Színház

8 év 8 előadás – összeszedtük a Jurányi legjobbjait

2020.10.30. 16:05
Ajánlom
Nyolc évvel ezelőtt, október 29-én nyitotta meg a kapuit a Jurányi Ház, ami azóta a budapesti kortárs művészeti közeg egyik legfontosabb játszóhelyévé vált. A Füge Produkció 2012-es kezdeményezése – ami a független társulatok befogadását tűzte ki fő célul – máig egyedülálló. Olyan csapatok találtak itt otthonra, mint például az Orlai Produkciós Iroda, a Táp Színház, a Tünet Együttes, a Stereo Akt vagy az azóta már megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság.

Összeszedtük nyolc év nyolc emlékezetes előadását.

1. Egy őrült naplója

2016-os bemutatásakor azt írták róla a kritikák, hogy akár be is zárhatnák az évadot, mert ennél jobb előadás abban a szezonban már nem lesz. Gogol kiszolgáltatott kisemberének sikerét számtalan elismerés jelzi,

Keresztes Tamás elnyerte a Színkritikusok díját,

de a Thealteren és a MOST Feszten is díjazták a monodrámát. Bodó Viktor rendezése azóta az ország majd’ minden szegletében megfordult.

13723908_10157152416520384_3139998726609717902_o-154755.jpg

Keresztes Tamás az Egy őrült naplójában (Fotó/Forrás: Takács Attila / Katona József Színház)

2. A heilbronni Katica

Bodó Viktor társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság éppen az Egy őrült naplója bemutatásának évében, a 2015/2016-os évad közepén kényszerült arra, hogy befejezze a működését. Legendás előadásuk, A heilbronni Katica a POSZT-on búcsúzott a közönségtől, de a tragédiába tokolló modern lovagdráma igazi otthona mégiscsak a Jurányi volt. Bár

Katica szerelmi kálváriája végül összeforrt a Szputnyik haláltusájával,

a nyolcas listánkra az emlékezetes színészi alakítások miatt került fel.

3. Párnaember

Szintén a Szputnyik égisze alatt mutatták be 2014-ben Martin McDonagh darabját. A K11 Alkotócsoporttal közös produkció egy elképzelt diktatúrában játszódik, ahol kilépünk a kihallgatószoba hátborzongató falai közül, hogy visszatekintsünk a múltba, és a szereplőkkel közösen rántsuk le a leplet egy gyilkosság körüli rejtélyről.

_DSC5085-155243.jpg

Védett férfiak kertje (Fotó/Forrás: Bartha Máté / Jurányi Ház)

4. Védett férfiak kertje

A STEREO AKT előadása egyszerre társadalomkritika, reflektálás a mára és egy alternatív valóság felvázolása. A produkció minden szempontból határokat feszeget:

nem klasszikus értelemben vett színházi előadás

– kiállítás, performansz, provokatív, interaktív szembesítés a világunkkal, önmagunkkal. Hatalmi harcok, alá-fölérendeltség és az ebben a viszonyban kiéleződő konfliktusok jellemzik a Védett férfiak kertjét, miközben kirajzolódnak a különböző – mindannyiunk által ismert – személyiségtípusok.

5. Egyasszony

Péterfy-Novák Éva szörnyű diagnózissal szembesült: az orvosok véleménye szerint kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. 30 évvel később a történetből blog, majd könyv született, végül pedig Paczolay Béla rendezésében színdarab. Tenki Réka a 2016-os MOST Feszten a legjobb alakítás különdíját vehette át, az előadást pedig

a mai napig töretlen sikerrel játssza a Jurányi.

6. Szociopoly

A Szociopoly egy olyan társasjáték, amit az élet írt. A játékosok – a falu lakói –

néhány órára a saját bőrükön tapasztalhatják meg, milyen döntéseket kell meghoznia annak, aki szegénységben él.

Előkerül a feketemunka kérdése, fizetési nehézségek és az uzsorás kamat, de megjelennek a közösség ikonikus szereplői is, mint a rendőr vagy a polgármester. A játék persze – akárcsak az élet – kiszámíthatatlan, így a véletlen plusz lehetőségeket is hozhat. Vagy épp mindent romba dönt. A Mentőcsónak előadása azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a játékos az előadás végén az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

7. Elhanyagolt férfiszépségek

Adott két férfi. Az egyik 162 centi magas, míg a másik 198. Arra vállalkoztak, hogy

a Jurányi terében próbálják meg áthidalni a köztük lévő 36 centit.

A mozgásszínházi produkció Andrássy Máté és Újvári Milán műfaji határokat feszegető estje, ami a Vidor Fesztiválon és a Thália Színház Humorfesztiválján is elnyerte a közönség, valamint a zsűri tetszését.

8. A Dohány utcai seriff

Mohácsi János 2012-es rendezésének gerincét személyes visszaemlékezések adták. A szöveget – amit a rendező a társulattal közösen válogatott – számos vendégszöveg, többek között Claude Lanzmann Shoah című filmjének mondatai tették teljessé.

Alapállapota a sötét.

Az egyik érzékszerv kiiktatásával azonban felerősödött a többi, ez pedig egy egészen új, intenzív színházélményt adott.

Fejléckép: Egy őrült naplója (fotó: Takács Attila / Katona József Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház nekrológ

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház hír

A fenntartható jövőért kampányolnak a színházak

Immár 16 színház csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projektjéhez, melynek célja, hogy öko-tudatos színházi társulások jöjjenek létre.
Színház pályázat

Jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház

Nyitány címmel pénzdíjas jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház a karantén utáni élet témakörében. A pályaművek beküldési határideje december 20.
Színház gyász

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház hír

Pizsamaparti a Játékszínben

A SzínházTV ezúttal a Játékszínből jelentkezik egy eszeveszett bohózattal. A Hatan pizsamában fordulatok, félreértések, átverések, csúsztatások és füllentések sorozata két felvonásban, Gálvölgyi János rendezésében.