Színház

3. nap: Nem is olyan csúnya

2013.06.09. 10:00
Ajánlom
A Pécsi Országos Színházi Találkozónak örök életében volt futball-érintettsége. Már csak azért is, mert minden második júniusra esik egy-egy labdarúgó Európa-bajnokság vagy világbajnokság. Ilyenkor a Király utca színházi forgatagába a legváratlanabb pillanatokban belehasíthat egy-egy diadalittas góóóól!-kiáltás a szabadtérre kihelyezett tévéközvetítések mentén.

Ráadásul a legelszántabb színháziak maguk is űzik a sportot, ezért a POSzT OFF programsorozatnak része a futballtorna is. (Jóllehet a dolog alapjában véve ellentétes a színházzal, hiszen azon a pályán a színészi alakításért nem taps, hanem sárga lap jár.) A szombati nemzetközi fociviadal egyetlen szemtanújával sem találkoztunk, így nem tudunk beszámolni arról, hogy a szentpétervári színészválogatott, a magyar színészcsapat vagy a PMFC öregfiúk nyerték a kupát, de úgysem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.

Amúgy Pécs élte tegnap a maga hétköznapi hétvégi életét. A Széchenyi téren veteránautók és büszke tulajdonosaik sorakoztak. (Bizonyos kor fölött elég megrázó, hogy egy kocka Lada is ott feszített az antikvitások között.) A székesegyház melletti kézműves soron számos hasznos fatárgy között nagy-Magyarország alakú fatálakat is kínáltak. A Ferencesek utcája mackóboltjában, a Brummogdában kaotikus helyzetet találtunk. Mivel az utóbbi hetekben számos medvés esemény zajlott a városban, például a gyermeknap alkalmából vagy 130 macit varrtak együtt az ünnepeltekkel, így némi időre lesz szükség a brummogdai bennszülött medvék nyugalmának és lelki egyensúlyának helyre állásához.

A versenyprogramról rendezett szakmai beszélgetésekbe éppen szünnap ékelődött: a pénteken és szombaton látható marosvásárhelyi Bányavakságról és a debreceni Bolha a fülbe-előadásról ma délelőtt zajlik majd eszmecsere. A szokott helyszínen, a szokott időben tegnap a vidék színházellátottságáról folyt disputa, vagy talán inkább ismertetés Várszegi Tibor és a Kárpát-medencére kiterjedő Szellemfi nevű művészeti hálózat tagjai részéről. A színházellátottság kifejezés szocializmusbeli terminológiának hangzik, és futólagos bekukkantásunkkor meg is tudtuk a referálóktól, hogy akkoriban a falvak népének komoly színházi igényei voltak. Komolyabbak, mint most, amikor a megyei színházak már nem kötelesek tájolni; átadták a terepet a bizniszszínházaknak. Azok aztán tarolnak is szerte a tájékon. (A legsikeresebb utazóprodukciók toplistáján előkelő helyen áll a Négy férfi gatyában című produkció.) Ennek a tendenciának kíván gátat vetni szövetségeseivel együtt Várszegi Tibor.

A POSzT-hoz kapcsolódóan több fotókiállítást nyitottak meg a héten, az egyik a most száz éve született Gobbi Hilda életéből és pályájából mutat megörökített pillanatokat a Művészetek és irodalom házában. Az anyagot végignézve némi meglepetéssel konstatálhatjuk, hogy egészen ifjú színésznőként Gobbi Hilda nem is olyan csúnya, mint amilyennek mindig mondták.

Délután 3-tól általában bátran hagyatkozhatunk a dramaturgok céhe által tervezett programokra. Szombatra csemegét tartogattak a felolvasószínházban: Székely Csaba Bánya-trilógiájának harmadik részét, a Bányavíz címűt mutatták be olyan avatott Székely-interpretátorok, mint Kaszás Gergő, Bozó Andrea és Eke Angéla, Márkus Sándor és Bánky Gábor társaságában, Csizmadia Tibor rendezésében. Maga a szerző - aki a versenyprogram szakmai beszélgetéseinek is ígéretes szereplője lesz a napokban - a szerzői instrukciókat adta elő. Nagy közönséget vonzott és szép sikert aratott a felolvasószínházi produkció, amely alatt egy zajos zivatart is családiasan átvészeltünk mindannyian a Dominikánus ház manzárdjában.

Az este az OFF programok pazar választékát kínálta: Béres Ilona a Polcz Alaine Asszony a fronton című regényéből készült produkciójával lépett fel, Varnus Xaver és Lajkó Félix pedig a Kodály Központban koncertezett, közösen improvizálva Bachra. Az sem járt rosszul, aki a Játszó-társak (A függöny mögött) című sorozat aktuális részére voksolt, amelyben Udvaros Dorottya és Bodrogi Gyula voltak Szolnoki András vendégei. Az est sajátos kombinációját adta a borkóstolásnak, a pódiumbeszélgetésnek és a koncertnek. (A swinget játszó Kacsikiká zenekar keretezte muzsikával a társalgást.) A kérdező alapos jártassággal hívta elő a két színész múltjának emlékezetes, derűs vagy szomorú, csattanós epizódjait. Elhoztuk magunkkal emlékbe Bodrogi Gyula két mondatát. Miszerint ha a közönség sokat nevet, akkor ő azt szeretné, hogy sírjanak. Ha pedig sokat sírnak, akkor azt szeretné, hogy nevessenek. Nem vitás, hogy ez a kevercs az igazi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.