Színház

A Csíki Játékszín magyarországi turnén

2011.05.18. 16:46
Ajánlom
A kalandvágyók szinte a teljes csíki évadot megismerhetik a nyár elején Magyarországon. Mindehhez május végén Dunaújvárosba kell utazni, majd június közepén a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó felé célszerű venni az útirányt, a hónap végén pedig Kisvárdán a Magyar Színházak Fesztiválját kell beiktatni a programba.

Május 29-én a Vaknyugatot mutatják be a csíkszeredai színészek a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Az előadás nagyon friss, május 5-én tartották a premiert. Martin McDonagh darabja azt a kérdést járja körül, mitől és hogyan mérgesedhet el két testvér viszonya az idősödés küszöbén. Nem tudjuk a választ, noha láttunk már ilyet. Mit tegyen a falu papja, aki már őszintén szenved a testvérek torzsalkodása miatt? Nem tudjuk a választ erre sem, pedig hallottunk már ilyet. A kortárs ír drámaíró így nem is annyira Káinról és Ábelről beszél, mint inkább Káinról és Káinról, akik mégis úgy döntenek, hogy mindketten Ábelek lesznek. Az előadásból kiderül, menni fog-e nekik. Parászka Miklós rendezte, a produkció szereplői Czintos József, Fülöp Zoltán, Veress Albert, Kiskamoni-Szalay Lilla.

Másnap egy gyerekelőadás látható. A Mint a sót a jól ismert mesei és drámai történetet öltözteti új köntösbe - az alcím: lear/ai mese -, a színpadra adaptáló és a rendező egyaránt Budaházi Attila.

Június 12-én a Kecskeméti Katona József Színházban vendégszerepel a Csíkszeredai Játékszín. A Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozón a Csókos asszonnyal, Szilágyi László és Zerkovitz Béla operettjével találkozhat a közönség. A józsefvárosi Nagytemplom utcában Pünkösdi Katót ünneplik. A talált gyerekből primadonna lett, és beleszeretett az operett zeneszerzőjébe, Dorozsmai Pistába, aki Ibolya Ede dalszövegíróval együtt ugyanabban az udvarban bérel lakást, Kubanek hentestől, Katóka nevelőapjától. Pista és Kubanek titokban megszervezték Katóka ünnepélyes eljegyzését, csakhogy a vőlegény, múlt éjszakai lumpolása közben az egyik lokál pincérénél hagyta a jegygyűrűket a számla fejében, ráadásul átaludta az egész napot. Már nincs idő helyrehozni a dolgokat, nemsokára elő kell állni a meglepetéssel, a gyűrűk meg sehol! A Parászka Miklós rendezte előadás főbb szerepeit Kiss Bora, Kónya Ütő Bence, Kosztndi Zsolt és Benedek Ágnes alakítják.

Az operett június 20-án Kisvárdán is színre kerül, ahol előző nap a Finitóval versenyeznek. Tasnádi István verses szatíráját Victor Ioan Frunza parádés a szereposztásban állította színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.