Színház

99 éves korában elhunyt Lénárt István gyártásvezető

2021.03.31. 22:10
Ajánlom
A filmes, tévés és színházi körökben mindenki által Papiként ismert és szeretett szakember idén április 7-én töltötte volna be 100. születésnapját.

A hírt Felvidéki Judit Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró osztotta meg közösségi oldalán, egy évvel ezelőtt írt köszöntésével együtt, amelyben így fogalmazott: „Huszonévesen ismertelek meg személyesen 1975-ben, amikor a diplomafilmemet forgattam Hollós Olivérrel, Kaffka Koplalóművészéből Huszárik Zoltánnal. Te szereztél nekünk kamerát, hogy elkészülhessen a filmünk. Plusz nyersanyagot is kaptunk Tőled, hogy befejezhessük. Azóta sem volt olyan »főnök« a tévében, mint Te, aki igazán jó »apaként« rajta tartottad fiaidon és lányaidon a szemedet, aki a legváratlanabb pillanatban, akár az éjszaka kellős közepén is, egyszer csak, váratlanul, de mindig a legjobb pillanatban feltűntél, megjelentél, hogy megkérdezd rendben van-e minden?

Mert Téged valóban érdekelt a szakma, a munkánk.

Megtisztelve éreztük magunkat és ugyanakkor a Te érdeklődésedtől, fontosnak és kiváltságosnak is. Azonnal segítettél, ha szükségünk volt rá. A Veled való beszélgetés megnyugtató volt, ahogy a jelenléted is. És amilyen észrevétlenül jöttél, úgy is tűntél el.”

Lenart_Istvan-215503.jpg

Lénárt István gyártásvezető (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

Lénárt István 1921-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Közgazdasági Egyetemen kezdte 1947-ben, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola gyártásvezetői szakát végezte el 1954-ben. Gyakornokként került a filmgyárba, ahol végigjárta a fokokat a laboratóriumi segédmunkától a gyártásvezetésig.

Az 1956-os forradalom után átmenetileg a Nemzeti Színházban Várkonyi Zoltán és Major Tamás mellett végzett szervezői munkát. 1963-ban a Magyar Televízióhoz került diszpécsernek, itt megtalálta igazi helyét a koordináció vezetőjeként, igazgatóhelyettesi rangban dolgozott nyugdíjazásáig. Százhúsz operatőr és a műsorgyártáshoz szükséges technikai személyzet tartozott hozzá. Ő felelt a karmesterversenyek, táncdalfesztiválok, a Ki Mit Tud-ok, tévéjátékok és játékfilmek gördülékeny rögzítéséért abban a korszakban, amikor csak tévéjátékból, kosztümös filmből 70-80 készült az MTV-ben. 1996-tól 2010-ig a Vígszínház médiamenedzsereként tevékenykedett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Színház hír

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.
Színház hír

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.