Színház

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

2020.10.22. 15:50
Ajánlom
„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.

Mikó István 1950. október 22-én született, és már elég korán, 12 éves korában találkozhatott vele a közönség: a Tavasz, nyár, ősz című dalban énekelt olyan művészek mellett, mint Sennyei Vera, Bilicsi Tivadar és Záray Márta.

Nyolc évvel később már a Kaláka Együttes alapítójaként tűnt fel Gryllus Dániel oldalán, akivel egy buszon döntötték el, hogy magyar költők műveinek megzenésítésével fognak foglalkozni. 1973-ig volt a zenekar tagja, azonban ez idő alatt nem csak zenéléssel foglalkozott, a budapesti Dorottya utcában külföldi jegyeket értékesített a Malév-irodában.

A zenélést a Színház- és Filmművészeti Főiskola miatt hagyta abba.

A főiskola után a Thália/Arizona Színházhoz szerződött, aminek 1991 és 1993 között igazgatója is volt, párhuzamosan a Soproni Petőfi Színházzal. Sopronban egészen 2002-ig ült az igazgatói székben.

Kalaka-103726.jpg

A Kaláka Együttes ötlete egy buszon merült fel (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Számos helyen megfordult,

színpadi szerepeinek száma a 200-at is meghaladja.

Játszott például a Budapesti Operettszínházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, a soproni Petőfi Színházban és 2003 óta a Turay Ida Színház színésze.

Olyan kultikus szerepek kötődnek a nevéhez, mint A kék madár Kutyája, A Notre Dame-i toronyőr Quasimodoja vagy az Oscar címszerepe, de zenés darabokban is találkozhatott már vele a közönség A padlásban, Az Operaház fantomjában, a Csárdáskirálynőben, illetve a legendássá vált Macskákban is.

Emellett rendez és a szinkronizálás sem áll távol tőle. Az ő hangján szólal meg Micimackó, a Frédi és Béni Bénije, az Aladdin Dzsinnije, A nagy ho-ho-horgász Főkukaca, a Nicsak, ki beszél-filmek Mikey-ja, de ő a 2014-ben elhunyt Robin Williams magyar hangja is.

Munkásságát 1985-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1990-ben megkapta A Fővárosi Tanács Nívódíját és az Erzsébet díjat, 1993-ban és 2000-ben pedig EMeRTon-díjjal jutalmazták. 1994-ben kiérdemelte A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, a 2011/12-es évad Turay Ida-vándordíját és 2014-ben a Kálmán Imre-emlékplakettet.

2018-ban érdemes művésszé avatták.

Magánéletéről keveset tudni, mindössze annyit, hogy négy éves korától kisebb megszakításokkal ugyanabban a pasaréti lakásban él, Deák Évától pedig két fia született, Bálint és Dániel.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.