Színház

A Centrál Színházba költözik a Darázs

2022.12.06. 13:00
Ajánlom
Sodró Elizával és Kiss-Végh Emőkével a főszerepben, decembertől új helyszínen, a Centrál Színház repertoárjában látható a Delta Produkció Darázs című krimije, amely a bullying témakörét járja körül. Az előadások után szakértők bevonásával szakmai beszélgetéseket is szerveznek.

Morgan Lloyd Malcolm krimijét hosszú évekig játszották óriási sikerrel Londonban. A történet két egykori osztálytárs újbóli találkozását meséli el. Gócpontja, a krimi maga, a két nő közös iskolai múltjában gyökerezik, ahol a gyerekkori emlékek immár sérelmek és traumák lenyomataként köszönnek vissza, és határozzák meg a felnőtt létüket, személyiségüket, ezzel együtt jelenidejüket.

A Darázs egy fordulatokkal teli, lebilincselő történet, háttérben az iskolai zaklatás, a bullying témájával.

A Delta Produkció előadása Ördög Tamás rendezésében, Sodró Elizával és Kiss-Végh Emőkével a főszerepben mutatkozott be a Kőszegi Várszínház nyári programsorozatában, ezt követően csupán néhány alkalommal volt látható Budapesten, a Kristály Színtérben. Több játszóhelyhez hasonlóan azonban ez a helyszín sem tudja kitermelni a megnövekedett költségeket a téli szezonban, így az előadás jövője bizonytalanná vált.

306150955_802031524374144_3225626632522060660_n-111033.jpg

Jelenet a Darázsból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

„Eredetileg október közepén lett volna az utolsó előadásunk, de a bemutatónkat követően olyan mennyiségű visszajelzés és megkeresés érkezett a nézőktől, amelyeket nem hagyhattunk figyelmen kívül.

Azt tapasztaltuk, hogy a Darázs témája valódi párbeszédeket indított el.

Olyan kérdéseket vetett fel a nézőkben, amik miatt spontán közönségtalálkozók szerveződtek az egyes előadások után. Ennek a felelőssége mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Centrál Színházban nemcsak nagyon jó helyen lesz a produkció, de az is meg tud valósulni, hogy szervezett beszélgetésekkel és feldolgozó programokkal egészíthessük ki” – hangsúlyozta Gerlóczi Judit, a Delta Produkció vezetője.

A készítők célja tehát a segítségnyújtás is. Sodró Eliza a bullying kapcsán lapunknak arról beszélt korábban, a legjobb, ha a megelőzésre koncentrálunk. „Azért kell beszélni róla, hogy felismerjük magát a jelenséget, hogy egy közösségen belül hogyan jöhet létre ilyesmi, miként rekesztenek ki embereket, hogyan lesz valakiből állandó áldozat. (…) Számomra az az igazán érdekes, hogy amikor én voltam hasonló helyzetben, nem is vettem észre, hogy ez mennyire durva” – mondta.

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Kapcsolódó

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.

Kiss Végh Emőke erre úgy felelt: „Ezért is jó, hogy lassan építkezik az előadás.

Nem kapjuk meg rögtön a drámát, hanem fokozatosan haladunk. Fikciós történetként nézzük, és közben mégis ad valamit, ami a saját életünkről is szól.

Mindig azok a legjobb előadások, amik néhány héttel később eszembe jutnak. Tudod, amikor hirtelen elfog valami érzés, amit pontosan nem is tudnék körülírni, de ott van.”

220716_gordoneszter_0194r-132044.jpg

Kiss-Végh Emőke a Darázs című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Az új helyszínen lévő első, december 15-i előadás már telt házas. Ezen alkalmat követően valósul meg a Darázs témáját feldolgozni hivatott beszélgetés-sorozat első része az érdeklődő nézők számára.

A felmerülő kérdések megválaszolásában nyújt szakmai segítséget a produkciónak az UNICEF Magyarország,

akik szakértőik bevonásával vesznek részt az előadás utáni feldolgozó beszélgetésben. Szlankó Viola gyermekvédelmi igazgató mellé december 15-én csatlakozik Orvos-Tóth Noémi pszichológus, moderátorként pedig Sodró Eliza próbálja ki magát új szerepben. Az előadásokat követő szakmai beszélgetések podcast formájában is elérhetők lesznek. 

294436026_350593830571397_1003669892234148421_n1-111033.jpg

Jelenet a Darázsból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

Az előadás sikerének, szakmai partnerhálózatának zászlóshajója a Fidelio. Lapunk idén úgy ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, hogy újraélesztette a korábban a Kult50 részeként létrehozott „Ügy" kategóriát.

Ennek jegyében minden évben két olyan művészeti produktumot támogatunk, amelyek valamilyen fontos, esetleg elhallgatott társadalmi kérdéssel, problémával, „üggyel" foglalkoznak.

Idén két független produkcióra esett a választás, amelyek közül az egyik a Darázs. „Büszkék vagyunk rá, hogy az előadást befogadta a Centrál Színház, és bízunk abban, hogy a produkció híre sok emberhez eljut majd, és minél többen látják. Hiszen a művészi alkotások segíthetnek fontos kérdésekre, problémákra ráirányítani a figyelmünket, és a Darázs is egy ilyen küldetést tölt be. S erre talán még soha annyira nem volt akkora szükségünk, mint ma.

A Darázs című előadás – a művészi élményen túl – segít abban, hogy elgondolkodjunk rajta, hogyan teremthetünk magunknak egy jobb és élhetőbb világot”

– fogalmaz Canjavec Judit lapigazgató.

További részletek és jegyvásárlás a Centrál Színház oldalán. 

Fejléckép: Jelenet a Darázsból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

Hogyan lehetsz konfliktusban a saját hormonjaiddal? – Beszélgetés Fullajtár Andreával és Csábi Annával

Kapcsolódó

Hogyan lehetsz konfliktusban a saját hormonjaiddal? – Beszélgetés Fullajtár Andreával és Csábi Annával

A Minden negyedik című előadás valós történeteket dolgoz fel a perinatális gyászról: abortuszról, vetélésről, sürgősségi császármetszésről, nehéz terhességről. A darabban játszó hét színésznő sok esetben saját történetével lép a nézők elé, ezzel is növelve a hitelességet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.