Színház

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

2020.10.22. 15:50
Ajánlom
„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.

Mikó István 1950. október 22-én született, és már elég korán, 12 éves korában találkozhatott vele a közönség: a Tavasz, nyár, ősz című dalban énekelt olyan művészek mellett, mint Sennyei Vera, Bilicsi Tivadar és Záray Márta.

Nyolc évvel később már a Kaláka Együttes alapítójaként tűnt fel Gryllus Dániel oldalán, akivel egy buszon döntötték el, hogy magyar költők műveinek megzenésítésével fognak foglalkozni. 1973-ig volt a zenekar tagja, azonban ez idő alatt nem csak zenéléssel foglalkozott, a budapesti Dorottya utcában külföldi jegyeket értékesített a Malév-irodában.

A zenélést a Színház- és Filmművészeti Főiskola miatt hagyta abba.

A főiskola után a Thália/Arizona Színházhoz szerződött, aminek 1991 és 1993 között igazgatója is volt, párhuzamosan a Soproni Petőfi Színházzal. Sopronban egészen 2002-ig ült az igazgatói székben.

Kalaka-103726.jpg

A Kaláka Együttes ötlete egy buszon merült fel (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Számos helyen megfordult,

színpadi szerepeinek száma a 200-at is meghaladja.

Játszott például a Budapesti Operettszínházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, a soproni Petőfi Színházban és 2003 óta a Turay Ida Színház színésze.

Olyan kultikus szerepek kötődnek a nevéhez, mint A kék madár Kutyája, A Notre Dame-i toronyőr Quasimodoja vagy az Oscar címszerepe, de zenés darabokban is találkozhatott már vele a közönség A padlásban, Az Operaház fantomjában, a Csárdáskirálynőben, illetve a legendássá vált Macskákban is.

Emellett rendez és a szinkronizálás sem áll távol tőle. Az ő hangján szólal meg Micimackó, a Frédi és Béni Bénije, az Aladdin Dzsinnije, A nagy ho-ho-horgász Főkukaca, a Nicsak, ki beszél-filmek Mikey-ja, de ő a 2014-ben elhunyt Robin Williams magyar hangja is.

Munkásságát 1985-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1990-ben megkapta A Fővárosi Tanács Nívódíját és az Erzsébet díjat, 1993-ban és 2000-ben pedig EMeRTon-díjjal jutalmazták. 1994-ben kiérdemelte A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, a 2011/12-es évad Turay Ida-vándordíját és 2014-ben a Kálmán Imre-emlékplakettet.

2018-ban érdemes művésszé avatták.

Magánéletéről keveset tudni, mindössze annyit, hogy négy éves korától kisebb megszakításokkal ugyanabban a pasaréti lakásban él, Deák Évától pedig két fia született, Bálint és Dániel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.