Színház

„A boldog békeidők lokálpatriótája”

2024.12.13. 13:25
Ajánlom
Krúdy Gyulát – miként Nyáry Krisztián irodalomtörténész fogalmazott – az asztali örömök első számú írójának tartja az utókor. Pedig ő maga sosem főzött. Noha azt vallotta: főzni a „férfiemberre nézve nem lealázó, hanem éppen ellenkezőleg, kitüntető”. Azt is gondolta, hogy minden ételnek és minden embernek „más és más íze van bizonyos életkorban”.

A Gózon Gyula Kamaraszínház most mindezen összetevők alapján egy új gasztroszínházi receptet próbál ki: Krúdy írásaiból készítettek színpadi adaptációt úgy, hogy előadás közben szépen megfőznek egy Krúdy-kedvenc ételt, talán pörköltalapút, amelyet majd bor mellett tálalnak is a nézőknek. A produkció december 14-én mutatkozik be a Szentendrei Teátrum MűvészetMalom helyszínén.

Krúdy Gyula tudta, hogyan is kell gulyáslevest főzni: „Négyféle húsból főzték, vesepecsenyéből, hátszínből, felsálból, rostélyosból, ököruszonyt, szegyét, csontot nem kell hozzá venni. (…) Nem szabad nagyon hagymásnak, sósnak, nagyon paradicsomosnak lennie. A húsát tán jobban megválogatjuk, mint a pecsenyéket, én legalább úgy tennék, ha vendéglős volnék, mert többen viszik el vendéglőm hírét a gulyásevők, mint a pecsenyebarátok.”

Egyébként a déli órákban sosem ebédelt Krúdy. Este hétkor kelt fel, nyolckor reggelizett valamely kávéházban, aztán a Tabánban kötött ki, a Mélypince nevű, olcsó kocsmában, az volt a törzshelye. Asztalánál állítólag csak nőkről lehetett beszélni, irodalomról vagy politikáról tilos volt.

Az éjszakát ébren és nagy étvággyal töltötte.

A Gózon Gyula Kamaraszínház új produkciójában – A gyomor örömei – Krúdy zamatos világaTóth László színművész lesz a játékos séf. Ő találta ki ezt a gasztrószínházi előadást. „Onnan jött az ötletem, hogy a Covid-járvány kényszerszünete idején Krúdy-féle ételeket kezdtem el főzni otthon, a paprikás krumplitól kezdve túrós dolgokig. Megosztottam a közösségi oldalamon. Később Krúdy Gyula írásaiból is felolvastam online. Aki egyszer megismeri Krúdy rejtelmes, izgalmas, kalandos csodavilágát, az foglya marad, és nem is akar majd szabadulni belőle. Így vagyok ezzel én is. Valahogy már akkor azon gondolkodtam, miként lehetne összeilleszteni a kettőt: Krúdyt mesélve főzni a színpadon. Említettem Szabó Ágnesnek, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatójának, aki le is csapott rá, biztatott, hogy meg fogjuk csinálni. Selmeczi Bea dramaturg állította össze a színpadi adaptációt Krúdy szövegeiből, előtte sokat beszélgettünk erről. Hajdú László rendezi a darabot. Szentendrén afféle előbemutatót tartunk december 14-én, s majd a Gózon Gyula Kamaraszínház tavasszal megnyíló új épületében játsszuk tovább, reméljük, jó sokáig” – jegyzi meg Tóth László.

470225929_609903351604719_395670660443721547_n-132512.jpg

Az előadás szereplői (Fotó/Forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház)

Szerinte Krúdy Gyula a „boldog békeidők lokálpatriótája”. Nemcsak a 20. század eleji Pest vagy épp a Tabán, Óbuda írója, hanem például Poprádról, Késmárkról, Lőcséről is úgy sztorizott, mintha ezeken a helyeken is élt volna, és jól ismerné minden egyes lakosukat. „Feleségemmel bejártuk Krúdy jó néhány helyszínét. Jöttek velünk a novellái is, idéztem belőlük az irodalmi utazásaink során” – említi Tóth László.

S hogy melyik a színész kedvenc Krúdy-étele?

„Pörköltimádó vagyok. És gulyásleves-rajongó is. Azt viszont nem árulom el, mit fogok készíteni előadás alatt. De egyáltalán nem könnyű úgy főzni, hogy éppen akkorra érjek el, mondjuk, a hagyma pirításához, amikor a szöveg és a színpadi történés ezt megkívánja. Óriási koncentrációt igényel ez mindannyiunktól. Érdekes helyzet lesz, hiszen eddig azért főztem, hogy megnyugodjak, kikapcsolódjak” – teszi hozzá.

Tóth Lászlóhoz „szószátyár kukták, kulináris kibicek” csatlakoztak, nevezetesen: Nagyváradi Erzsébet, Juhász Jázmin, Mucsi Kristóf színészek.

„Véremet adtam ezért az előadásért” – jelent ki nevetve Nagyváradi Erzsébet színművész. A próbák elején ugyanis elvágta az egyik ujját: „Eléggé megijedtem, hogy mi lesz így velem a bemutatóig, hányszor fogom még feldarabolni a kezemet. De aztán minden szépen ment,

nem történt több konyhai baleset.”

Nagyváradi Erzsébet azt mondja, Krúdy Gyula szinte minden írásában, novelláiban, regényeiben, komoly jelentősége van az ételeknek, a különféle fogásoknak: „Nem csak egyszerűen az ízek, a zamatok élvezetét adja vissza az író. Étel- és étkezésleírásai megidéznek korabeli hangulatokat, szerelmeket, érzékiséget, sorsokat. Mi is ezt tesszük egy fiatalabb és egy idősebb pár történetén keresztül az előadásban. És természetesen elhagyhatatlanok a Szindbád-jelenetek. Úgyhogy nagyon különleges kis estének nézünk elébe.”

További információ itt érhető el! >>>

Fejléckép: Krúdy Gyula (fotó/forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum / Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kortárs opera molnári receptre

Mit tesz egy vezető színész, ha revolverrel üldözik, ráadásul jogosan? A kulisszák mögé visz Molnár Ferenc egyfelvonásosa, az Előjáték Lear királyhoz, amely kortárs operaként éledt újjá Kecskeméten.
Klasszikus

Visszanézhető a Concerto Budapest Hegedűgálája

Nagy sikert aratott január 18-án a Zeneakadémián a Keller András karmester és neves hegedűművészek közreműködésével tartott koncert, amely tíz napig online is megtekinthető a közvetítés különböző felületein.
Plusz

10 kiváló programot ajánlunk a magyar kultúra napjára

Ingyenes múzeumlátogatás, koncert, néptánc, felolvasás, cirkusz és cimbalomest is lesz a magyar kultúra napján. Tíz eseményt választottunk ki, amire érdemes odafigyelni január 22-én.
Klasszikus

Jubileumi évaddal érkezik a Virtuózok

Az évad különlegességét nemcsak az évforduló és az izgalmas újdonságok adják, hanem a határon túli magyar tehetségek felkutatására helyezett kiemelt figyelem is, amely tovább erősíti a nemzeti és nemzetközi összefogást.
Színház

„Semmilyen feljelentésről nincs tudomásom” – Zalán János megszólalt az Index cikke kapcsán

Nyilatkozatot és nyílt levelet küldött Zalán János az Index szerkesztőségének, amelyben a portál január 10-án megjelent cikkére reagál. Ebben arról írtak, hogy a korábban Zalán által vezetett Pesti Magyar Színház ellen büntetőfeljelentést tettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Parti Nóra: „A szívem csücske az Igenis, miniszterelnök úr!”

Több mint tíz év töretlen siker után az Igenis, miniszterelnök úr! utolsó előadásai közelednek a RaM-ArT Színházban. A válságkomédia már csupán áprilisig látható, azt követően lekerül színpadról a Kultúrbrigád sikerdarabja.
Színház hír

A főpolgármestertől várnak segítséget a Kolibri ügyében

A Magyar Színházi Társaság arra kéri Karácsony Gergelyt, kezdjen egyeztetést a Kulturális és Innovációs Minisztérium tárcavezetőjével a kialakult „rendkívül méltatlan” helyzet megoldására.
Színház hír

A főváros létrehozza a pesti Jurányit a függetleneknek

A Jurányi Ház mintájára alkotó- és játszóhelyet kívánnak létrehozni a független színházaknak, kulturális műhelyeknek a főváros tulajdonában álló volt iskolaépületben, a XIII. kerületi Szabolcs utcában.
Színház hír

„Semmilyen feljelentésről nincs tudomásom” – Zalán János megszólalt az Index cikke kapcsán

Nyilatkozatot és nyílt levelet küldött Zalán János az Index szerkesztőségének, amelyben a portál január 10-án megjelent cikkére reagál. Ebben arról írtak, hogy a korábban Zalán által vezetett Pesti Magyar Színház ellen büntetőfeljelentést tettek.
Színház ajánló

„Te vagy a híres Vitéz László?” – Kemény Henriket ünnepli egyhetes programsorozattal a debreceni Vojtina Bábszínház

Január 28. és február 2. között rendezik meg Kemény Henrik 100 – A Bábjátékos (1925-2025) című egyhetes programsorozatot a Kossuth-díjas bábművész születésének 100. évfordulója alkalmából.