Színház

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

2021.01.15. 11:10
Ajánlom
1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek. Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.” – írta a dráma bevezetőjében Örkény, aki a Tótékhoz hasonlóan ezúttal is az egyik kisregényét dolgozta át 1969-ben.

A Macskajáték önálló könyvként ugyan csak 1972-ben jelent meg a Magvető Könyvkiadó Rivalda-sorozatában, de

a szerző már évekkel korábban, a Tóték sikerét látva megígérte a Szigligeti Színháznak, hogy ha valaha ír egy új darabot, azt nekik adja.

Az átdolgozásban Radnóti Zsuzsa dramaturg segítette az írót.

macska_szolnok3-162101.jpg

A Macskajáték 1971-es szolnoki előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Fotótár MTI )

Hogy Örkény a Macskajátékot eredetileg mégsem a Szigligeti Színház színpadára szánta, arra abból lehet következtetni, hogy a kisregény átdolgozását Gyurkó László, a 25. Színház igazgatója kezdeményezte. Azonban a szerzőnek ez nem tetszett, de végül elkészült az átírat első változata. Örkény „oratorikus jellegűnek” minősítette daraboz, és a társulat nem is tudta eljátszani, így végül nem tűzték műsorra.

A szolnoki színház előadása az évad egyik legjobban várt bemutatója volt, és hatalmas sikert aratott.

Székely Gábor rendezésében a darab a külföldi színpadokat is meghódította, Örkény maga a brüsszeli vendégjátékot találta a legszebbnek.

macska_ka9080_1-111016.jpg

Macskajáték a Pesti Színházban (Fotó/Forrás: orkenyistvan.hu)

A Macskajátékot olyan népszerű művészek vitték sikerre, mint Hegedűs Ágnes (Orbánné), Koós Olga (Ilus), Lukács József (Józsi) és Gyimesi Pálma (Paula). Nem sokkal később a fővárosban is bemutatásra került, a Pesti Színház 1971. március 6-án tűzte műsorára Sulyok Mária főszereplésével. Paula szerepében Simor Erzsi, Egérkeként pedig Halász Judit volt látható. 1977-ben ugyanezzel a szereposztással készített belőle tévéjátékot Székely Gábor.

Amikor a nemzetközi sikert látva egy interjúban megkérdezték Örkényt, hogy milyen élményből született a Macskajáték ezt válaszolta:

„Hogy milyen élményből? Semmilyenből. Kitaláltam. A képzeletemből.”

Sulyok Mária a Macskajátékban

Fejléckép: jelenet a Pesti Színház előadásából (forrás: orkenyistvan.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.