Színház

6. nap: Gondoljuk ezt újra

2013.06.12. 11:00
Ajánlom
A POSzT hatodik napján tovább gyűltek a kérdőjelek a fejünk fölött, a világ rendjét pedig csak a HOPPart és a Picasso kalandjai voltak képesek visszaállítani. Úgy ahogy.

Valamikor az esti HOPPartklub kapcsán merült fel bennem először a kérdés, vajon miért a sült kolbász szagától csatakos, jeges júniusi széllökéseknek kitett Dóm téri miniszínpadon kell fellépnie az ország egyik legfontosabb, és ezzel együtt - nem gondolom, hogy a megállapítás szubjektív lenne - egyik legjobb társulatának. Nem mintha ez nem lenne a közegük, ők éppen azzal a profizmussal tudnak működni itt is, amivel tudnának a világ bármelyik szegletében, legfeljebb közben kicsit remegnek, kicsit aggódnak, mikor dől össze a színpad, neadjisten megfáznak és elmegy a hangjuk pár napra (veszteség!). Azt sem gondolom, hogy mindezen körülményekhez nem szoktak hozzá az utóbbi, megvonásokkal terhes évadok alatt. A probléma csupán annyi, hogy ezzel párhuzamosan épp az ország legnívósabb színházi találkozója zajlik - halmozottan langymeleg versenyprogrammal.

Arra szót vesztegetni sem érdemes, hogy Martin Huba III. Richárdja helyett mennyi mindent lehetett volna meghívni POSzT-ra, mennyivel okosabban tudott volna a hatalom logikájáról mesélni például az Örkény gyönyörű darabja, a Merlin. Nem érdemes rá szót pazarolni, egyrészt mert egyetlen pillanatra sem kívánok a válogatók bőrébe bújni, másrészt mert az Örkény legalább lejutott egy izgalmas Peer Gynt előadással (Ascher Tamás rendezővel a Színház.hu beszélgetett a POSzT előtt), és úgy néz ki, hogy jövőre sem fogja őket senki a Dóm téri büntisávba szanálni. Ugyanígy nem érdemes bántani a Komáromi Jókai Színház produkcióját, a III. Richárdot sem, annak ellenére, hogy az előadás mind szövegmondás, mind látvány szempontjából színtelennek, koncepciótlannak és legfőképp unalmasnak bizonyult.

Gyenge előadások születnek mindenhol, gond ezzel nincs, gond azzal van, hogy ideális esetben nem hívják meg őket fesztiválokra, és nem állítanak ki jobb sorsra érdemes alkotókat kialvatlan kritikusok kereszttüzébe. Mellesleg meggyőződésem, hogy Mokos Attila a légüres térből kikerülve igenis nagyszerű Richárd lehetne.

Hogy a III. Richárd tényleg csak egy tévedés lehetett a Komáromi Jókai Színház részéről - hangsúlyozom, nem a válogató(k) részéről - azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az intézmény főrendezője, Méhes László mentette meg a június 11- i napot. Pécsi rendezése, a Picasso kalandjai gyakorlatilag új fényt adott az 1978-as kultfilmnek: egy okosan felhúzott, átjárható gumifalakból, vetítővászonból és számtalan apró ötletből összeálló díszlettel, jól koreografált tömegjelenetekkel, továbbá két órán át áradó gegek arzenáljával sikerült feloldania a korábbi sokkélményt. Külön köszönet Hajduk Károlynak és Köles Ferencnek.

Kimondatlanul is tudjuk, hogy ez a POSzT nem olyan, mint a tavalyi, és hogy a tavalyi nem olyan volt, mint az azt megelőző. Lesz is erről még szó, jó eséllyel precízebb megfogalmazásban (pl. remélhetőleg a jelen cikk megjelenésével párhuzamosan futó szakmai beszélgetésen). Az viszont egészen biztos, hogy egyikünknek sem érdeke, hogy a Tündöklő középszer helyét az opálos középszer vegye át.

Gondoljuk ezt újra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.