Színház

24 előadás a DESZKA Fesztiválon

2010.03.04. 21:05
Ajánlom
Március 8. és 14 között negyedik alkalommal rendezik meg a Deszka Fesztivált, azaz a Drámaírók és Színházak Kerekasztalát Debrecenben.

Most már nyugodtan nevezhetjük hagyománynak, hogy március elején Debrecen egy hétre a kortárs magyar dráma fővárosává lép elő. A Csokonai Színház évek óta egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy a magyar klasszikus szerzők mellett minél nagyobb teret adjon a mai magyar drámaírók új, friss alkotásainak, és a folyamatosan változó valóság legaktuálisabb lenyomatait egybegyűjtve a nézőknek megmutathassa: itt tartunk most, így látjuk magunkat és világunkat.

A IV. DESZKA programját Szakonyi Károly író, Brestyánszky B. Rozália, a Szabadkai Népszínház dramaturgja és Garaczi László író válogatta, a szakmai programot Tasnádi István, Németh Ákos és Kiss Csaba írók állították össze, együttműködésben a Csokonai Színház művészeti műhelyével.

Az egyhetes programban 7 nagyszínpadi és 17 stúdió- illetve kamara-előadás, valamint felolvasószínházak, író-néző találkozók, színész-rendező-szerző kerekasztal-beszélgetések és szakmai tanácskozások szerepelnek.

A meghívott előadások között szerepel például Szálinger Balázstól az Oidipusz gyermekei (Radnóti Színház), Vinnai Andrástól az Azaz (Színház- és Filmművészeti Egyetem), Visky Andrástól az Alkoholisták (egri Gárdonyi Géza Színház), Nádas Pétertől a Találkozás (Budapesti Kamaraszínház), Esterházy Pétertől a Harminchárom változat Haydn-koponyára (Bárka Színház), Závada Páltól a Bethlen (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Háy Jánostól A gézagyerek (Szabadkai Népszínház) és Bartis Attilától a Romlás (Vígszínház).

Idén gyerekelőadásokban is bővelkedik a fesztivál: a debreceni Vojtina Bábszínház Az ördög szikláját, a Veszprémi Petőfi Színház a Csizmás kandúrt, az Új Színház és a Neptun Brigád a Világszép Nádszálkisasszonyt, a Budapest Bábszínház a Líra és Epikát, a Kecskeméti Katona József Színház a Csipkerózsikát mutatja meg a debreceni közönségnek.

A fesztivál sajtótájékoztatóján Szakonyi Károly elmondta, hogy két válogatási szempontja volt a program összeállítóinak: egyrészt igyekeztek minél "reprezentatívabb mintát" venni az évadból, másrészt arra is gondoltak, hogy a közönség minden előadáson érezze jól magát.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója úgy látja, ez az eddigi legszélesebb felhozatalú fesztivál. Fontosnak tartja, hogy a színpadra kerülő szövegek sokféle módon tudnak megszólalni, a klasszikustól a kortársig. Sikertörténetnek értékelte a fesztivált, mert úgy látja, a debreceni közönség már elhiszi, hogy a kortárs magyar drámának a nagyszínpadon is van létjogosultsága. Arra biztat minden színházvezetőt, hogy bátran kísérletezzenek a nagyszínpadokon is kortárs magyar művekkel.

Vidnyánszky tervei között szerepel a fesztivál nemzetközivé tétele: szeretné meghívni a külföldön színpadra került kortárs magyar darabokat. Ennek egyelőre anyagi akadályai vannak. Az idei fesztivál költségvetésének a felét, 16 millió forintot pályázati úton szerezték meg az NKA-tól és az OKM-től, a másik felét a Csokonai Színház tette hozzá.

A DESZKA részletes programja

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Művészek saját otthonában játszódnak a Madách Színház online bemutatói

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Kovács Lotti és Szemenyei János szereplésével tart élő bemutatósorozatot a Madách Színház az interneten.
Színház hír

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Színház hír

Nyolc új taggal bővült a Halhatatlanok Társulata

Négy év kihagyás után választottak új tagokat a Halhatatlanok Társulatába. A szakmai kuratórium ajánlása után végül a közönség szavazata döntött.
Színház hír

Színes gálaműsorral mutatja meg magát a szakmai összefogás a Városmajorban

Két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett a Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett Összefogás Gála augusztus 16-i nyitóeseményére.
Színház magazin

Egy imádni való színésznő: Pécsi Ildikó 80 éves

Megannyi kiváló alakítással lopta be magát szívünkbe Pécsi Ildikó, aki egyeseknek Az aranyember Noémijeként volt emlékezetes, mások Csámpás Roziként idézik fel könnyedén az Indul a bakterházból. A Kossuth-díjas színésznő május 21-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.