Színház

4. nap: Halleluja, még itt vagyunk

2013.06.10. 10:00
Ajánlom
A POSzT negyedik napján az is kiderült, még akkor is érdemes ott lenni a szakmai beszélgetésen, ha arról utólag kiderül, se nem szakmai, se nem beszélgetés – többet nevethettünk ugyanis a Bolha a fülbe apropóján tartott kitárgyaláson, mint magán az előadáson.

A versenyprogramhoz kapcsolódó szakmai beszélgetés szombati üresjárata után kétszer akkora lelkesedéssel foglalhattunk helyet vasárnap délelőtt, hogy egymás után két előadás megvitatására is sor kerüljön. Székely Csaba sokat dicsért Bánya-trilógiájának második része kapcsán indult az eszmecsere, melyen Lévai Balázs nem csak a két hozzászólót, Ungvári Zrínyi Ildikót és Urbán Balázst bírta szóra, hanem az előadás rendezőjét, Sebestyén Abát, a szerzőt, valamint az egyik válogatót, Solténszky Tibort is. Így volt igazán értelme kérdéseket feltenni és körüljárni a látottakat (!).

Rövid szünetet követően aztán valami egészen váratlanban volt része a debreceni színház látványban sem szegény Bolha a fülbe című előadása kapcsán valódi szakmai diskurzusra számítóknak. Az ember azt gondolhatná, a Vidnyánszky Attila rendezte bohózat szerzője, Feydeau maga írta azt a jelenetet, melyet a felkért hozzászólók, Bodolay Géza és Katona Imre rendezők előadásában láthattunk, ugyanis mindenről volt ott szó (visszamentünk a kályháig, többet tudunk már például Bodolay Géza pályájának kezdetéről és fordulatairól, vagy Katona Imre Rock Színházban elszenvedett halláskárosulásáról), csak magáról a POSzT-ra beválogatott előadásról nem. Pedig lett volna miről beszélgetni, és főleg azok gondolhatták ezt így, akik közül (ha nem adták fel időközben, és hagyták el a termet) valaki végül feltette a sokakat foglalkoztató kérdést: milyen szempontok alapján válogatták be az előadást?

Nem érkezett azonban válasz, mivel nemhogy a rendező, de még a válogatók sem jelentek meg a versenyben szereplő, hovatovább a Nemzeti Színházba átvinni tervezett előadás szakmai beszélgetésén. Beszédes volt a csend. Bodolay-t és Katonát elhallgatva pedig erősen élhetett a közönségben a gyanú, talán nem a szóban forgó előadásra ültek be előző este, de ha még ott is voltak, hát amolyan gárdonyisan: "Csak a teste!".

Ugyanezen a napon Székely Csaba (ilyen intenzív jelenlétre csak a díszvendégek hivatottak a POSzT-on - de ez örömteli!) és Pintér Béla drámakötetének bemutatója után a tavalyi Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabja után újabb művel érkezett Pécsre Lénárd Róbert, kinek 2012-ben íródott Skizopolisz című szerzeményéből Rusznyák Gábor rendezett felolvasószínházi előadást. A tizennégy jelenetben elmesélt történet - kemény témája (szexuális kizsákmányolás) ellenére is - derült perceket szerzett, köszönhetően a produkció kedvéért összeverbuvált csapatnak (Nagypál Gábor különösen jól adta a barátnőjét szekrényben tartó webszexes futtatót) és a szövegnek, a jól betaláló fordulatoknak. A POSzT-os jelenlétről kérdeztük a fiatal vajdasági szerzőt:

Lassan ki kéne, hogy derüljön, miért kapta a mai bejegyzés a fenti címet. Sajnos nem valami felemelő pillanat hatására sóhajtottak fel Pécs állandó és alkalmi lakói egy emberként, ennél sokkal prózaibb az ok: a vasárnap látott előadások rendezői előszeretettel nyúltak a Halleluja-muzsikához mind a Skizopolisz, mind a zalaegerszegről érkező Színésznők esetében, mely utóbbinál félő, többen a közönség tagjai közül is hasonló szólamokat rebegtek, hogy véget ért az előadás. Voltak ugyan szépen kivitelezett jelenetei és színészi felfénylései (Ecsedi Erzsébetről és Kiss Mariról érdemes szólni) a Sztarenki Pál rendezte produkciónak, de néhány különösen zavaró elem (épp azok, melyektől elvileg mai akart lenni az előadás: a nyelvezet meg az elektromos borotva) sok kárt tudtak okozni az összhatást tekintve. Reméljük, találunk majd a hétfői szakmai beszélgetésen válogatókat is.

A még éppen zajló Ünnepi Könyvhét eseményei Pécs városát sem kerülték el: a II. Ünnepi Könyvudvar standjain megtalálható több is az idei könyvújdonságok közül, főleg a legnépszerűbb kiadványok (ez lehet az oka, hogy a kb. tucatnyi bodega felében ugyanazokban a fényes borítókban pillanthatjuk meg magunkat). Potozky László fiatal erdélyi szerző nemrégiben megjelent novelláskötete, a Nappá lett lámpafény kiváló olvasmány lehet majd két POSzT-os etap között, a Széchenyi téri üldögélések alkalmával - a háttérben gólyalábasok és bábszínház, "vagy ahhoz hasonló".

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.