Színház

40 millióért készülhetnek független előadások a Stafétán

2019.05.31. 12:45
Ajánlom
Az idén negyedik alkalommal meghirdetett projektre rekordszámú pályázat érkezett, amelyek közül tíz pályamunkát részesítenek anyagi támogatásban. Új, kiemelt kategóriában a cirkuszművészetet és a néptáncot fókuszba helyező produkciók megvalósulását is támogatják.

„A STAFÉTA történetében idén az eddigi legtöbb, vagyis tíz pályázatot tudtunk anyagi támogatásban részesíteni. Rengeteg izgalmas pályázat érkezett és feltehetően az új kategóriáknak köszönhetően, jóval több, mint az elmúlt években” – fogalmazott dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, a nyertes pályázatokat kiválasztó kuratórium tagja.

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett Staféta projekt célja a tehetséggondozás és a független előadó-művészet támogatása érdekében a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc, néptánc, cirkusz, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések, új produkciók létrehozásának támogatása.

A Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága együttműködése révén a 2019-es pályázat nyertesei között 40 millió forint támogatás került szétosztásra. Idén először lehetett pályázni új, kiemelt kategóriában a néptáncot fókuszba helyező vagy néptánc alapú produkciókkal, illetve a cirkuszművészeti és a cirkuszművészetet valamely társművészettel kombináló, összekapcsoló produkciókkal.

Az idei felhívásra minden eddiginél több, összesen 115 véglegesített és lezárt pályamű érkezett a határidőig.

stafeta_fejlec_2019-135234.jpg

Staféta (Fotó/Forrás: Staféta)

A végleges döntést a kuratórium hozta meg, amely tíz nyertes pályázatot részesített anyagi támogatásban. A 2019-es STAFÉTA pályázaton a kiemelt kategória nyertesei néptánc műfajban Appelshoffer János és ifj. Zsuráfszky Zoltán, cirkusz műfajban Pál Dániel Levente és Kalmár Ákos (a Fővárosi Nagycirkusz képviseletében), valamint Makra Viktória. Egyéb kategóriában próza műfajban Horváth János Antal, Kovács D. Dániel és Matkó Tamás – Kálmán Eszter, valamint Pető Kata – Porogi Dorka alkotópárosok, tánc műfajban pedig Blaskó Borbála és Simkó Beatrix nyertek.

A darabok megvalósulása a 2019/20-as évadban várható.

Kiemelt kategória

Pályázó neve Produkció címe A bemutató tervezett helyszíne A bemutató tervezett időpontja Támogatás
Appelshoffer János "Ott se lészen megállásom" Ódry Színpad 2019.11.18 4.000.000 Ft
Pál Dániel Levente és Kalmár Ákos Szent Boszorkány Fővárosi Nagycirkusz 2020.01.08 5.500.000 Ft
Makra Viktória A hét törpe Trafó 2020.04.01 5.500.000 Ft
ifj. Zsuráfszky Zoltán Köszörüljük a csorbát Hagyományok Háza 2019.10.11 5.430.000 Ft

 

Egyéb kategória

Pályázó neve Produkció címe A bemutató tervezett helyszíne A bemutató tervezett időpontja Támogatás
Blaskó Borbála Az Igric Bethlen Téri Színház 2020.01.17 3.000.000 Ft
Horváth János Antal Gundog Szkéné Színház 2019.11.23 3.000.000 Ft
Kovács D. Dániel [Brecht - Kurázsi] /(Kurázsi mama és gyermekei) Kamion-színház 2019.10.26 3.200.000 Ft
Matkó Tamás és Kálmán Eszter Quad/Domestic Noise Trafó 2020.01.31 3.500.000 Ft
Pető Kata és Porogi Dorka Árnyék Trafó 2020.03.23 3.500.000 Ft
Simkó Beatrix A kredenc a pincében (maradt) Trafó 2020.02.18 3.200.000 Ft

Fejléckép: A Jeditanács összeül (fotó: Véner Orsolya / Trafó)

Kétszer annyi pénz jut a Staféta pályázatra

Kapcsolódó

Kétszer annyi pénz jut a Staféta pályázatra

A programban idén a prózai darabok mellett előnyt élvez a néptáncot fókuszba helyező, valamint a cirkuszművészeti, illetve a cirkuszművészetet valamely társművészettel kombináló produkciók támogatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház portré

Az örök Elektra – 170 éve született Jászai Mari

Ő volt Laborfalvi Róza utódja, Gertrudis és Elektra legendás megformálója. Százhetven éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a legnagyobb magyar tragika, a Nemzeti Színház örökös tagja.
Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.