Színház

A Centrál Színházba költözik a Darázs

2022.12.06. 13:00
Ajánlom
Sodró Elizával és Kiss-Végh Emőkével a főszerepben, decembertől új helyszínen, a Centrál Színház repertoárjában látható a Delta Produkció Darázs című krimije, amely a bullying témakörét járja körül. Az előadások után szakértők bevonásával szakmai beszélgetéseket is szerveznek.

Morgan Lloyd Malcolm krimijét hosszú évekig játszották óriási sikerrel Londonban. A történet két egykori osztálytárs újbóli találkozását meséli el. Gócpontja, a krimi maga, a két nő közös iskolai múltjában gyökerezik, ahol a gyerekkori emlékek immár sérelmek és traumák lenyomataként köszönnek vissza, és határozzák meg a felnőtt létüket, személyiségüket, ezzel együtt jelenidejüket.

A Darázs egy fordulatokkal teli, lebilincselő történet, háttérben az iskolai zaklatás, a bullying témájával.

A Delta Produkció előadása Ördög Tamás rendezésében, Sodró Elizával és Kiss-Végh Emőkével a főszerepben mutatkozott be a Kőszegi Várszínház nyári programsorozatában, ezt követően csupán néhány alkalommal volt látható Budapesten, a Kristály Színtérben. Több játszóhelyhez hasonlóan azonban ez a helyszín sem tudja kitermelni a megnövekedett költségeket a téli szezonban, így az előadás jövője bizonytalanná vált.

306150955_802031524374144_3225626632522060660_n-111033.jpg

Jelenet a Darázsból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

„Eredetileg október közepén lett volna az utolsó előadásunk, de a bemutatónkat követően olyan mennyiségű visszajelzés és megkeresés érkezett a nézőktől, amelyeket nem hagyhattunk figyelmen kívül.

Azt tapasztaltuk, hogy a Darázs témája valódi párbeszédeket indított el.

Olyan kérdéseket vetett fel a nézőkben, amik miatt spontán közönségtalálkozók szerveződtek az egyes előadások után. Ennek a felelőssége mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Centrál Színházban nemcsak nagyon jó helyen lesz a produkció, de az is meg tud valósulni, hogy szervezett beszélgetésekkel és feldolgozó programokkal egészíthessük ki” – hangsúlyozta Gerlóczi Judit, a Delta Produkció vezetője.

A készítők célja tehát a segítségnyújtás is. Sodró Eliza a bullying kapcsán lapunknak arról beszélt korábban, a legjobb, ha a megelőzésre koncentrálunk. „Azért kell beszélni róla, hogy felismerjük magát a jelenséget, hogy egy közösségen belül hogyan jöhet létre ilyesmi, miként rekesztenek ki embereket, hogyan lesz valakiből állandó áldozat. (…) Számomra az az igazán érdekes, hogy amikor én voltam hasonló helyzetben, nem is vettem észre, hogy ez mennyire durva” – mondta.

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Kapcsolódó

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.

Kiss Végh Emőke erre úgy felelt: „Ezért is jó, hogy lassan építkezik az előadás.

Nem kapjuk meg rögtön a drámát, hanem fokozatosan haladunk. Fikciós történetként nézzük, és közben mégis ad valamit, ami a saját életünkről is szól.

Mindig azok a legjobb előadások, amik néhány héttel később eszembe jutnak. Tudod, amikor hirtelen elfog valami érzés, amit pontosan nem is tudnék körülírni, de ott van.”

220716_gordoneszter_0194r-132044.jpg

Kiss-Végh Emőke a Darázs című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Az új helyszínen lévő első, december 15-i előadás már telt házas. Ezen alkalmat követően valósul meg a Darázs témáját feldolgozni hivatott beszélgetés-sorozat első része az érdeklődő nézők számára.

A felmerülő kérdések megválaszolásában nyújt szakmai segítséget a produkciónak az UNICEF Magyarország,

akik szakértőik bevonásával vesznek részt az előadás utáni feldolgozó beszélgetésben. Szlankó Viola gyermekvédelmi igazgató mellé december 15-én csatlakozik Orvos-Tóth Noémi pszichológus, moderátorként pedig Sodró Eliza próbálja ki magát új szerepben. Az előadásokat követő szakmai beszélgetések podcast formájában is elérhetők lesznek. 

294436026_350593830571397_1003669892234148421_n1-111033.jpg

Jelenet a Darázsból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

Az előadás sikerének, szakmai partnerhálózatának zászlóshajója a Fidelio. Lapunk idén úgy ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, hogy újraélesztette a korábban a Kult50 részeként létrehozott „Ügy" kategóriát.

Ennek jegyében minden évben két olyan művészeti produktumot támogatunk, amelyek valamilyen fontos, esetleg elhallgatott társadalmi kérdéssel, problémával, „üggyel" foglalkoznak.

Idén két független produkcióra esett a választás, amelyek közül az egyik a Darázs. „Büszkék vagyunk rá, hogy az előadást befogadta a Centrál Színház, és bízunk abban, hogy a produkció híre sok emberhez eljut majd, és minél többen látják. Hiszen a művészi alkotások segíthetnek fontos kérdésekre, problémákra ráirányítani a figyelmünket, és a Darázs is egy ilyen küldetést tölt be. S erre talán még soha annyira nem volt akkora szükségünk, mint ma.

A Darázs című előadás – a művészi élményen túl – segít abban, hogy elgondolkodjunk rajta, hogyan teremthetünk magunknak egy jobb és élhetőbb világot”

– fogalmaz Canjavec Judit lapigazgató.

További részletek és jegyvásárlás a Centrál Színház oldalán. 

Fejléckép: Jelenet a Darázsból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

Hogyan lehetsz konfliktusban a saját hormonjaiddal? – Beszélgetés Fullajtár Andreával és Csábi Annával

Kapcsolódó

Hogyan lehetsz konfliktusban a saját hormonjaiddal? – Beszélgetés Fullajtár Andreával és Csábi Annával

A Minden negyedik című előadás valós történeteket dolgoz fel a perinatális gyászról: abortuszról, vetélésről, sürgősségi császármetszésről, nehéz terhességről. A darabban játszó hét színésznő sok esetben saját történetével lép a nézők elé, ezzel is növelve a hitelességet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.