Színház

4. nap: Halleluja, még itt vagyunk

2013.06.10. 10:00
Ajánlom
A POSzT negyedik napján az is kiderült, még akkor is érdemes ott lenni a szakmai beszélgetésen, ha arról utólag kiderül, se nem szakmai, se nem beszélgetés – többet nevethettünk ugyanis a Bolha a fülbe apropóján tartott kitárgyaláson, mint magán az előadáson.

A versenyprogramhoz kapcsolódó szakmai beszélgetés szombati üresjárata után kétszer akkora lelkesedéssel foglalhattunk helyet vasárnap délelőtt, hogy egymás után két előadás megvitatására is sor kerüljön. Székely Csaba sokat dicsért Bánya-trilógiájának második része kapcsán indult az eszmecsere, melyen Lévai Balázs nem csak a két hozzászólót, Ungvári Zrínyi Ildikót és Urbán Balázst bírta szóra, hanem az előadás rendezőjét, Sebestyén Abát, a szerzőt, valamint az egyik válogatót, Solténszky Tibort is. Így volt igazán értelme kérdéseket feltenni és körüljárni a látottakat (!).

Rövid szünetet követően aztán valami egészen váratlanban volt része a debreceni színház látványban sem szegény Bolha a fülbe című előadása kapcsán valódi szakmai diskurzusra számítóknak. Az ember azt gondolhatná, a Vidnyánszky Attila rendezte bohózat szerzője, Feydeau maga írta azt a jelenetet, melyet a felkért hozzászólók, Bodolay Géza és Katona Imre rendezők előadásában láthattunk, ugyanis mindenről volt ott szó (visszamentünk a kályháig, többet tudunk már például Bodolay Géza pályájának kezdetéről és fordulatairól, vagy Katona Imre Rock Színházban elszenvedett halláskárosulásáról), csak magáról a POSzT-ra beválogatott előadásról nem. Pedig lett volna miről beszélgetni, és főleg azok gondolhatták ezt így, akik közül (ha nem adták fel időközben, és hagyták el a termet) valaki végül feltette a sokakat foglalkoztató kérdést: milyen szempontok alapján válogatták be az előadást?

Nem érkezett azonban válasz, mivel nemhogy a rendező, de még a válogatók sem jelentek meg a versenyben szereplő, hovatovább a Nemzeti Színházba átvinni tervezett előadás szakmai beszélgetésén. Beszédes volt a csend. Bodolay-t és Katonát elhallgatva pedig erősen élhetett a közönségben a gyanú, talán nem a szóban forgó előadásra ültek be előző este, de ha még ott is voltak, hát amolyan gárdonyisan: "Csak a teste!".

Ugyanezen a napon Székely Csaba (ilyen intenzív jelenlétre csak a díszvendégek hivatottak a POSzT-on - de ez örömteli!) és Pintér Béla drámakötetének bemutatója után a tavalyi Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabja után újabb művel érkezett Pécsre Lénárd Róbert, kinek 2012-ben íródott Skizopolisz című szerzeményéből Rusznyák Gábor rendezett felolvasószínházi előadást. A tizennégy jelenetben elmesélt történet - kemény témája (szexuális kizsákmányolás) ellenére is - derült perceket szerzett, köszönhetően a produkció kedvéért összeverbuvált csapatnak (Nagypál Gábor különösen jól adta a barátnőjét szekrényben tartó webszexes futtatót) és a szövegnek, a jól betaláló fordulatoknak. A POSzT-os jelenlétről kérdeztük a fiatal vajdasági szerzőt:

Lassan ki kéne, hogy derüljön, miért kapta a mai bejegyzés a fenti címet. Sajnos nem valami felemelő pillanat hatására sóhajtottak fel Pécs állandó és alkalmi lakói egy emberként, ennél sokkal prózaibb az ok: a vasárnap látott előadások rendezői előszeretettel nyúltak a Halleluja-muzsikához mind a Skizopolisz, mind a zalaegerszegről érkező Színésznők esetében, mely utóbbinál félő, többen a közönség tagjai közül is hasonló szólamokat rebegtek, hogy véget ért az előadás. Voltak ugyan szépen kivitelezett jelenetei és színészi felfénylései (Ecsedi Erzsébetről és Kiss Mariról érdemes szólni) a Sztarenki Pál rendezte produkciónak, de néhány különösen zavaró elem (épp azok, melyektől elvileg mai akart lenni az előadás: a nyelvezet meg az elektromos borotva) sok kárt tudtak okozni az összhatást tekintve. Reméljük, találunk majd a hétfői szakmai beszélgetésen válogatókat is.

A még éppen zajló Ünnepi Könyvhét eseményei Pécs városát sem kerülték el: a II. Ünnepi Könyvudvar standjain megtalálható több is az idei könyvújdonságok közül, főleg a legnépszerűbb kiadványok (ez lehet az oka, hogy a kb. tucatnyi bodega felében ugyanazokban a fényes borítókban pillanthatjuk meg magunkat). Potozky László fiatal erdélyi szerző nemrégiben megjelent novelláskötete, a Nappá lett lámpafény kiváló olvasmány lehet majd két POSzT-os etap között, a Széchenyi téri üldögélések alkalmával - a háttérben gólyalábasok és bábszínház, "vagy ahhoz hasonló".

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?