Színház

90 éve született Berek Kati, akinek Latinovits is kezet csókolt

2020.10.07. 14:05
Ajánlom
„Azt mondták, hogy te voltál az, aki becsukta a volt Nemzeti Színházat, és most játssz az első darabban, Az ember tragédiájában” – idézte fel utolsó Nemzeti Színházbeli felkérését 2010-ben Berek Kati, aki egy makói árvaházból indulva meg sem állt az érdemes és kiváló művész címig.

Nyolcéves korában került a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol szépen éneklő gyerekszereplőket kerestek. Felvették, azonban nem vezetett egyenes út a sikerig. Sokáig azt hazudta mindenkinek, hogy cipőfelsőrész-készítő szeretne lenni, de

15 éves korában összecsomagolt, és az édesanya tiltakozása ellenére színésznek állt.

1952-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Hacser Józsa, Horváth Teri, Psota Irén, Soós Imre és Váradi Hédi évfolyamtársaként. Innen rögtön a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 18 év után aláírt a győri színházba. „Ez olyan karácsony környékén volt, újév után aláírtam a szerződést. Szóltak a Nemzetiben, hogy próbám lesz. Nekem ugyan nem - feleltem” – mondta később a Magyar Narancsnak.

Berek Kati

Berek Kati (Fotó/Forrás: Hunyady József)

Nem sokkal azután, hogy otthagyta a Nemzetit, Gyurkó László íróval és Szigeti Károly koreográfussal új színházat alapítottak. A 25. Színházban – aminek Kati azért adta ezt a nevet, mert eltért a hagyományos színháztól, így nem lehetett „rendes" – 1974-ig dolgozott, majd egy kis időre újra visszatért az anyaszínházához. Az újranyitás után azonban már nem vállalt ott új szerepet, egyedül a nyitóelőadáson állt színpadra, Az ember tragédiájában a Föld szellemét alakította.

Játszott volna ő többet is, de éppen akkor, amikor 1993-ban megkapta Egerben a szerepálmát, Az öreg hölgy látogatása főszerepét, agyvérzést kapott. Jobb oldala teljesen lebénult, részlegesen elvesztette a látását, és beszélni sem tudott. A felépülés lassú volt, nem bírt már annyit dolgozni, mint régen.

Munkásságáért 2000-ben a Nemzet Színészévé választották, 2007-ben pedig csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

2006-ban láthatta utoljára a közönség a Thália Színházban, a Nénikém, meg én című darabban. Hosszú betegség után 2017. február 26-án hunyt el.

Olyan nagyszerű alakítások fűződnek a nevéhez, mint A Csárdáskirálynő Cecíliája, a Tragédia Lucifere, vagy a Macskajáték Orbánnéja.

20170227berek-kati-mathe-erzsi-schmitt-170207.jpg

Berek Kati (Fotó/Forrás: Kollányi Péter / MTI)

Számos filmszerepben is látható volt, összesen 41 produkció fűződik a nevéhez. Játszott zenés darabban, szavalt verset és irodalmi lemeze is megjelent Játszani is engedd címmel.

Sokoldalúsága elismeréseként a nemzet színésze titulus mellett Jászai Mari-díjjal és Kazinczy-díjjal tüntették ki, érdemes és kiváló művész címet adományoztak neki. A Kossuth-díjról éppen lemaradt, erről egy későbbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy „Annak idején volt egyes, kettes és hármas Kossuth-díj. Nagy László a hármasat kapta meg, ami nagyon csúnya dolog volt. Sose felejtem el, azt mondta nekem:

édesem, örülök neki, hogy nem kaptál hármas számú Kossuth-díjat, mert az nagyon kevés pénzzel jár.

Jót röhögtünk, és a Laci pénzét rögtön elköltöttük.”

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.