Színház

3. nap: Nem is olyan csúnya

2013.06.09. 10:00
Ajánlom
A Pécsi Országos Színházi Találkozónak örök életében volt futball-érintettsége. Már csak azért is, mert minden második júniusra esik egy-egy labdarúgó Európa-bajnokság vagy világbajnokság. Ilyenkor a Király utca színházi forgatagába a legváratlanabb pillanatokban belehasíthat egy-egy diadalittas góóóól!-kiáltás a szabadtérre kihelyezett tévéközvetítések mentén.

Ráadásul a legelszántabb színháziak maguk is űzik a sportot, ezért a POSzT OFF programsorozatnak része a futballtorna is. (Jóllehet a dolog alapjában véve ellentétes a színházzal, hiszen azon a pályán a színészi alakításért nem taps, hanem sárga lap jár.) A szombati nemzetközi fociviadal egyetlen szemtanújával sem találkoztunk, így nem tudunk beszámolni arról, hogy a szentpétervári színészválogatott, a magyar színészcsapat vagy a PMFC öregfiúk nyerték a kupát, de úgysem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.

Amúgy Pécs élte tegnap a maga hétköznapi hétvégi életét. A Széchenyi téren veteránautók és büszke tulajdonosaik sorakoztak. (Bizonyos kor fölött elég megrázó, hogy egy kocka Lada is ott feszített az antikvitások között.) A székesegyház melletti kézműves soron számos hasznos fatárgy között nagy-Magyarország alakú fatálakat is kínáltak. A Ferencesek utcája mackóboltjában, a Brummogdában kaotikus helyzetet találtunk. Mivel az utóbbi hetekben számos medvés esemény zajlott a városban, például a gyermeknap alkalmából vagy 130 macit varrtak együtt az ünnepeltekkel, így némi időre lesz szükség a brummogdai bennszülött medvék nyugalmának és lelki egyensúlyának helyre állásához.

A versenyprogramról rendezett szakmai beszélgetésekbe éppen szünnap ékelődött: a pénteken és szombaton látható marosvásárhelyi Bányavakságról és a debreceni Bolha a fülbe-előadásról ma délelőtt zajlik majd eszmecsere. A szokott helyszínen, a szokott időben tegnap a vidék színházellátottságáról folyt disputa, vagy talán inkább ismertetés Várszegi Tibor és a Kárpát-medencére kiterjedő Szellemfi nevű művészeti hálózat tagjai részéről. A színházellátottság kifejezés szocializmusbeli terminológiának hangzik, és futólagos bekukkantásunkkor meg is tudtuk a referálóktól, hogy akkoriban a falvak népének komoly színházi igényei voltak. Komolyabbak, mint most, amikor a megyei színházak már nem kötelesek tájolni; átadták a terepet a bizniszszínházaknak. Azok aztán tarolnak is szerte a tájékon. (A legsikeresebb utazóprodukciók toplistáján előkelő helyen áll a Négy férfi gatyában című produkció.) Ennek a tendenciának kíván gátat vetni szövetségeseivel együtt Várszegi Tibor.

A POSzT-hoz kapcsolódóan több fotókiállítást nyitottak meg a héten, az egyik a most száz éve született Gobbi Hilda életéből és pályájából mutat megörökített pillanatokat a Művészetek és irodalom házában. Az anyagot végignézve némi meglepetéssel konstatálhatjuk, hogy egészen ifjú színésznőként Gobbi Hilda nem is olyan csúnya, mint amilyennek mindig mondták.

Délután 3-tól általában bátran hagyatkozhatunk a dramaturgok céhe által tervezett programokra. Szombatra csemegét tartogattak a felolvasószínházban: Székely Csaba Bánya-trilógiájának harmadik részét, a Bányavíz címűt mutatták be olyan avatott Székely-interpretátorok, mint Kaszás Gergő, Bozó Andrea és Eke Angéla, Márkus Sándor és Bánky Gábor társaságában, Csizmadia Tibor rendezésében. Maga a szerző - aki a versenyprogram szakmai beszélgetéseinek is ígéretes szereplője lesz a napokban - a szerzői instrukciókat adta elő. Nagy közönséget vonzott és szép sikert aratott a felolvasószínházi produkció, amely alatt egy zajos zivatart is családiasan átvészeltünk mindannyian a Dominikánus ház manzárdjában.

Az este az OFF programok pazar választékát kínálta: Béres Ilona a Polcz Alaine Asszony a fronton című regényéből készült produkciójával lépett fel, Varnus Xaver és Lajkó Félix pedig a Kodály Központban koncertezett, közösen improvizálva Bachra. Az sem járt rosszul, aki a Játszó-társak (A függöny mögött) című sorozat aktuális részére voksolt, amelyben Udvaros Dorottya és Bodrogi Gyula voltak Szolnoki András vendégei. Az est sajátos kombinációját adta a borkóstolásnak, a pódiumbeszélgetésnek és a koncertnek. (A swinget játszó Kacsikiká zenekar keretezte muzsikával a társalgást.) A kérdező alapos jártassággal hívta elő a két színész múltjának emlékezetes, derűs vagy szomorú, csattanós epizódjait. Elhoztuk magunkkal emlékbe Bodrogi Gyula két mondatát. Miszerint ha a közönség sokat nevet, akkor ő azt szeretné, hogy sírjanak. Ha pedig sokat sírnak, akkor azt szeretné, hogy nevessenek. Nem vitás, hogy ez a kevercs az igazi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

146 nap

Hét ember harmincas éveinek elején, a háttér Prága. Vannak, akik pénzfeldobással döntik el, hogy együtt élnek-e tovább. Van, aki álruhában követi a másikat. Van, aki ufókra vár. Van, aki füvezik. Sokat. Túl sokat.
Színház magazin

Mit kezd a múlttal a magyar színház?

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés beszélgetéssorozata második évada is izgalmas kérdéseket feszeget a Katona József Színház K:antinjában. Januárban telt ház előtt, Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, Lovas Rozi színművész és Tasnádi István író véleményét, tapasztalatait ismerhettük meg arról, hogyan dolgozza fel a múltat a magyar színház. A beszélgetést Szemere Katalin újságíró vezette.
Színház díj

Radnóti Zsuzsa kortárs magyar dráma-díjat alapított

A Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – kortárs magyar dráma-díjat alapított, amelynek első átadóünnepsége a Rózsavölgyi Szalonban lesz február végén.
Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.