Színház

A családon belüli erőszakról készített előadást Botos Éva

2022.11.02. 13:25
Ajánlom
Ismerős helyzetekkel találkozhatnak a nézők az Átrium és a Terminál Workhouse előadásán, a készítők ugyanis saját élményeiket építették bele a történetbe. Az Andrusko Marcella és Ivanics Tamás főszereplésével készült Játszóház a családon belüli erőszak mellett a káros előítéletekkel is foglalkozik.

Egy játszóház látszólag harmonikus környezetében találkoznak gyerekek és felnőttek. Azonban sokszor nem is sejtjük, hogy a körülöttünk lévő idegenek milyen fájdalmakat, titkokat hordoznak magukban. Elég két marakodó gyermek, egy félresiklott pillantás vagy egy folt egy szimpatikus idegen csuklóján és máris beindul a képzeletünk – ebből az alapötletből indul ki Botos Éva új rendezése, az Átrium és a Terminal Workhouse Játszóház című előadása, amelyet a nézők a Mentőcsónak Egység játszóhelyén láthatnak, a Jurányi Inkubátorház 123-as laborjában láthatnak.

Az Andrusko Marcella és Ivanics Tamás szereplésével készülő darab olyan súlyos témákkal foglalkozik, mint a családon belüli erőszak vagy a káros prekoncepciók. A darab rendezője, Botos Éva elárulta,

a próbákra mindenki hozott egy-egy saját történetet, így az előadásban látható helyzetek a nézők számára is ismerősek lehetnek.

deszkavizio_kovacsmilan2-131555.jpeg

Ivanics Tamás a Játszóház című előadásban (Fotó/Forrás: Kovács Milán)

Hozzátette, úgy látja, mostanában egyre többet foglalkozunk a családon belüli erőszak és a téves prekoncepciók témájával, de sajnos még mindig nem eleget. „Érzékenyítő előadásnak hívom a Játszóházat, mert ahogy az alcímben is benne van; ez nem játék, egy részben. Nagyon nehéz megfogalmazni, hol kezdődik az erőszak, de igyekszünk rá valamifajta választ adni. Tágan értelmezhetők a határok, ezért is nehéz definiálni. Leginkább azt mondanám:

az erőszak az, ha az embernek a szabad döntési jogát elveszik.

Ez igaz a gyerekekre is! – fogalmazott a rendező a darab kapcsán.

Az előadásról egyúttal elárulta, hogy a történet kezdetén egy csetepaté kellős közepén találjuk magunkat a főhősök gyerekei között. A kiindulópont azért is izgalmas, mert Andruskó Marcella és Ivanics Tamás a szülők mellett saját, történet szerinti gyerekeiket is alakítják.

Andrusko Marcella egyebek közt arról beszélt, hogy bizonyos szempontból hasonló a helyzete, mint az általa alakított Évának „. Igazi logisztika az életem; ovi, próba, különóra aztán munka, nincs megállás.

Ez szinte minden anyára igaz, minden szerénység nélkül kimondhatjuk, hogy néha szuperhősöknek kell lennünk, hogy kilogisztikázzunk egy napot

– mondta.

deszkavizio_kovacs-132254.jpeg

Andrusko Marcella a Játszóház című darabban (Fotó/Forrás: Kovács Milán)

Ivanics Tamás pedig arról beszélt, hogy egy korábbi ötletükből született a Játszóház, korábban ugyanis Michał Walczak Homokozó című darabját olvasva vetődött fel benne és Andrusko Marcellában, hogy milyen izgalmas helyzet, ha kisgyerekek játékán keresztül derül ki, hogy milyen családban élnek. „Végül azonban rájöttünk, hogy a saját történetek mindig izgalmasabbak, ezért csak az alapötletet tartottuk meg. Az improvizációk alatt rengetegszer gondoltam vissza akár a saját gyerekkoromra, akár a körülöttem élő családok mindennapjaira. Azt elárulhatom, hogy van benne saját sztorink, vagy egy olyan történet, ami hatott ránk. A hatást fontos kiemelni, mert sajnos látjuk és halljuk, hogy mennyire nem beszélnek a családon belüli bántalmazásról, miközben egyre több gyereknek, nőnek és férfinak van szüksége segítségre, legyen szó verbális vagy fizikai erőszakról” – mondta.

Mohácsi-Andrusko-Ivanics-Botos: Játszóház

Nem játék egy részben


Szereplők: Andrusko Marcella, Ivanics Tamás
Dramaturg: Mohácsi István
Látvány: Márkus Sándor
Rendezőasszisztens: Csesznek Judit
Produkciós vezető: Gerlits Réka
Rendező: Botos Éva
Előadások: november 7; november 18; december 5.


Az előadás Az Átrium - Mentőcsónak Egység és a Terminál Workhouse produkciója.

Fejléckép: Ivanics Tamás és Andrusko Marcella a Játszóház című előadásban (Fotó/Forrás: Kovács Milán)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.