját családtörténetét formálta színdarabbá Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház vezetője, ifjabb Angster József unokája.
Angster gyár
Angster gyár

A dokumentum- és fikciós elemeket vegyítő előadás korabeli újságcikkekkel, fotókkal, hang- és videofelvételekkel, a dokumentumok színpadra alkalmazásával és látványszínházi jelenetekkel idézi fel a gyár és a család történetét, a reformkor varázslatos hangulatát és az orgonák éteri hangját.

Angster József
Angster József

Először a gyáralapító önéletrajzi írásának részletei elevenednek meg, majd a harmadik generáció vezetőinek és a gyár munkásainak vallomásain keresztül beleláthatunk a gyár felszámolásának tragédiájába. A műhelyt ugyanis, amely a Szent István-bazilika, a pécsi székesegyház és a szegedi dóm orgonáját is készítette,

1949-ben államosították, vezetőit koholt vádak alapján elítélték, ifjabb Angster Józsefet a szegedi Csillagbörtönbe küldték.

Ezután katonai szekrényeket, hokedliket, úttörőfurulyákat, kutyaólat, de még koporsót is gyártottak a nagy múltú üzemben. Bérczi Zsófia 20 éves korában nagyapjáról dokumentumfilmet kezdett forgatni, amely végül színdarabbá alakult. A filmhez készült rövid videóinterjúk közül néhány az előadásban is látható. 

Az Angster re-generációkat a jubileumi év alkalmából a Temesvári Magyar Napokon szeptember 24-én tűzték műsorra, a budapesti Bethlen Téri Színházban október 5-én, a pécsi Bóbita Bábszínházban október 19-én és 20-án is láthatja a közönség a produkciót.