Színház

2500. alkalommal áll színpadra a héten a Momentán Társulat

2021.08.24. 16:35
Ajánlom
Magyarország egyik legrégebbi és legnépszerűbb improvizációs színháza, az idén 18 éves Momentán Társulat augusztus 26-án 2500. alkalommal lép fel. A jubileumi szám a RögvEst című előadásra esik.

A színházba vagy fesztiválra járók körében ismerősen csenghet a Momentán Társulat neve. A csapat idén immár 18 éve szórakoztatja közönségét – több mint tíz éve saját színházat is üzemeltetnek az Ó utcában, amely igazi kuriózumnak számít az alternatív színházi gyakorlatban.

Impróestjeik minden alkalommal a közönség bevonásával, a nézők ötletei alapján születnek, így minden este egyszeri és megismételhetetlen.

Számos különböző tematikai keretben és formában játszanak, van például pszichológiai problémákat feldolgozó előadásuk és zenei improvizációra vagy éppen filmes műfajokra épülő performanszuk is.

MomUdv2021_03nap_1816-163518.jpg

Momentán Társulat (Fotó/Forrás: Momentán Társulat)

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy évről évre egyre népszerűbb az improvizáció műfaja, még úgyis, hogy az előző időszakban sokszor online tudtuk csak nézőinket kiszolgálni” – mondta el Kiskovács Attila, a Momentán alapító tagja.

„Azt hiszem 18 évvel ezelőtt, megalakulásunkkor még magunk sem hittük, hogy egyszer 2500 lejátszott előadást tudhatunk magunk mögött.

Ugyancsak ennek a népszerűségnek köszönhető az is, hogy nem csak nézni, de tanulni is szeretnék sokan az improvizációt. Évről évre nő azok száma, akik szeretnének belekóstolni ebbe a világba és ennek is nagyon örülünk” – tette hozzá.

MomUdv2021_10nap_1157ENM-163519.jpg

Momentán Társulat (Fotó/Forrás: Momentán Társulat)

Az elmúlt években nemcsak saját főhadiszállásán láthattuk a Momentán Társulat játékát, hanem számos vendégszereplés alkalmával is, így többek között a Művészetek Völgyében, ahol évről-évre a Momentán Udvarban találkozhatunk az alkotókkal. A nyár folyamán a Margitszigeten szabadtéren várták az improvizáció iránt nyitott közönséget, de gyakori vendégek céges, üzleti eseményeken is.

A 2500. előadás a legrégebbi előadásformájukra, a RögvEstre esik augusztus 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.