Színház

8 év 8 előadás – összeszedtük a Jurányi legjobbjait

2020.10.30. 16:05
Ajánlom
Nyolc évvel ezelőtt, október 29-én nyitotta meg a kapuit a Jurányi Ház, ami azóta a budapesti kortárs művészeti közeg egyik legfontosabb játszóhelyévé vált. A Füge Produkció 2012-es kezdeményezése – ami a független társulatok befogadását tűzte ki fő célul – máig egyedülálló. Olyan csapatok találtak itt otthonra, mint például az Orlai Produkciós Iroda, a Táp Színház, a Tünet Együttes, a Stereo Akt vagy az azóta már megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság.

Összeszedtük nyolc év nyolc emlékezetes előadását.

1. Egy őrült naplója

2016-os bemutatásakor azt írták róla a kritikák, hogy akár be is zárhatnák az évadot, mert ennél jobb előadás abban a szezonban már nem lesz. Gogol kiszolgáltatott kisemberének sikerét számtalan elismerés jelzi,

Keresztes Tamás elnyerte a Színkritikusok díját,

de a Thealteren és a MOST Feszten is díjazták a monodrámát. Bodó Viktor rendezése azóta az ország majd’ minden szegletében megfordult.

13723908_10157152416520384_3139998726609717902_o-154755.jpg

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában (Fotó/Forrás: Takács Attila / Katona József Színház)

2. A heilbronni Katica

Bodó Viktor társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság éppen az Egy őrült naplója bemutatásának évében, a 2015/2016-os évad közepén kényszerült arra, hogy befejezze a működését. Legendás előadásuk, A heilbronni Katica a POSZT-on búcsúzott a közönségtől, de a tragédiába tokolló modern lovagdráma igazi otthona mégiscsak a Jurányi volt. Bár

Katica szerelmi kálváriája végül összeforrt a Szputnyik haláltusájával,

a nyolcas listánkra az emlékezetes színészi alakítások miatt került fel.

3. Párnaember

Szintén a Szputnyik égisze alatt mutatták be 2014-ben Martin McDonagh darabját. A K11 Alkotócsoporttal közös produkció egy elképzelt diktatúrában játszódik, ahol kilépünk a kihallgatószoba hátborzongató falai közül, hogy visszatekintsünk a múltba, és a szereplőkkel közösen rántsuk le a leplet egy gyilkosság körüli rejtélyről.

_DSC5085-155243.jpg

Védett férfiak kertje (Fotó/Forrás: Bartha Máté / Jurányi Ház)

4. Védett férfiak kertje

A STEREO AKT előadása egyszerre társadalomkritika, reflektálás a mára és egy alternatív valóság felvázolása. A produkció minden szempontból határokat feszeget:

nem klasszikus értelemben vett színházi előadás

– kiállítás, performansz, provokatív, interaktív szembesítés a világunkkal, önmagunkkal. Hatalmi harcok, alá-fölérendeltség és az ebben a viszonyban kiéleződő konfliktusok jellemzik a Védett férfiak kertjét, miközben kirajzolódnak a különböző – mindannyiunk által ismert – személyiségtípusok.

5. Egyasszony

Péterfy-Novák Éva szörnyű diagnózissal szembesült: az orvosok véleménye szerint kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. 30 évvel később a történetből blog, majd könyv született, végül pedig Paczolay Béla rendezésében színdarab. Tenki Réka a 2016-os MOST Feszten a legjobb alakítás különdíját vehette át, az előadást pedig

a mai napig töretlen sikerrel játssza a Jurányi.

6. Szociopoly

A Szociopoly egy olyan társasjáték, amit az élet írt. A játékosok – a falu lakói –

néhány órára a saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen döntéseket kell meghoznia annak, aki szegénységben él.

Előkerül a feketemunka kérdése, fizetési nehézségek és az uzsorás kamat, de megjelennek a közösség ikonikus szereplői is, mint a rendőr vagy a polgármester. A játék persze – akárcsak az élet – kiszámíthatatlan, így a véletlen plusz lehetőségeket is hozhat. Vagy épp mindent romba dönt. A Mentőcsónak előadása azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a játékos az előadás végén az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

7. Elhanyagolt férfiszépségek

Adott két férfi. Az egyik 162 centi magas, míg a másik 198. Arra vállalkoztak, hogy

a Jurányi terében próbálják meg áthidalni a köztük lévő 36 centit.

A mozgásszínházi produkció Andrássy Máté és Újvári Milán műfaji határokat feszegető estje, ami a Vidor Fesztiválon és a Thália Színház Humorfesztiválján is elnyerte a közönség, valamint a zsűri tetszését.

8. A Dohány utcai seriff

Mohácsi János 2012-es rendezésének gerincét személyes visszaemlékezések adták. A szöveget – amit a rendező a társulattal közösen válogatott – számos vendégszöveg, többek között Claude Lanzmann Shoah című filmjének mondatai tették teljessé.

Alapállapota a sötét.

Az egyik érzékszerv kiiktatásával azonban felerősödött a többi, ez pedig egy egészen új, intenzív színházélményt adott.

Fejléckép: Egy őrült naplója (fotó: Takács Attila / Katona József Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.