Színház

90 éve született Berek Kati, akinek Latinovits is kezet csókolt

2020.10.07. 14:05
Ajánlom
„Azt mondták, hogy te voltál az, aki becsukta a volt Nemzeti Színházat, és most játssz az első darabban, Az ember tragédiájában” – idézte fel utolsó Nemzeti Színházbeli felkérését 2010-ben Berek Kati, aki egy makói árvaházból indulva meg sem állt az érdemes és kiváló művész címig.

Nyolcéves korában került a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol szépen éneklő gyerekszereplőket kerestek. Felvették, azonban nem vezetett egyenes út a sikerig. Sokáig azt hazudta mindenkinek, hogy cipőfelsőrész-készítő szeretne lenni, de

15 éves korában összecsomagolt, és az édesanya tiltakozása ellenére színésznek állt.

1952-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Hacser Józsa, Horváth Teri, Psota Irén, Soós Imre és Váradi Hédi évfolyamtársaként. Innen rögtön a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 18 év után aláírt a győri színházba. „Ez olyan karácsony környékén volt, újév után aláírtam a szerződést. Szóltak a Nemzetiben, hogy próbám lesz. Nekem ugyan nem - feleltem” – mondta később a Magyar Narancsnak.

Berek Kati

Berek Kati (Fotó/Forrás: Hunyady József)

Nem sokkal azután, hogy otthagyta a Nemzetit, Gyurkó László íróval és Szigeti Károly koreográfussal új színházat alapítottak. A 25. Színházban – aminek Kati azért adta ezt a nevet, mert eltért a hagyományos színháztól, így nem lehetett „rendes" – 1974-ig dolgozott, majd egy kis időre újra visszatért az anyaszínházához. Az újranyitás után azonban már nem vállalt ott új szerepet, egyedül a nyitóelőadáson állt színpadra, Az ember tragédiájában a Föld szellemét alakította.

Játszott volna ő többet is, de éppen akkor, amikor 1993-ban megkapta Egerben a szerepálmát, Az öreg hölgy látogatása főszerepét, agyvérzést kapott. Jobb oldala teljesen lebénult, részlegesen elvesztette a látását, és beszélni sem tudott. A felépülés lassú volt, nem bírt már annyit dolgozni, mint régen.

Munkásságáért 2000-ben a Nemzet Színészévé választották, 2007-ben pedig csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

2006-ban láthatta utoljára a közönség a Thália Színházban, a Nénikém, meg én című darabban. Hosszú betegség után 2017. február 26-án hunyt el.

Olyan nagyszerű alakítások fűződnek a nevéhez, mint A Csárdáskirálynő Cecíliája, a Tragédia Lucifere, vagy a Macskajáték Orbánnéja.

20170227berek-kati-mathe-erzsi-schmitt-170207.jpg

Berek Kati (Fotó/Forrás: Kollányi Péter / MTI)

Számos filmszerepben is látható volt, összesen 41 produkció fűződik a nevéhez. Játszott zenés darabban, szavalt verset és irodalmi lemeze is megjelent Játszani is engedd címmel.

Sokoldalúsága elismeréseként a nemzet színésze titulus mellett Jászai Mari-díjjal és Kazinczy-díjjal tüntették ki, érdemes és kiváló művész címet adományoztak neki. A Kossuth-díjról éppen lemaradt, erről egy későbbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy „Annak idején volt egyes, kettes és hármas Kossuth-díj. Nagy László a hármasat kapta meg, ami nagyon csúnya dolog volt. Sose felejtem el, azt mondta nekem:

édesem, örülök neki, hogy nem kaptál hármas számú Kossuth-díjat, mert az nagyon kevés pénzzel jár.

Jót röhögtünk, és a Laci pénzét rögtön elköltöttük.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház nekrológ

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház hír

A fenntartható jövőért kampányolnak a színházak

Immár 16 színház csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projektjéhez, melynek célja, hogy öko-tudatos színházi társulások jöjjenek létre.
Színház pályázat

Jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház

Nyitány címmel pénzdíjas jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház a karantén utáni élet témakörében. A pályaművek beküldési határideje december 20.
Színház gyász

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház hír

Pizsamaparti a Játékszínben

A SzínházTV ezúttal a Játékszínből jelentkezik egy eszeveszett bohózattal. A Hatan pizsamában fordulatok, félreértések, átverések, csúsztatások és füllentések sorozata két felvonásban, Gálvölgyi János rendezésében.