Színház

8 év 8 előadás – összeszedtük a Jurányi legjobbjait

2020.10.30. 16:05
Ajánlom
Nyolc évvel ezelőtt, október 29-én nyitotta meg a kapuit a Jurányi Ház, ami azóta a budapesti kortárs művészeti közeg egyik legfontosabb játszóhelyévé vált. A Füge Produkció 2012-es kezdeményezése – ami a független társulatok befogadását tűzte ki fő célul – máig egyedülálló. Olyan csapatok találtak itt otthonra, mint például az Orlai Produkciós Iroda, a Táp Színház, a Tünet Együttes, a Stereo Akt vagy az azóta már megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság.

Összeszedtük nyolc év nyolc emlékezetes előadását.

1. Egy őrült naplója

2016-os bemutatásakor azt írták róla a kritikák, hogy akár be is zárhatnák az évadot, mert ennél jobb előadás abban a szezonban már nem lesz. Gogol kiszolgáltatott kisemberének sikerét számtalan elismerés jelzi,

Keresztes Tamás elnyerte a Színkritikusok díját,

de a Thealteren és a MOST Feszten is díjazták a monodrámát. Bodó Viktor rendezése azóta az ország majd’ minden szegletében megfordult.

13723908_10157152416520384_3139998726609717902_o-154755.jpg

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában (Fotó/Forrás: Takács Attila / Katona József Színház)

2. A heilbronni Katica

Bodó Viktor társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság éppen az Egy őrült naplója bemutatásának évében, a 2015/2016-os évad közepén kényszerült arra, hogy befejezze a működését. Legendás előadásuk, A heilbronni Katica a POSZT-on búcsúzott a közönségtől, de a tragédiába tokolló modern lovagdráma igazi otthona mégiscsak a Jurányi volt. Bár

Katica szerelmi kálváriája végül összeforrt a Szputnyik haláltusájával,

a nyolcas listánkra az emlékezetes színészi alakítások miatt került fel.

3. Párnaember

Szintén a Szputnyik égisze alatt mutatták be 2014-ben Martin McDonagh darabját. A K11 Alkotócsoporttal közös produkció egy elképzelt diktatúrában játszódik, ahol kilépünk a kihallgatószoba hátborzongató falai közül, hogy visszatekintsünk a múltba, és a szereplőkkel közösen rántsuk le a leplet egy gyilkosság körüli rejtélyről.

_DSC5085-155243.jpg

Védett férfiak kertje (Fotó/Forrás: Bartha Máté / Jurányi Ház)

4. Védett férfiak kertje

A STEREO AKT előadása egyszerre társadalomkritika, reflektálás a mára és egy alternatív valóság felvázolása. A produkció minden szempontból határokat feszeget:

nem klasszikus értelemben vett színházi előadás

– kiállítás, performansz, provokatív, interaktív szembesítés a világunkkal, önmagunkkal. Hatalmi harcok, alá-fölérendeltség és az ebben a viszonyban kiéleződő konfliktusok jellemzik a Védett férfiak kertjét, miközben kirajzolódnak a különböző – mindannyiunk által ismert – személyiségtípusok.

5. Egyasszony

Péterfy-Novák Éva szörnyű diagnózissal szembesült: az orvosok véleménye szerint kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. 30 évvel később a történetből blog, majd könyv született, végül pedig Paczolay Béla rendezésében színdarab. Tenki Réka a 2016-os MOST Feszten a legjobb alakítás különdíját vehette át, az előadást pedig

a mai napig töretlen sikerrel játssza a Jurányi.

6. Szociopoly

A Szociopoly egy olyan társasjáték, amit az élet írt. A játékosok – a falu lakói –

néhány órára a saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen döntéseket kell meghoznia annak, aki szegénységben él.

Előkerül a feketemunka kérdése, fizetési nehézségek és az uzsorás kamat, de megjelennek a közösség ikonikus szereplői is, mint a rendőr vagy a polgármester. A játék persze – akárcsak az élet – kiszámíthatatlan, így a véletlen plusz lehetőségeket is hozhat. Vagy épp mindent romba dönt. A Mentőcsónak előadása azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a játékos az előadás végén az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

7. Elhanyagolt férfiszépségek

Adott két férfi. Az egyik 162 centi magas, míg a másik 198. Arra vállalkoztak, hogy

a Jurányi terében próbálják meg áthidalni a köztük lévő 36 centit.

A mozgásszínházi produkció Andrássy Máté és Újvári Milán műfaji határokat feszegető estje, ami a Vidor Fesztiválon és a Thália Színház Humorfesztiválján is elnyerte a közönség, valamint a zsűri tetszését.

8. A Dohány utcai seriff

Mohácsi János 2012-es rendezésének gerincét személyes visszaemlékezések adták. A szöveget – amit a rendező a társulattal közösen válogatott – számos vendégszöveg, többek között Claude Lanzmann Shoah című filmjének mondatai tették teljessé.

Alapállapota a sötét.

Az egyik érzékszerv kiiktatásával azonban felerősödött a többi, ez pedig egy egészen új, intenzív színházélményt adott.

Fejléckép: Egy őrült naplója (fotó: Takács Attila / Katona József Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.