Színház

A családon belüli erőszakról készített előadást Botos Éva

2022.11.02. 13:25
Ajánlom
Ismerős helyzetekkel találkozhatnak a nézők az Átrium és a Terminál Workhouse előadásán, a készítők ugyanis saját élményeiket építették bele a történetbe. Az Andrusko Marcella és Ivanics Tamás főszereplésével készült Játszóház a családon belüli erőszak mellett a káros előítéletekkel is foglalkozik.

Egy játszóház látszólag harmonikus környezetében találkoznak gyerekek és felnőttek. Azonban sokszor nem is sejtjük, hogy a körülöttünk lévő idegenek milyen fájdalmakat, titkokat hordoznak magukban. Elég két marakodó gyermek, egy félresiklott pillantás vagy egy folt egy szimpatikus idegen csuklóján és máris beindul a képzeletünk – ebből az alapötletből indul ki Botos Éva új rendezése, az Átrium és a Terminal Workhouse Játszóház című előadása, amelyet a nézők a Mentőcsónak Egység játszóhelyén láthatnak, a Jurányi Inkubátorház 123-as laborjában láthatnak.

Az Andrusko Marcella és Ivanics Tamás szereplésével készülő darab olyan súlyos témákkal foglalkozik, mint a családon belüli erőszak vagy a káros prekoncepciók. A darab rendezője, Botos Éva elárulta,

a próbákra mindenki hozott egy-egy saját történetet, így az előadásban látható helyzetek a nézők számára is ismerősek lehetnek.

deszkavizio_kovacsmilan2-131555.jpeg

Ivanics Tamás a Játszóház című előadásban (Fotó/Forrás: Kovács Milán)

Hozzátette, úgy látja, mostanában egyre többet foglalkozunk a családon belüli erőszak és a téves prekoncepciók témájával, de sajnos még mindig nem eleget. „Érzékenyítő előadásnak hívom a Játszóházat, mert ahogy az alcímben is benne van; ez nem játék, egy részben. Nagyon nehéz megfogalmazni, hol kezdődik az erőszak, de igyekszünk rá valamifajta választ adni. Tágan értelmezhetők a határok, ezért is nehéz definiálni. Leginkább azt mondanám:

az erőszak az, ha az embernek a szabad döntési jogát elveszik.

Ez igaz a gyerekekre is! – fogalmazott a rendező a darab kapcsán.

Az előadásról egyúttal elárulta, hogy a történet kezdetén egy csetepaté kellős közepén találjuk magunkat a főhősök gyerekei között. A kiindulópont azért is izgalmas, mert Andruskó Marcella és Ivanics Tamás a szülők mellett saját, történet szerinti gyerekeiket is alakítják.

Andrusko Marcella egyebek közt arról beszélt, hogy bizonyos szempontból hasonló a helyzete, mint az általa alakított Évának „. Igazi logisztika az életem; ovi, próba, különóra aztán munka, nincs megállás.

Ez szinte minden anyára igaz, minden szerénység nélkül kimondhatjuk, hogy néha szuperhősöknek kell lennünk, hogy kilogisztikázzunk egy napot

– mondta.

deszkavizio_kovacs-132254.jpeg

Andrusko Marcella a Játszóház című darabban (Fotó/Forrás: Kovács Milán)

Ivanics Tamás pedig arról beszélt, hogy egy korábbi ötletükből született a Játszóház, korábban ugyanis Michał Walczak Homokozó című darabját olvasva vetődött fel benne és Andrusko Marcellában, hogy milyen izgalmas helyzet, ha kisgyerekek játékán keresztül derül ki, hogy milyen családban élnek. „Végül azonban rájöttünk, hogy a saját történetek mindig izgalmasabbak, ezért csak az alapötletet tartottuk meg. Az improvizációk alatt rengetegszer gondoltam vissza akár a saját gyerekkoromra, akár a körülöttem élő családok mindennapjaira. Azt elárulhatom, hogy van benne saját sztorink, vagy egy olyan történet, ami hatott ránk. A hatást fontos kiemelni, mert sajnos látjuk és halljuk, hogy mennyire nem beszélnek a családon belüli bántalmazásról, miközben egyre több gyereknek, nőnek és férfinak van szüksége segítségre, legyen szó verbális vagy fizikai erőszakról” – mondta.

Mohácsi-Andrusko-Ivanics-Botos: Játszóház

Nem játék egy részben


Szereplők: Andrusko Marcella, Ivanics Tamás
Dramaturg: Mohácsi István
Látvány: Márkus Sándor
Rendezőasszisztens: Csesznek Judit
Produkciós vezető: Gerlits Réka
Rendező: Botos Éva
Előadások: november 7; november 18; december 5.


Az előadás Az Átrium - Mentőcsónak Egység és a Terminál Workhouse produkciója.

Fejléckép: Ivanics Tamás és Andrusko Marcella a Játszóház című előadásban (Fotó/Forrás: Kovács Milán)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy ízig-vérig családtörténet a József Attila Színházban

Milyen egy jó családregény? Érzelmes és szórakoztató. Szabó Magda drámája pont ilyen. Az utóbbi tíz év talán legnagyobb szabású prózai előadása december 10-én érkezik a József Attila Színház színpadára, Molnár Zsuzsanna és Nemcsák Károly főszereplésével.
Színház hír

Hangot adni a néma fájdalomnak – Gyűjtést szerveznek a Minden negyedik című előadás támogatására

A befolyt összegből a Manna Produkció perinatális gyászról szóló előadását filmre rögzítenék, hogy az előadás minél több emberhez eljuthasson. A felajánlásokat az adjukossze.hu oldalon várják.
Színház hír

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Színház hír

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület döntése értelmében. A testület által 2001-ben alapított díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki – a szakmai kuratórium javaslata szerint – a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.
Színház ajánló

Népszerű off-Broadway musicalt mutat be a székesfehérvári színház

A Te édes, de jó vagy, légy más! című darab énekpróbáinak nagy részén már túl vannak a színészek – köszönhetően Réti Anikó korrepetitornak –, így a nemrég megtatott olvasópróba már csodás zenei betétekkel zajlott a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában. A Lendvai Zoltán rendezte „jókedvű musical-revüt” a jövő évtől láthatja a közönség.