Színház

A Bárka fenntartóváltása májusig lezárulhat

2012.03.07. 09:21
Ajánlom
Seress Zoltán igazgató szerint addig a jelenlegi és a majdani fenntartó, a Józsefvárosi Önkormányzat és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közötti szerződéssel biztosítható, hogy hozzájussanak a költségvetésben elkülönített támogatásához.

"Az eddig kerületi fenntartású színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012 márciusában vette volna át, azonban ezt pontos jogszabály hiányában egyelőre nem tudta megtenni" - mondta Seress Zoltán kedden. Hozzátette: az idei költségvetésben az egyetem már megkapta a Bárka további finanszírozásához szükséges forrást, azonban a tulajdoni helyzet rendezéséig nem tud közvetlenül támogatást folyósítani a színháznak. A helyzet áthidalására a józsefvárosi képviselőtestület március 1-jei ülésén tízmillió forint összegű kölcsönt szavazott meg a színház havi fizetőképességének és működésének biztosítására. Seress Zoltán kifejtette: az önkormányzattal aláírták a szerződést, az összeg a héten a színház számlájára kerülhet. A kamatmentes kölcsönt október 31-ig kell visszafizetni az NKE-től beérkező forrásokból, valamint az állami támogatásból. Az igazgató kiemelte, hogy a Bárka Színház dolgozói megkapták fizetésüket, és bár a márciusra tervezett Ödön von Horváth-darab műsorra tűzéséről lemondtak, az április 27-re tervezett bemutatót megtartják: a jövő héten kezdődnek A teljes tizedik évad próbái. A fenntartóváltással kapcsolatban Seress Zoltán elmondta: a négy érintett tárca - a Közigazgatási és Igazságügyi, a Nemzeti Fejlesztési, a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - részvételével zajló legutolsó egyeztetésen elindult az a jogharmonizációs folyamat, amely elhárítja az akadályt az elől, hogy a színház az egyetemmel együtt tudjon működni.

A színidirektor szerint a helyzetnek május végére rendeződnie kell, ezzel párhuzamosan az egyetem és a Józsefvárosi Önkormányzat egy olyan szerződést fog kötni, amely alapján az egyetem költségvetésében a Bárka finanszírozására szánt, jelenleg nem hozzáférhető 70 millió forintos összeghez a színház hozzájuthat. A Bárka Színház 2011-ben összesen 192 millió forintból gazdálkodott, az önkormányzattól 77 millió forint fenntartói támogatást kapott. Az idén a fenntartói támogatás 70 millió forint, az állami normatív támogatás 110 millió forint. "Most úgy látom, ez az összeg nem biztos, hogy elég lesz" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve: meg kell vizsgálniuk a takarékoskodás lehetőségeit, ám ebben nem túl nagy a mozgástér, miután 2010-hez képest 2011-ben több tízmillió forintos nagyságrendben csökkentették működési költségeiket. "A színház számára, figyelembe véve az eltelt évek forráshiányát, valójában a 220 millió forintos támogatás lenne kívánatos" - mondta az igazgató. Seress Zoltán szerint a legutóbbi egyeztetés után e támogatás nem tűnik irreálisnak. "Ha az egyetemmel való együttműködésben lesz olyan szolgáltatási kötelezettségünk, amelyet nem az éves támogatás terhére, hanem egyéb forrásokból teljesíthetünk, akkor ez garantálhatja a mindennapos működésünk biztonságát". Arra a kérdésre, hogy az egyetemen belül működve is megmaradhat-e a társulati forma, az igazgató azt felelte, más konstrukcióban nem gondolkodik, ebben nincs alternatíva. "Az előadóművészeti törvénynek megfelelően évente meghatározott számú bemutatóval, előadással, állandó társulattal működik a színház" - hangsúlyozta.  A Bárka igazgatója bízik abban, hogy március-április folyamán lezajlik a színház átvétele, hiszen az egyetemmel a produktív együttműködést a jövő évad elején már meg kell kezdeniük. Beszámolt arról, hogy a hallgatói önkormányzatok vezetőivel is tárgyalt a héten az együttműködés lehetőségeiről. Mint kiemelte, a Bárka Színház egyedülállóan erős az ifjúsági előadások és az azokhoz kapcsolódó programok tekintetében. A jövőben a középiskolások mellett az egyetemista korosztály megszólítása is cél lehet: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak szóló bérletkonstrukció kidolgozása a Bárka Színház számára is rendkívül jó lehetőséget jelentene - hangsúlyozta Seress Zoltán.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.