Színház

4. nap: Halleluja, még itt vagyunk

2013.06.10. 10:00
Ajánlom
A POSzT negyedik napján az is kiderült, még akkor is érdemes ott lenni a szakmai beszélgetésen, ha arról utólag kiderül, se nem szakmai, se nem beszélgetés – többet nevethettünk ugyanis a Bolha a fülbe apropóján tartott kitárgyaláson, mint magán az előadáson.

A versenyprogramhoz kapcsolódó szakmai beszélgetés szombati üresjárata után kétszer akkora lelkesedéssel foglalhattunk helyet vasárnap délelőtt, hogy egymás után két előadás megvitatására is sor kerüljön. Székely Csaba sokat dicsért Bánya-trilógiájának második része kapcsán indult az eszmecsere, melyen Lévai Balázs nem csak a két hozzászólót, Ungvári Zrínyi Ildikót és Urbán Balázst bírta szóra, hanem az előadás rendezőjét, Sebestyén Abát, a szerzőt, valamint az egyik válogatót, Solténszky Tibort is. Így volt igazán értelme kérdéseket feltenni és körüljárni a látottakat (!).

Rövid szünetet követően aztán valami egészen váratlanban volt része a debreceni színház látványban sem szegény Bolha a fülbe című előadása kapcsán valódi szakmai diskurzusra számítóknak. Az ember azt gondolhatná, a Vidnyánszky Attila rendezte bohózat szerzője, Feydeau maga írta azt a jelenetet, melyet a felkért hozzászólók, Bodolay Géza és Katona Imre rendezők előadásában láthattunk, ugyanis mindenről volt ott szó (visszamentünk a kályháig, többet tudunk már például Bodolay Géza pályájának kezdetéről és fordulatairól, vagy Katona Imre Rock Színházban elszenvedett halláskárosulásáról), csak magáról a POSzT-ra beválogatott előadásról nem. Pedig lett volna miről beszélgetni, és főleg azok gondolhatták ezt így, akik közül (ha nem adták fel időközben, és hagyták el a termet) valaki végül feltette a sokakat foglalkoztató kérdést: milyen szempontok alapján válogatták be az előadást?

Nem érkezett azonban válasz, mivel nemhogy a rendező, de még a válogatók sem jelentek meg a versenyben szereplő, hovatovább a Nemzeti Színházba átvinni tervezett előadás szakmai beszélgetésén. Beszédes volt a csend. Bodolay-t és Katonát elhallgatva pedig erősen élhetett a közönségben a gyanú, talán nem a szóban forgó előadásra ültek be előző este, de ha még ott is voltak, hát amolyan gárdonyisan: "Csak a teste!".

Ugyanezen a napon Székely Csaba (ilyen intenzív jelenlétre csak a díszvendégek hivatottak a POSzT-on - de ez örömteli!) és Pintér Béla drámakötetének bemutatója után a tavalyi Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabja után újabb művel érkezett Pécsre Lénárd Róbert, kinek 2012-ben íródott Skizopolisz című szerzeményéből Rusznyák Gábor rendezett felolvasószínházi előadást. A tizennégy jelenetben elmesélt történet - kemény témája (szexuális kizsákmányolás) ellenére is - derült perceket szerzett, köszönhetően a produkció kedvéért összeverbuvált csapatnak (Nagypál Gábor különösen jól adta a barátnőjét szekrényben tartó webszexes futtatót) és a szövegnek, a jól betaláló fordulatoknak. A POSzT-os jelenlétről kérdeztük a fiatal vajdasági szerzőt:

Lassan ki kéne, hogy derüljön, miért kapta a mai bejegyzés a fenti címet. Sajnos nem valami felemelő pillanat hatására sóhajtottak fel Pécs állandó és alkalmi lakói egy emberként, ennél sokkal prózaibb az ok: a vasárnap látott előadások rendezői előszeretettel nyúltak a Halleluja-muzsikához mind a Skizopolisz, mind a zalaegerszegről érkező Színésznők esetében, mely utóbbinál félő, többen a közönség tagjai közül is hasonló szólamokat rebegtek, hogy véget ért az előadás. Voltak ugyan szépen kivitelezett jelenetei és színészi felfénylései (Ecsedi Erzsébetről és Kiss Mariról érdemes szólni) a Sztarenki Pál rendezte produkciónak, de néhány különösen zavaró elem (épp azok, melyektől elvileg mai akart lenni az előadás: a nyelvezet meg az elektromos borotva) sok kárt tudtak okozni az összhatást tekintve. Reméljük, találunk majd a hétfői szakmai beszélgetésen válogatókat is.

A még éppen zajló Ünnepi Könyvhét eseményei Pécs városát sem kerülték el: a II. Ünnepi Könyvudvar standjain megtalálható több is az idei könyvújdonságok közül, főleg a legnépszerűbb kiadványok (ez lehet az oka, hogy a kb. tucatnyi bodega felében ugyanazokban a fényes borítókban pillanthatjuk meg magunkat). Potozky László fiatal erdélyi szerző nemrégiben megjelent novelláskötete, a Nappá lett lámpafény kiváló olvasmány lehet majd két POSzT-os etap között, a Széchenyi téri üldögélések alkalmával - a háttérben gólyalábasok és bábszínház, "vagy ahhoz hasonló".

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.