Színház

24 előadás a DESZKA Fesztiválon

2010.03.04. 21:05
Ajánlom
Március 8. és 14 között negyedik alkalommal rendezik meg a Deszka Fesztivált, azaz a Drámaírók és Színházak Kerekasztalát Debrecenben.

Most már nyugodtan nevezhetjük hagyománynak, hogy március elején Debrecen egy hétre a kortárs magyar dráma fővárosává lép elő. A Csokonai Színház évek óta egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy a magyar klasszikus szerzők mellett minél nagyobb teret adjon a mai magyar drámaírók új, friss alkotásainak, és a folyamatosan változó valóság legaktuálisabb lenyomatait egybegyűjtve a nézőknek megmutathassa: itt tartunk most, így látjuk magunkat és világunkat.

A IV. DESZKA programját Szakonyi Károly író, Brestyánszky B. Rozália, a Szabadkai Népszínház dramaturgja és Garaczi László író válogatta, a szakmai programot Tasnádi István, Németh Ákos és Kiss Csaba írók állították össze, együttműködésben a Csokonai Színház művészeti műhelyével.

Az egyhetes programban 7 nagyszínpadi és 17 stúdió- illetve kamara-előadás, valamint felolvasószínházak, író-néző találkozók, színész-rendező-szerző kerekasztal-beszélgetések és szakmai tanácskozások szerepelnek.

A meghívott előadások között szerepel például Szálinger Balázstól az Oidipusz gyermekei (Radnóti Színház), Vinnai Andrástól az Azaz (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Visky Andrástól az Alkoholisták (egri Gárdonyi Géza Színház), Nádas Pétertől a Találkozás (Budapesti Kamaraszínház), Esterházy Pétertől a Harminchárom változat Haydn-koponyára (Bárka Színház), Závada Páltól a Bethlen (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Háy Jánostól A gézagyerek (Szabadkai Népszínház) és Bartis Attilától a Romlás (Vígszínház).

Idén gyerekelőadásokban is bővelkedik a fesztivál: a debreceni Vojtina Bábszínház Az ördög szikláját, a Veszprémi Petőfi Színház a Csizmás kandúrt, az Új Színház és a Neptun Brigád a Világszép Nádszálkisasszonyt, a Budapest Bábszínház a Líra és Epikát, a Kecskeméti Katona József Színház a Csipkerózsikát mutatja meg a debreceni közönségnek.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Szakonyi Károly elmondta, hogy két válogatási szempontja volt a program összeállítóinak: egyrészt igyekeztek minél "reprezentatívabb mintát" venni az évadból, másrészt arra is gondoltak, hogy a közönség minden előadáson érezze jól magát.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója úgy látja, ez az eddigi legszélesebb felhozatalú fesztivál. Fontosnak tartja, hogy a színpadra kerülő szövegek sokféle módon tudnak megszólalni, a klasszikustól a kortársig. Sikertörténetnek értékelte a fesztivált, mert úgy látja, a debreceni közönség már elhiszi, hogy a kortárs magyar drámának a nagyszínpadon is van létjogosultsága. Arra biztat minden színházvezetőt, hogy bátran kísérletezzenek a nagyszínpadokon is kortárs magyar művekkel.

Vidnyánszky tervei között szerepel a fesztivál nemzetközivé tétele: szeretné meghívni a külföldön színpadra került kortárs magyar darabokat. Ennek egyelőre anyagi akadályai vannak. Az idei fesztivál költségvetésének a felét, 16 millió forintot pályázati úton szerezték meg az NKA-tól és az OKM-től, a másik felét a Csokonai Színház tette hozzá.

A DESZKA részletes programja

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Színház hír

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.