Színház

A Bárka fenntartóváltása májusig lezárulhat

2012.03.07. 09:21
Ajánlom
Seress Zoltán igazgató szerint addig a jelenlegi és a majdani fenntartó, a Józsefvárosi Önkormányzat és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közötti szerződéssel biztosítható, hogy hozzájussanak a költségvetésben elkülönített támogatásához.

"Az eddig kerületi fenntartású színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012 márciusában vette volna át, azonban ezt pontos jogszabály hiányában egyelőre nem tudta megtenni" - mondta Seress Zoltán kedden. Hozzátette: az idei költségvetésben az egyetem már megkapta a Bárka további finanszírozásához szükséges forrást, azonban a tulajdoni helyzet rendezéséig nem tud közvetlenül támogatást folyósítani a színháznak. A helyzet áthidalására a józsefvárosi képviselőtestület március 1-jei ülésén tízmillió forint összegű kölcsönt szavazott meg a színház havi fizetőképességének és működésének biztosítására. Seress Zoltán kifejtette: az önkormányzattal aláírták a szerződést, az összeg a héten a színház számlájára kerülhet. A kamatmentes kölcsönt október 31-ig kell visszafizetni az NKE-től beérkező forrásokból, valamint az állami támogatásból. Az igazgató kiemelte, hogy a Bárka Színház dolgozói megkapták fizetésüket, és bár a márciusra tervezett Ödön von Horváth-darab műsorra tűzéséről lemondtak, az április 27-re tervezett bemutatót megtartják: a jövő héten kezdődnek A teljes tizedik évad próbái. A fenntartóváltással kapcsolatban Seress Zoltán elmondta: a négy érintett tárca - a Közigazgatási és Igazságügyi, a Nemzeti Fejlesztési, a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - részvételével zajló legutolsó egyeztetésen elindult az a jogharmonizációs folyamat, amely elhárítja az akadályt az elől, hogy a színház az egyetemmel együtt tudjon működni.

A színidirektor szerint a helyzetnek május végére rendeződnie kell, ezzel párhuzamosan az egyetem és a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan szerződést fog kötni, amely alapján az egyetem költségvetésében a Bárka finanszírozására szánt, jelenleg nem hozzáférhető 70 millió forintos összeghez a színház hozzájuthat. A Bárka Színház 2011-ben összesen 192 millió forintból gazdálkodott, az önkormányzattól 77 millió forint fenntartói támogatást kapott. Az idén a fenntartói támogatás 70 millió forint, az állami normatív támogatás 110 millió forint. "Most úgy látom, ez az összeg nem biztos, hogy elég lesz" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve: meg kell vizsgálniuk a takarékoskodás lehetőségeit, ám ebben nem túl nagy a mozgástér, miután 2010-hez képest 2011-ben több tízmillió forintos nagyságrendben csökkentették működési költségeiket. "A színház számára, figyelembe véve az eltelt évek forráshiányát, valójában a 220 millió forintos támogatás lenne kívánatos" - mondta az igazgató. Seress Zoltán szerint a legutóbbi egyeztetés után e támogatás nem tűnik irreálisnak. "Ha az egyetemmel való együttműködésben lesz olyan szolgáltatási kötelezettségünk, amelyet nem az éves támogatás terhére, hanem egyéb forrásokból teljesíthetünk, akkor ez garantálhatja a mindennapos működésünk biztonságát". Arra a kérdésre, hogy az egyetemen belül működve is megmaradhat-e a társulati forma, az igazgató azt felelte, más konstrukcióban nem gondolkodik, ebben nincs alternatíva. "Az előadóművészeti törvénynek megfelelően évente meghatározott számú bemutatóval, előadással, állandó társulattal működik a színház" - hangsúlyozta.  A Bárka igazgatója bízik abban, hogy március-április folyamán lezajlik a színház átvétele, hiszen az egyetemmel a produktív együttműködést a jövő évad elején már meg kell kezdeniük. Beszámolt arról, hogy a hallgatói önkormányzatok vezetőivel is tárgyalt a héten az együttműködés lehetőségeiről. Mint kiemelte, a Bárka Színház egyedülállóan erős az ifjúsági előadások és az azokhoz kapcsolódó programok tekintetében. A jövőben a középiskolások mellett az egyetemista korosztály megszólítása is cél lehet: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak szóló bérletkonstrukció kidolgozása a Bárka Színház számára is rendkívül jó lehetőséget jelentene - hangsúlyozta Seress Zoltán.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.