Színház

5+1 előadás, amit látni kell a MITEM-en

2021.09.17. 14:25
Ajánlom
Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.

1. Oidipusz

Robert Wilson színházat, táncot és zenét ötvöző rendezése egyszerre idézi meg az ókori görög tragédiákat és próbál illeszkedni a modern színházi formákhoz. A színpadon új műfaj születik – egy kórusmű vizuális installációja –, áttörve időbeli, földrajzi és kulturális határokat. A történet, amely azt a kérdést feszegeti, hogy az ember képes-e szembeszállni saját múltjával és származásával, illetve el tudja-e viselni az igazságot, még évezredek múltán is érvényes.

A darab alapját a szophoklészi dráma adja, melyet az alkotók a klasszikus és modern olasz fordítással vegyítettek – utóbbi változat számos különböző nyelvű kortárs szöveggel gazdagodott.

A milánói Change Performing Arts előadása szeptember 17-én és 18-án látható.

Wilson_Vicenza_2018OED100229-143632.jpg

Jelenet az Oidipuszból (Fotó/Forrás: MITEM)

2. Nóra

Henrik Ibsen klasszikusának színpadi adaptációja elrugaszkodik a valóságtól és egy félig virtuális térbe helyezi el Nóra Helmer történetét. A nő egy folyamatos „kóma-állapotba” sodródik, melynek folytán elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba hajszolja magát. Saját hazugságai börtönében él, ám életterének beszűkülésével mégis ráeszmél arra, hogy hazugságainak börtönéből ki kell szabadulnia. De vajon aki ennyi ideig élt a saját babaházában, ki tud-e törni végleg ebből a közegből?

Az előadás, melyet Botond Nagy jegyez rendezőként, a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte a legjobb rendezésnek járó díjat.

Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása szeptember 28-án látható.

nora_photobiroistvan-03-142444.jpg

Jelenet a Nórából (Fotó/Forrás: Bíró István)

3. Mester és Margarita

Mihail Bulgakov műve közel négy évtizedig nem jelenhetett meg teljes terjedelmében, azonban mióta a ’70-es években napvilágot látott a komplett mű, a legnagyobb klasszikusok között tartják számon. Bonyolult viszonyrendszere és több síkon mozgó cselekménye miatt azonban minden alkalommal kihívás elé állítja a színpadi adaptáció alkotóit. Alekszandar Popovszki rendezése kilép a hagyományos színpadi keretek közül és kitágítja a teret, egészen közel hozva a nézőkhöz a bulgakovi világot. Ebben az értelmezésben Ivan Nyikolajevics, a „Hontalan” őrültsége mégsem annyira egyértelmű, a Mester és Margarita kapcsolata több, mint egy rajongó szerelem története, Woland és Poncius Pilátus pedig éppoly valóságos, mint a bármelyik ember.

A Nemzeti Színház előadása október 4-én látható.

net_Mester_osszproba1_eorifoto-5186-144006.jpg

Jelenet a Mester és Margaritából (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

4. Misericordia

Emma Dante drámájában az emberi test központi szerepet játszik. Milánóban bemutatott új előadása három nő történetét beszéli el, akik magukhoz vettek és közösen nevelnek egy visszamaradott gyereket, Arturót. A produkció a maga valóságában mutatja meg a hétköznapi élet nehézségeit, egyszerre mutatva meg a finomságot és brutalitást, vegyítve a humort a komolysággal. „Számomra ez a három nő három Párka, három mitológiai lény, akik képesek csodát tenni a szeretet és a tűrőképesség segítségével.”

A Piccolo Teatro di Milano előadása szeptember 25-én és 26-án látható.

misericordia-00-142657.jpg

Jelenet a Misericordiából (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház)

5. Raszputyin

Szőcs Géza drámája a történelmi valóságot helyezi fókuszba Raszputyin elrajzolt figuráján keresztül. A főhőst ugyanis nem a maga valóságában látjuk, hanem a társadalom szűrőjén keresztül – így lesz egyszerre isteni és végtelenül emberi, szent és bűnös. Miközben a rendező, Sardar Tagirovsky megpróbál új oldalról közelíteni egy kollektíven elfogadott történelmi narratíva felé, megadja a lehetőséget a nézőnek arra, hogy a saját tapasztalatai mentén mérje fel a történelmet, annak igazságait és igazságtalanságait.

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása október 6-án látható.

Raszputyin_0002-144247.jpg

Jelenet a Raszputyinból (Fotó/Forrás: MITEM)

+1 Senkié és mindenkié

Bérczes László szervezésében különleges emlékestet láthatnak a nézők, melynek fókuszában Törőcsik Mari munkássága, magával ragadó személyisége áll. Bár egyetlen estébe szinte lehetetlen belesűríteni mindazt, ami színésznőt a legnagyobbak közé repítette, ahogy Bérczes fogalmaz, „egyszerűsége, hitelessége, életszeretete példa lehet”. Ezen az estén a legkülönbözőbb alkotók nyújtanak kezet egymásnak, és idézik fel egy kivételes pályafutás momentumait: Alföldi Róberttől Vidnyánszky Attiláig, Básti Julitól Udvaros Dorottyáig, Anatolij Vasziljevtől a Sztalker Csoportig, Bodrogi Gyulától a Törőcsik-ösztöndíjas fiatalokig minden generáció megemlékezik róla.

A Törőcsik Mari emlékest szeptember 21-én látható.

Fejléckép: jelenet az Oidipuszból (forrás: MITEM)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.