Színház

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

2021.01.15. 11:10
Ajánlom
1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” – írta a dráma bevezetőjében Örkény, aki a Tótékhoz hasonlóan ezúttal is az egyik kisregényét dolgozta át 1969-ben.

A Macskajáték önálló könyvként ugyan csak 1972-ben jelent meg a Magvető Könyvkiadó Rivalda-sorozatában, de

a szerző már évekkel korábban, a Tóték sikerét látva megígérte a Szigligeti Színháznak, hogy ha valaha ír egy új darabot, azt nekik adja.

Az átdolgozásban Radnóti Zsuzsa dramaturg segítette az írót.

macska_szolnok3-162101.jpg

A Macskajáték 1971-es szolnoki előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Fotótár MTI )

Hogy Örkény a Macskajátékot eredetileg mégsem a Szigligeti Színház színpadára szánta, arra abból lehet következtetni, hogy a kisregény átdolgozását Gyurkó László, a 25. Színház igazgatója kezdeményezte. Azonban a szerzőnek ez nem tetszett, de végül elkészült az átírat első változata. Örkény „oratorikus jellegűnek” minősítette daraboz, és a társulat nem is tudta eljátszani, így végül nem tűzték műsorra.

A szolnoki színház előadása az évad egyik legjobban várt bemutatója volt, és hatalmas sikert aratott.

Székely Gábor rendezésében a darab a külföldi színpadokat is meghódította, Örkény maga a brüsszeli vendégjátékot találta a legszebbnek.

macska_ka9080_1-111016.jpg

Macskajáték a Pesti Színházban (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

A Macskajátékot olyan népszerű művészek vitték sikerre, mint Hegedűs Ágnes (Orbánné), Koós Olga (Ilus), Lukács József (Józsi) és Gyimesi Pálma (Paula). Nem sokkal később a fővárosban is bemutatásra került, a Pesti Színház 1971. március 6-án tűzte műsorára Sulyok Mária főszereplésével. Paula szerepében Simor Erzsi, Egérkeként pedig Halász Judit volt látható. 1977-ben ugyanezzel a szereposztással készített belőle tévéjátékot Székely Gábor.

Amikor a nemzetközi sikert látva egy interjúban megkérdezték Örkényt, hogy milyen élményből született a Macskajáték ezt válaszolta:

„Hogy milyen élményből? Semmilyenből. Kitaláltam. A képzeletemből.”

Sulyok Mária a Macskajátékban

Fejléckép: jelenet a Pesti Színház előadásából (forrás: orkenyistvan.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Színház hír

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Színház ajánló

Tíz év után búcsúzik az Átriumtól Az Őrült Nők Ketrece

Július 11-én még egyszer, utoljára az Átrium színpadán kinyit a Ketrec! A Kultúrbrigád kétségtelenül egyik legsikeresebb darabja, Az Őrült Nők Ketrece a tízéves jubileumi előadással búcsúzik a Margit körúti épülettől.