Színház

90 éve született Berek Kati, akinek Latinovits is kezet csókolt

2020.10.07. 14:05
Ajánlom
„Azt mondták, hogy te voltál az, aki becsukta a volt Nemzeti Színházat, és most játssz az első darabban, Az ember tragédiájában” – idézte fel utolsó Nemzeti Színházbeli felkérését 2010-ben Berek Kati, aki egy makói árvaházból indulva meg sem állt az érdemes és kiváló művész címig.

Nyolcéves korában került a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol szépen éneklő gyerekszereplőket kerestek. Felvették, azonban nem vezetett egyenes út a sikerig. Sokáig azt hazudta mindenkinek, hogy cipőfelsőrész-készítő szeretne lenni, de

15 éves korában összecsomagolt, és az édesanya tiltakozása ellenére színésznek állt.

1952-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Hacser Józsa, Horváth Teri, Psota Irén, Soós Imre és Váradi Hédi évfolyamtársaként. Innen rögtön a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 18 év után aláírt a győri színházba. „Ez olyan karácsony környékén volt, újév után aláírtam a szerződést. Szóltak a Nemzetiben, hogy próbám lesz. Nekem ugyan nem - feleltem” – mondta később a Magyar Narancsnak.

Berek Kati

Berek Kati (Fotó/Forrás: Hunyady József)

Nem sokkal azután, hogy otthagyta a Nemzetit, Gyurkó László íróval és Szigeti Károly koreográfussal új színházat alapítottak. A 25. Színházban – aminek Kati azért adta ezt a nevet, mert eltért a hagyományos színháztól, így nem lehetett „rendes" – 1974-ig dolgozott, majd egy kis időre újra visszatért az anyaszínházához. Az újranyitás után azonban már nem vállalt ott új szerepet, egyedül a nyitóelőadáson állt színpadra, Az ember tragédiájában a Föld szellemét alakította.

Játszott volna ő többet is, de éppen akkor, amikor 1993-ban megkapta Egerben a szerepálmát, Az öreg hölgy látogatása főszerepét, agyvérzést kapott. Jobb oldala teljesen lebénult, részlegesen elvesztette a látását, és beszélni sem tudott. A felépülés lassú volt, nem bírt már annyit dolgozni, mint régen.

Munkásságáért 2000-ben a Nemzet Színészévé választották, 2007-ben pedig csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

2006-ban láthatta utoljára a közönség a Thália Színházban, a Nénikém, meg én című darabban. Hosszú betegség után 2017. február 26-án hunyt el.

Olyan nagyszerű alakítások fűződnek a nevéhez, mint A Csárdáskirálynő Cecíliája, a Tragédia Lucifere, vagy a Macskajáték Orbánnéja.

20170227berek-kati-mathe-erzsi-schmitt-170207.jpg

Berek Kati (Fotó/Forrás: Kollányi Péter / MTI)

Számos filmszerepben is látható volt, összesen 41 produkció fűződik a nevéhez. Játszott zenés darabban, szavalt verset és irodalmi lemeze is megjelent Játszani is engedd címmel.

Sokoldalúsága elismeréseként a nemzet színésze titulus mellett Jászai Mari-díjjal és Kazinczy-díjjal tüntették ki, érdemes és kiváló művész címet adományoztak neki. A Kossuth-díjról éppen lemaradt, erről egy későbbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy „Annak idején volt egyes, kettes és hármas Kossuth-díj. Nagy László a hármasat kapta meg, ami nagyon csúnya dolog volt. Sose felejtem el, azt mondta nekem:

édesem, örülök neki, hogy nem kaptál hármas számú Kossuth-díjat, mert az nagyon kevés pénzzel jár.

Jót röhögtünk, és a Laci pénzét rögtön elköltöttük.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.