Színház

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

2021.01.15. 11:10
Ajánlom
1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” – írta a dráma bevezetőjében Örkény, aki a Tótékhoz hasonlóan ezúttal is az egyik kisregényét dolgozta át 1969-ben.

A Macskajáték önálló könyvként ugyan csak 1972-ben jelent meg a Magvető Könyvkiadó Rivalda-sorozatában, de

a szerző már évekkel korábban, a Tóték sikerét látva megígérte a Szigligeti Színháznak, hogy ha valaha ír egy új darabot, azt nekik adja.

Az átdolgozásban Radnóti Zsuzsa dramaturg segítette az írót.

macska_szolnok3-162101.jpg

A Macskajáték 1971-es szolnoki előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Fotótár MTI )

Hogy Örkény a Macskajátékot eredetileg mégsem a Szigligeti Színház színpadára szánta, arra abból lehet következtetni, hogy a kisregény átdolgozását Gyurkó László, a 25. Színház igazgatója kezdeményezte. Azonban a szerzőnek ez nem tetszett, de végül elkészült az átírat első változata. Örkény „oratorikus jellegűnek” minősítette daraboz, és a társulat nem is tudta eljátszani, így végül nem tűzték műsorra.

A szolnoki színház előadása az évad egyik legjobban várt bemutatója volt, és hatalmas sikert aratott.

Székely Gábor rendezésében a darab a külföldi színpadokat is meghódította, Örkény maga a brüsszeli vendégjátékot találta a legszebbnek.

macska_ka9080_1-111016.jpg

Macskajáték a Pesti Színházban (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

A Macskajátékot olyan népszerű művészek vitték sikerre, mint Hegedűs Ágnes (Orbánné), Koós Olga (Ilus), Lukács József (Józsi) és Gyimesi Pálma (Paula). Nem sokkal később a fővárosban is bemutatásra került, a Pesti Színház 1971. március 6-án tűzte műsorára Sulyok Mária főszereplésével. Paula szerepében Simor Erzsi, Egérkeként pedig Halász Judit volt látható. 1977-ben ugyanezzel a szereposztással készített belőle tévéjátékot Székely Gábor.

Amikor a nemzetközi sikert látva egy interjúban megkérdezték Örkényt, hogy milyen élményből született a Macskajáték ezt válaszolta:

„Hogy milyen élményből? Semmilyenből. Kitaláltam. A képzeletemből.”

Sulyok Mária a Macskajátékban

Fejléckép: jelenet a Pesti Színház előadásából (forrás: orkenyistvan.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház hír

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Színház magazin

Mecénás és mészégető – Báró Kemény János, a Jóság Embere

Kemény János amerikai állampolgárként született 1903-ban, de egész életében erdélyinek vallotta magát. A két világháború között marosvécsi birtokán szervezte meg a helikoni közösséget, amely a jobb- és baloldali erdélyi írók közös parlamentje volt. Báró Kemény János a hídember szerepét töltötte be az erdélyi szellemi életben. Saját vagyonából mentette meg a csődtől a kolozsvári színházat, Horthytól Corvin-koszorút kapott, majd a holokauszt idején az ő támogatásával jött létre a Zsidó Színház Kolozsvárott. Menekítette az üldözötteket. A háború után alapító mecénása lett a marosvásárhelyi teátrumnak, innen aztán politikai okokból kirúgták. A báró mészégetőként dolgozott a kommunista diktatúrában. Drámai kelet-európai sorsáról több kötetes önéletrajzi sorozatot tervezett, de ez is csak torzó maradt.
Színház ajánló

Ady Endre és Jordán Tamás találkozása a Pinceszínházban

Kihirdette új évadának bemutatóit a Pinceszínház: Jordán Tamás Ady-estje mellett vígjátékokkal és beszélgetéssorozattal is várják a nézőket.