Színház

40 millióért készülhetnek független előadások a Stafétán

2019.05.31. 12:45
Ajánlom
Az idén negyedik alkalommal meghirdetett projektre rekordszámú pályázat érkezett, amelyek közül tíz pályamunkát részesítenek anyagi támogatásban. Új, kiemelt kategóriában a cirkuszművészetet és a néptáncot fókuszba helyező produkciók megvalósulását is támogatják.

„A STAFÉTA történetében idén az eddigi legtöbb, vagyis tíz pályázatot tudtunk anyagi támogatásban részesíteni. Rengeteg izgalmas pályázat érkezett és feltehetően az új kategóriáknak köszönhetően, jóval több, mint az elmúlt években” – fogalmazott dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, a nyertes pályázatokat kiválasztó kuratórium tagja.

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett Staféta projekt célja a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc, néptánc, cirkusz, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések, új produkciók létrehozásának támogatása.

A Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága együttműködése révén a 2019-es pályázat nyertesei között 40 millió forint támogatás került szétosztásra. Idén először lehetett pályázni új, kiemelt kategóriában a néptáncot fókuszba helyező vagy néptánc alapú produkciókkal, illetve a cirkuszművészeti és a cirkuszművészetet valamely társművészettel kombináló, összekapcsoló produkciókkal.

Az idei felhívásra minden eddiginél több, összesen 115 véglegesített és lezárt pályamű érkezett a határidőig.

stafeta_fejlec_2019-135234.jpg

Staféta (Fotó/Forrás: Staféta)

A végleges döntést a kuratórium hozta meg, amely tíz nyertes pályázatot részesített anyagi támogatásban. A 2019-es STAFÉTA pályázaton a kiemelt kategória nyertesei néptánc műfajban Appelshoffer János és ifj. Zsuráfszky Zoltán, cirkusz műfajban Pál Dániel Levente és Kalmár Ákos (a Fővárosi Nagycirkusz képviseletében), valamint Makra Viktória. Egyéb kategóriában próza műfajban Horváth János Antal, Kovács D. Dániel és Matkó Tamás – Kálmán Eszter, valamint Pető Kata – Porogi Dorka alkotópárosok, tánc műfajban pedig Blaskó Borbála és Simkó Beatrix nyertek.

A darabok megvalósulása a 2019/20-as évadban várható.

Kiemelt kategória

Pályázó neve Produkció címe A bemutató tervezett helyszíne A bemutató tervezett időpontja Támogatás
Appelshoffer János "Ott se lészen megállásom" Ódry Színpad 2019.11.18 4.000.000 Ft
Pál Dániel Levente és Kalmár Ákos Szent Boszorkány Fővárosi Nagycirkusz 2020.01.08 5.500.000 Ft
Makra Viktória A hét törpe Trafó 2020.04.01 5.500.000 Ft
ifj. Zsuráfszky Zoltán Köszörüljük a csorbát Hagyományok Háza 2019.10.11 5.430.000 Ft

 

Egyéb kategória

Pályázó neve Produkció címe A bemutató tervezett helyszíne A bemutató tervezett időpontja Támogatás
Blaskó Borbála Az Igric Bethlen Téri Színház 2020.01.17 3.000.000 Ft
Horváth János Antal Gundog Szkéné Színház 2019.11.23 3.000.000 Ft
Kovács D. Dániel [Brecht - Kurázsi] /(Kurázsi mama és gyermekei) Kamion-színház 2019.10.26 3.200.000 Ft
Matkó Tamás és Kálmán Eszter Quad/Domestic Noise Trafó 2020.01.31 3.500.000 Ft
Pető Kata és Porogi Dorka Árnyék Trafó 2020.03.23 3.500.000 Ft
Simkó Beatrix A kredenc a pincében (maradt) Trafó 2020.02.18 3.200.000 Ft

Fejléckép: A Jeditanács összeül (fotó: Véner Orsolya / Trafó)

Kétszer annyi pénz jut a Staféta pályázatra

Kapcsolódó

Kétszer annyi pénz jut a Staféta pályázatra

A programban idén a prózai darabok mellett előnyt élvez a néptáncot fókuszba helyező, valamint a cirkuszművészeti, illetve a cirkuszművészetet valamely társművészettel kombináló produkciók támogatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.
Vizuál

Vasárnap megdőlhet a magyar árverési rekord

Mérföldkő és korszakváltás a magyar műtárgypiacon. Száznál is több 1945 és 2000 között készült műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán, melynek anyagából vasárnap rendeznek árverést a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház premier

Gergye Krisztián ADHD-és gyerekekről szóló előadást rendez a B32-ben

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Mit tennél, ha meghalnék? c. drámának, a szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin.
Színház hír

Először pályázik Magyarország a Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére 

A Nemzetközi Színházi Olimpia zárósajtótájékoztatóján Szentpéterváron Vidnyánszky Attila és Fekete Péter bejelentették, hogy Magyarország kandidál a 2023-as Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére.
Színház hír

Tudnivalók Karinthy Márton temetéséről

A 71. életévében elhunyt színházigazgatótól november 26-án 10 órakor vehetünk végső búcsút a Fiumei úti Sírkertben.
Színház interjú

„Nem horgonyoztam le egyik izmusnál sem” – Interjú Nagy Norberttel

Májusban mutatta be a Forte Társulat Elias Canetti Kárpázatát a Szkénében. A főszereplőt, Peter Kient alakító Nagy Norberttel az ősbemutató különleges formanyelvéről, a történetben megjelenő férfi-női viszonyokról, és szöveg aktualitásáról beszélgettünk.
Színház hír

Ilyen lett a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház

Átadták a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház felújított és kibővített épületét.