Színház

5+1 előadás, amit látni kell a MITEM-en

2021.09.17. 14:25
Ajánlom
Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.

1. Oidipusz

Robert Wilson színházat, táncot és zenét ötvöző rendezése egyszerre idézi meg az ókori görög tragédiákat és próbál illeszkedni a modern színházi formákhoz. A színpadon új műfaj születik – egy kórusmű vizuális installációja –, áttörve időbeli, földrajzi és kulturális határokat. A történet, amely azt a kérdést feszegeti, hogy az ember képes-e szembeszállni saját múltjával és származásával, illetve el tudja-e viselni az igazságot, még évezredek múltán is érvényes.

A darab alapját a szophoklészi dráma adja, melyet az alkotók a klasszikus és modern olasz fordítással vegyítettek – utóbbi változat számos különböző nyelvű kortárs szöveggel gazdagodott.

A milánói Change Performing Arts előadása szeptember 17-én és 18-án látható.

Wilson_Vicenza_2018OED100229-143632.jpg

Jelenet az Oidipuszból (Fotó/Forrás: MITEM)

2. Nóra

Henrik Ibsen klasszikusának színpadi adaptációja elrugaszkodik a valóságtól és egy félig virtuális térbe helyezi el Nóra Helmer történetét. A nő egy folyamatos „kóma-állapotba” sodródik, melynek folytán elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba hajszolja magát. Saját hazugságai börtönében él, ám életterének beszűkülésével mégis ráeszmél arra, hogy hazugságainak börtönéből ki kell szabadulnia. De vajon aki ennyi ideig élt a saját babaházában, ki tud-e törni végleg ebből a közegből?

Az előadás, melyet Botond Nagy jegyez rendezőként, a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte a legjobb rendezésnek járó díjat.

Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása szeptember 28-án látható.

nora_photobiroistvan-03-142444.jpg

Jelenet a Nórából (Fotó/Forrás: Bíró István)

3. Mester és Margarita

Mihail Bulgakov műve közel négy évtizedig nem jelenhetett meg teljes terjedelmében, azonban mióta a ’70-es években napvilágot látott a komplett mű, a legnagyobb klasszikusok között tartják számon. Bonyolult viszonyrendszere és több síkon mozgó cselekménye miatt azonban minden alkalommal kihívás elé állítja a színpadi adaptáció alkotóit. Alekszandar Popovszki rendezése kilép a hagyományos színpadi keretek közül és kitágítja a teret, egészen közel hozva a nézőkhöz a bulgakovi világot. Ebben az értelmezésben Ivan Nyikolajevics, a „Hontalan” őrültsége mégsem annyira egyértelmű, a Mester és Margarita kapcsolata több, mint egy rajongó szerelem története, Woland és Poncius Pilátus pedig éppoly valóságos, mint a bármelyik ember.

A Nemzeti Színház előadása október 4-én látható.

net_Mester_osszproba1_eorifoto-5186-144006.jpg

Jelenet a Mester és Margaritából (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

4. Misericordia

Emma Dante drámájában az emberi test központi szerepet játszik. Milánóban bemutatott új előadása három nő történetét beszéli el, akik magukhoz vettek és közösen nevelnek egy visszamaradott gyereket, Arturót. A produkció a maga valóságában mutatja meg a hétköznapi élet nehézségeit, egyszerre mutatva meg a finomságot és brutalitást, vegyítve a humort a komolysággal. „Számomra ez a három nő három Párka, három mitológiai lény, akik képesek csodát tenni a szeretet és a tűrőképesség segítségével.”

A Piccolo Teatro di Milano előadása szeptember 25-én és 26-án látható.

misericordia-00-142657.jpg

Jelenet a Misericordiából (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház)

5. Raszputyin

Szőcs Géza drámája a történelmi valóságot helyezi fókuszba Raszputyin elrajzolt figuráján keresztül. A főhőst ugyanis nem a maga valóságában látjuk, hanem a társadalom szűrőjén keresztül – így lesz egyszerre isteni és végtelenül emberi, szent és bűnös. Miközben a rendező, Sardar Tagirovsky megpróbál új oldalról közelíteni egy kollektíven elfogadott történelmi narratíva felé, megadja a lehetőséget a nézőnek arra, hogy a saját tapasztalatai mentén mérje fel a történelmet, annak igazságait és igazságtalanságait.

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása október 6-án látható.

Raszputyin_0002-144247.jpg

Jelenet a Raszputyinból (Fotó/Forrás: MITEM)

+1 Senkié és mindenkié

Bérczes László szervezésében különleges emlékestet láthatnak a nézők, melynek fókuszában Törőcsik Mari munkássága, magával ragadó személyisége áll. Bár egyetlen estébe szinte lehetetlen belesűríteni mindazt, ami színésznőt a legnagyobbak közé repítette, ahogy Bérczes fogalmaz, „egyszerűsége, hitelessége, életszeretete példa lehet”. Ezen az estén a legkülönbözőbb alkotók nyújtanak kezet egymásnak, és idézik fel egy kivételes pályafutás momentumait: Alföldi Róberttől Vidnyánszky Attiláig, Básti Julitól Udvaros Dorottyáig, Anatolij Vasziljevtől a Sztalker Csoportig, Bodrogi Gyulától a Törőcsik-ösztöndíjas fiatalokig minden generáció megemlékezik róla.

A Törőcsik Mari emlékest szeptember 21-én látható.

Fejléckép: jelenet az Oidipuszból (forrás: MITEM)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.