Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

2022.09.24. 09:40
Ajánlom
„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.

Benedek Dániel az Eötvös József Gimnáziumban éltanuló volt matekból, fizikából. Nem mintha reál karrierre vágyott volna, de jól boldogult ezekkel a tantárgyakkal. Sikerélményekhez juttatták a csendes, visszahúzódó fiút. Aztán egyszer az osztályfőnök a Vízkereszt bemutatására vállalkozott, s kiosztotta a szerepeket. Meglepetésre Benedek Dániel lelkesen jelentkezett nagyobbacska feladatra, így lett belőle zajos sikert arató Nemes Keszeg András.

Rájött, hogy míg mások küszködnek a színjátszással, neki könnyedén megy. Ekkor pecsételődött meg a sorsa.

Bár felvették a Corvinusra kommunikáció szakra, a KIMI-be ment tanulni, Perényi Balázs keze alá, onnan pedig a Kolibri Színház stúdiójába, Szanitter Dávid osztályába. Több sikertelen felvételi következett, első rostás búcsúk, majd a kaposvári egyetemen helyet kapott Uray Péter osztályában. Sűrű öt év jött. Mint egy katonai kiképzés – mondja. De szerette, hogy az osztályfőnök a mozgásra nagy hangsúlyt fektetett – kungfutól cselgáncson át társas táncig és néptáncig minden tanultak –, és azt is, hogy nem erőltette a saját ízlését a növendékekre. Ifj. Vidnyánszky Attilától Zsótéron át a k2-ig sok mindenkivel dolgozhattak.

Szerződhetett volna Benedek Dániel a Nemzeti Színházba, ahol növendékként szerepelt néhány előadásban. De közben már megszerette Kaposvárt, ahol a gyakorlatát töltötte. Pesti létére a vidéket választotta; vonzotta a csöndes élet, a társulati összezártság és a közönség közvetlen visszajelzése. Rengeteg munka várta: hat bemutató évadonként, klasszikus, dráma, zenés, kísérleti, még saját szerzemény is, kétszemélyes produkció Fándly Csabával. Rendhagyó online irodalomórákra is futotta az energiájából a járvány alatt; lehengerlően rapelt Balassi Bálintról.

„Feltűnő szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot, roppant gondosan, könnyed hozzáállással, hamar jutott eredményre mindannyiszor igen komoly feladatokban, amúgy pedig hallatlanul készséges, barátságos, segítőkész kolléga”

– mondja róla Verebes István, aki részint rendezte a Van, aki forrón szereti főszerepében, részint pedig mint Zoszima sztarec játszott együtt a Szmergyakovot adó Benedek Dániellel a Karamazov testvérekben.

A fiatal színészt a legújabb szerepe a fővárosba hozza: A szarvaskirály Deramója a Karinthy Színházban, Berettyán Nándor rendezésében.

A jövő ismeretlen, de valószínű, hogy fényes.

Fejléckép: Benedek Dániel (forrás: Takarékbank / Fidelio)

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Kapcsolódó

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház interjú

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház hír

Előadás közben szenvedett balesetet Ian McKellen

A brit színészt kórházba kellett szállítani, miután leesett a színpadról egy előadáson a londoni West Enden. A 85 éves művész már jól van, orvosai szerint hamarosan teljesen rendbe jön.