Színház

„A cél mindenki számára közös” – kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Teátrumi Társaság

2021.02.09. 17:00
Ajánlom
Háromszekciós kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Teátrumi Társaság, melynek témája a színházi közvetítések létjogosultsága, megvalósítási formái, valamint jogi és kommunikációs kérdései voltak.

A Karinthy Színházból közvetített eseményen elsőként Légrádi Gergely az eSzínház vezetője, az Alapítvány a Magyar Színházakért alapítója, Radnai Márk rendező, a SzínházTV művészeti vezetője, Somfai Péter, a Budapesti Operettszínház műszaki igazgatója és Lakatos Gergely a Zeneakadémia főmérnöke, a Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöke válaszolt Szabó László kérdéseire. Az beszélgetés témája maga a stream volt, pontosabban az, hogy mennyire van létjogosultsága az online közvetítéseknek a nyitás után, illetve milyen lehetőségek állnak a színházak rendelkezésére, ha elérhetővé akarják tenni a produkciókat.

A teátrumokat ugyanis váratlanul érte a zárás, nem voltak felkészülve arra, hogy online játszásra kell átállniuk. Azt azonban minden meghívott vendég úgy véli, hogy hosszútávon igenis tud majd együtt létezni a stream és az élő előadás.

„Az élő színház varázsát semmi nem váltja ki”

– mondták, hozzátéve, hogy mindemellett az online tér izgalmas, és rengeteg formai újítást hozhat magával.

Egy olyan fejlesztési ponton áll most a közvetítés kérdése, ahol komolyan el kell gondolkodni a megvalósítási formákon. Ugyanis a nézők már megszoktak egy minőséget, viszont ez a magas színvonal olyan költséggel jár, amit bizonyos színházak egyszerűen nem fognak tudni kifizetni. Már most vannak erre a helyzetre megoldási javaslatok, például a technikai megvalósítás terén, a kisebb teátrumok hozott eszközökkel is dolgozhatnak, nem kell feltétlenül saját rendszert kiépíteniük.

A másik nehézséget maga a platform jelentette és jelenti, ugyanis nem volt rá gyakorlat, így felület sem, hogy hol és milyen feltételekkel lehet egy-egy előadást az online térbe áthelyezni, lehetőség szerint úgy, hogy az alkotói szándék és az adott produkció ne sérüljön. Ráadásul ha valami hiba történik – például megszakad az internet kapcsolat – az egyaránt rossz a színháznak, a szolgáltatónak és a nézőnek is. „A végeredmény, a cél mindenki számára közös” – vallották az alkotók. Ám, hogy ez anyagilag mennyire megtérülő, arról már megoszlanak a vélemények.

147739134_10222583180802655_3821756140981053852_o-164657.jpg

A Magyar Teátrumi Társaság második beszélgetésének résztvevői (Fotó/Forrás: Szabó László / Facebook)

Egy egészen másik oldalról közelített a második beszélgetés, amely inkább a színpad irányából közelített Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója, Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház színművésze és Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház tagjának részvételével.

A művészek, bár jó kezdeményezésnek tartják a streamet, inkább az élő előadás oldalán teszik le a voksukat, egyetértve abban az előző beszélgetés résztvevőivel, hogy az élő színházat semmi nem pótolhatja. Ráadásul a felvétel részben más színészi játékot igényel, finomabb eszközökkel dolgoznak a közelik miatt. Közönség hiányában az azonnali reakciók is eltűntek, ez főként a zenés színháznál feltűnő, ahol a számok végén elhangzó taps és a csöndek az előadás szerves részét képezik.

A nézőknek is hiányzik, hogy bemenjek, hiszen sokuknak ez egyfajta szertartás, ami a közvetítéssel nem pótolható. Így

a stream leginkább azoknak jó, akik egyébként nem tudnák megoldani, hogy személyesen jelen legyenek a színházban.

Különösen égető kérdés a fiatalabb korosztály megszólítása, akiket az életkori sajátosságok miatt időről időre elveszít a színház. Az ő elérésük majdhogynem lehetetlen, viszont meg kell próbálni. Erről is szólt a beszélgetés harmadik szekciója.

Barabás Nóra, a szolnoki Szigligeti Színház marketingese, Farkas Attila Erik, a Magyar Teátrumi Társaság jogtanácsosa, Szokolay Zsolt, az Interticket üzletfejlesztési igazgatója és Weidinger Amelie, a Budapesti Operettszínház kommunikációs és marketing osztályvezetője a jogi és kommunikációs lehetőségeket vette számba.

Ettől a két területtől a változás igen gyors reakciót követelt, hiszen gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra kellett átállni az online közvetítésekre. Itt most a legfontosabb kérdéssé az átjárhatóság vált stream és élő színház között.

A színházak egyértelműen többletközönséget várnak a közvetítéstől, ez pillanatnyilag – ha a külföldi számokat nézzük, ahol az eladott jegyek 7 százaléka származik a határon túlról – működő stratégia.

Jogilag azonban néhol problémásnak tűnik a dolog, mert a jogtulajdonosok egy része szkeptikusan fogadta a közvetítés ötletét, egy másik része pedig külföldi illetőségű, így ilyen jellegű akadályok is állnak egy-egy előadás streamelése előtt. Ezek a folyamatok azonban egyre gördülékenyebbé válnak.

Ugyancsak kényes pont a jegyárak és mennyiségek kérdése, hiszen előfordulhat, hogy egy jeggyel többen is nézik ugyanazt az előadást. Ez azonban nem jogsértő, és nem is visszakövethető, és ha hiba történik, ugyanaz a jogi eset áll fenn egy élő és egy online előadás esetében.

Azon viszont már dolgoznak, hogy a jegyek átruházhatóak legyenek,

ajándékba lehessen adni, sőt hosszú távú célként felmerült egy hibrid rendszer kialakítása is, amelyben egyazon előadásra válthatóak majd jegyek két felületre – online és a színházba – is.

Fejléckép forrása: Szabó László / Facebook

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.