Színház

22 év után újra megnyitotta kapuit a győri Padlásszínház

2022.04.04. 12:35
Ajánlom
A Czuczor utcai intézmény több mint két évtized után, április 2-án fogadott újra látogatókat.

A Padlásszínházat az újranyitás alkalmából korszerűsítették, felújították a fűtési rendszert és klimatizálták.

Az első előadás Karácsony Gergely 152 lépés Auschwitz felé című díjnyertes monodrámája volt, melyet Nagy Márk rendezésében láthatott a közönség.

A megnyitón Bakos-Kiss Gábor felidézte, hogy igazgatói kinevezése óta „mániákusan kereste” azokat a tereket és helyeket, ahol színházat lehet csinálni, és ahol szorosabbá fűzhető a színészek és a közönség kapcsolata.

„Több évtized után társulatot hoztunk létre, és huszonkét év után ismét kinyit a Padlásszínház, ahol sokkal intimebb előadásokat lehet bemutatni”

– mondta a direktor, hozzátéve, hogy a szomszédban zajló háború fényében a nyitóelőadás még aktuálisabb.

IMG_2357-123528.jpg

A győri Padlásszínház nézőtere (Fotó/Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld)

A darab szövegkönyve ugyanis Rudolf Höss, az auschwitzi haláltábor parancsnokának emlékiratai, valamint történelmi beszámolói alapján készült, és arra keresi a választ, hogy hogyan válik egy példás többgyermekes családapa náci tömeggyilkossá, háborús bűnössé.

A Padlászínház a nyitóelőadással kijelölte a működés irányát is: a jövőben is újító, kortárs, színészközpontú produkciókat szeretnének színpadra vinni.

(via Győr Plusz)

Fejléckép: Bakos-Kiss Gábor a Padlásszínház ablakában (fotó: Huszár Gábor / Kisalföld)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.