Színház

24 előadás a DESZKA Fesztiválon

2010.03.04. 21:05
Ajánlom
Március 8. és 14 között negyedik alkalommal rendezik meg a Deszka Fesztivált, azaz a Drámaírók és Színházak Kerekasztalát Debrecenben.

Most már nyugodtan nevezhetjük hagyománynak, hogy március elején Debrecen egy hétre a kortárs magyar dráma fővárosává lép elő. A Csokonai Színház évek óta egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy a magyar klasszikus szerzők mellett minél nagyobb teret adjon a mai magyar drámaírók új, friss alkotásainak, és a folyamatosan változó valóság legaktuálisabb lenyomatait egybegyűjtve a nézőknek megmutathassa: itt tartunk most, így látjuk magunkat és világunkat.

A IV. DESZKA programját Szakonyi Károly író, Brestyánszky B. Rozália, a Szabadkai Népszínház dramaturgja és Garaczi László író válogatta, a szakmai programot Tasnádi István, Németh Ákos és Kiss Csaba írók állították össze, együttműködésben a Csokonai Színház művészeti műhelyével.

Az egyhetes programban 7 nagyszínpadi és 17 stúdió- illetve kamara-előadás, valamint felolvasószínházak, író-néző találkozók, színész-rendező-szerző kerekasztal-beszélgetések és szakmai tanácskozások szerepelnek.

A meghívott előadások között szerepel például Szálinger Balázstól az Oidipusz gyermekei (Radnóti Színház), Vinnai Andrástól az Azaz (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Visky Andrástól az Alkoholisták (egri Gárdonyi Géza Színház), Nádas Pétertől a Találkozás (Budapesti Kamaraszínház), Esterházy Pétertől a Harminchárom változat Haydn-koponyára (Bárka Színház), Závada Páltól a Bethlen (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Háy Jánostól A gézagyerek (Szabadkai Népszínház) és Bartis Attilától a Romlás (Vígszínház).

Idén gyerekelőadásokban is bővelkedik a fesztivál: a debreceni Vojtina Bábszínház Az ördög szikláját, a Veszprémi Petőfi Színház a Csizmás kandúrt, az Új Színház és a Neptun Brigád a Világszép Nádszálkisasszonyt, a Budapest Bábszínház a Líra és Epikát, a Kecskeméti Katona József Színház a Csipkerózsikát mutatja meg a debreceni közönségnek.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Szakonyi Károly elmondta, hogy két válogatási szempontja volt a program összeállítóinak: egyrészt igyekeztek minél "reprezentatívabb mintát" venni az évadból, másrészt arra is gondoltak, hogy a közönség minden előadáson érezze jól magát.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója úgy látja, ez az eddigi legszélesebb felhozatalú fesztivál. Fontosnak tartja, hogy a színpadra kerülő szövegek sokféle módon tudnak megszólalni, a klasszikustól a kortársig. Sikertörténetnek értékelte a fesztivált, mert úgy látja, a debreceni közönség már elhiszi, hogy a kortárs magyar drámának a nagyszínpadon is van létjogosultsága. Arra biztat minden színházvezetőt, hogy bátran kísérletezzenek a nagyszínpadokon is kortárs magyar művekkel.

Vidnyánszky tervei között szerepel a fesztivál nemzetközivé tétele: szeretné meghívni a külföldön színpadra került kortárs magyar darabokat. Ennek egyelőre anyagi akadályai vannak. Az idei fesztivál költségvetésének a felét, 16 millió forintot pályázati úton szerezték meg az NKA-tól és az OKM-től, a másik felét a Csokonai Színház tette hozzá.

A DESZKA részletes programja

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.