Színház

50 éve hunyt el Uray Tivadar

2012.06.22. 15:46
Ajánlom
1962. június 22-én halt meg Uray Tivadar Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

Uray Tivadar Munkácson született 1895. november 9-én. Iskolába Aradon járt, és még végzős gimnazista korában sem foglalkoztatta a színi pálya. Orvosnak készült, érettségi után be is iratkozott az egyetemre, de csak egy szemesztert bírt ki, aztán meg sem állt Berlinig. Az első világháború is a német fővárosban érte, és csak nem kis nehézségek árán, a magyar konzulátus segítségével tudott hazavergődni. Budapesten egy ideig reklámbélyegfestésből, illetve ezek terjesztéséből élt, majd 1913-ban beiratkozott az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájába.

1915-ben kapta meg a diplomáját, első szerződése Bárdos Artúr Modern Színpadához kötötte. A következő évadban átszerződött a Nemzeti Színházhoz, ahol 1917-ben Herczeg Ferenc Árva László király című drámájában mutatkozott be. A kritika dicsérte, a közönségnek is tetszett, a társulatba is gond nélkül beilleszkedett, egy év múlva mégis megvált a Nemzetitől. A szerződésével kapcsolatban támadt vitája Ambrus Zoltán igazgatóval, akire úgy rávágta az ajtót, hogy az tokostól kiesett, kőművest kellett hívni a károk helyreállítására. Uray a Magyar Színház tagja lett, de fellépett a Pódium Kabaréban, a Pesti Kabaréban és a Király Színházban is. 1923-ban visszatért az ország első társulatához, ahol aztán huszonöt esztendeig játszott, először mint rendes, majd mint örökös tag. 1948-ban szerződése megszűnt, 1950-től haláláig a Madách Színház tagja volt, ahol méltó feladatokat kapott.

Sokoldalú, színes művészegyéniség volt, nagy jellemábrázoló képesség, tiszta szövegmondás, biztos stílusérzék jellemezte. Kiváló karakterszínészként szerepköre a szerelmes szerepektől a tragikus hősökig terjedt. Klasszikus drámákban és modern témájú színművekben egyaránt kitűnő alakításokat nyújtott. Remekelt Jókai Egy magyar nábobjában mint Kárpáthy Abellino, Shakespeare-szerepekben (Hamlet, Julius Caesar, Prospero), Faustként Goethe művében és mint Alfieri ügyvéd Miller Pillantás a hídról című színművében. Katona József drámájában eljátszotta Bánk bánt, Ottót és Biberachot is. A színpadon remek párost alkottak Bajor Gizivel, együtt vitték sikerre többek közt Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című színművét, valamint O'Neill Amerikai Elektráját.

Uray 1917-től filmezett is, a két világháború között egyike volt a legtöbbet foglalkoztatott filmszínészeknek, ekkor készült Az új földesúrAz aranyember, a 300 ezer pengő az utcán, a Mária két éjszakája. A második világháború után többnyire epizódszerepek jutottak neki nagysikerű filmekben láthatta a közönség, ilyen volt a Különös házasság, a Déryné, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Dollárpapa, a Semmelweis.

Színpadon és magánéletben egyaránt a harmóniára törekedett. Elegáns volt, vonzó külsejű, előkelő megjelenésű. Próbákra, előadásokra óramű pontossággal érkezett, rendkívüli fegyelmezettséggel vett részt a közös munkában, de ugyanezt elvárta a kollégáitól is. Udvarias is volt, higgadt természetű, mindenféle túlzástól mentes, egyenes és megbízható ember. Amikor a második világháború kitörése előtt a Nemzetit is elérték az ordas eszmék, távolságot tartott a szélsőségektől, de az ötvenes években sem volt hajlandó eljárni a politikai szemináriumokra. Különös beceneve, a "Tógyer", elemi iskoláitól kezdve kísérte.

A harmincas években a szakma Greguss-díjjal jutalmazta, a háború után több állami kitüntetést kapott: 1953-ban érdemes, 1954-ben kiváló művész lett, a Kossuth-díjat 1955-ben vehette át. Budapesten halt meg 1962. június 22-én.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.