Színház

99 éves korában elhunyt Lénárt István gyártásvezető

2021.03.31. 22:10
Ajánlom
A filmes, tévés és színházi körökben mindenki által Papiként ismert és szeretett szakember idén április 7-én töltötte volna be 100. születésnapját.

A hírt Felvidéki Judit Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró osztotta meg közösségi oldalán, egy évvel ezelőtt írt köszöntésével együtt, amelyben így fogalmazott: „Huszonévesen ismertelek meg személyesen 1975-ben, amikor a diplomafilmemet forgattam Hollós Olivérrel, Kaffka Koplalóművészéből Huszárik Zoltánnal. Te szereztél nekünk kamerát, hogy elkészülhessen a filmünk. Plusz nyersanyagot is kaptunk Tőled, hogy befejezhessük. Azóta sem volt olyan »főnök« a tévében, mint Te, aki igazán jó »apaként« rajta tartottad fiaidon és lányaidon a szemedet, aki a legváratlanabb pillanatban, akár az éjszaka kellős közepén is, egyszer csak, váratlanul, de mindig a legjobb pillanatban feltűntél, megjelentél, hogy megkérdezd rendben van-e minden?

Mert Téged valóban érdekelt a szakma, a munkánk.

Megtisztelve éreztük magunkat és ugyanakkor a Te érdeklődésedtől, fontosnak és kiváltságosnak is. Azonnal segítettél, ha szükségünk volt rá. A Veled való beszélgetés megnyugtató volt, ahogy a jelenléted is. És amilyen észrevétlenül jöttél, úgy is tűntél el.”

Lenart_Istvan-215503.jpg

Lénárt István gyártásvezető (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

Lénárt István 1921-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Közgazdasági Egyetemen kezdte 1947-ben, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola gyártásvezetői szakát végezte el 1954-ben. Gyakornokként került a filmgyárba, ahol végigjárta a fokokat a laboratóriumi segédmunkától a gyártásvezetésig.

Az 1956-os forradalom után átmenetileg a Nemzeti Színházban Várkonyi Zoltán és Major Tamás mellett végzett szervezői munkát. 1963-ban a Magyar Televízióhoz került diszpécsernek, itt megtalálta igazi helyét a koordináció vezetőjeként, igazgatóhelyettesi rangban dolgozott nyugdíjazásáig. Százhúsz operatőr és a műsorgyártáshoz szükséges technikai személyzet tartozott hozzá. Ő felelt a karmesterversenyek, táncdalfesztiválok, a Ki Mit Tud-ok, tévéjátékok és játékfilmek gördülékeny rögzítéséért abban a korszakban, amikor csak tévéjátékból, kosztümös filmből 70-80 készült az MTV-ben. 1996-tól 2010-ig a Vígszínház médiamenedzsereként tevékenykedett.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.