Színház

A Dörner elleni petíciót átadták a Városházán

2011.12.06. 10:10
Ajánlom
Az Új Színház ügyében szerveződött Az nem lehet, hogy... elnevezésű civil csoport egy performansszal egybekötve adta át 10.000 aláírásos tiltakozó petícióját az alpolgármesternek a Városházán. Tarlós István főpolgármesternek küldött Mikulás-csomagjuk színházbérletet rejtett.

„A végén mindennek annyi..." - kezdte pár dalból álló performansz-szerű rövid előadását a Hólyagcirkusz Társulat tegnap délután a Városháza főbejáratánál. A társulat különböző állatjelmezekbe öltözve egy a Városháza oldalához állított ketrecben zenével várta az aláírásgyűjtés átadására gyülekezőket. A Hólyagcirkusz zenés köszöntője után bemutatták az összegyűlteknek az Az nem lehet, hogy... -civil csoport által összeállított Hármaskönyvet, benne az aláírásokat, melyet az aznemlehet-csoport háromfős küldöttsége, Upor László dramaturg, Bodor Johanna táncművész és Rick Zsófia újságíró nyújtottak át a Tarlós Istvánt képviselő Csomós Miklós kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesnek.

A két nappal Dörner György kinevezése után, október 8-án alakult Az nem lehet, hogy...-csoport október 10-én kezdett az aláírásgyűjtésbe, hogy kifejezzék tiltakozásukat. November 30-án közel 10400 ember aláírásával zárták le a Gyalázat című petíciót: „Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk." A december 5-én átadott piros-fehér-zöld színű Hármaskönyv különböző színű fejezetei tartalmazták a kinyomtatott aláírásokat, Dörner György pályázatának kommentárokkal kipreparált változatát Ahogy a Józan Ész látja címmel és Zöldségek címmel egy gyűjteményt Tarlós István kinevezésének Dörnert-Csurkát támogató nyilatkozataiból, internetes kommentjeiből. A nemzeti színű könyvvel a tiltakozók azt kívánják demonstrálni, hogy nem a magyarsággal és a szerzőkkel van problémájuk, hanem azzal a módszerrel, ahogy a kinevezés lezajlott.

Miközben a küldöttek a Városházán átadták a petíciót az alpolgármesternek, addig a Városháza előtti összegyűlteknek ismert színészek, rendezők, színházi emberek olvastak fel részleteket a Zöldségek című nyilatkozatokból. A rövid műsoron többek közt részt vett és felolvasott: Kálid Artúr, Fodor Tamás, Kulka János, Dévai Balázs, Törköly Levente, Lengyel Tamás, Herczeg Tamás, a Hólyagcirkusz és a HOPPart Társulat színészei. A Hármaskönyv mellé Tarlós István főpolgármester Mikulás-ajándékot kapott az aznemlehet-csoporttól: december 6. és december 31. között minden estére két tiszteletjegy várja egy magyar szerző tollából származó magyar előadásra valamelyik budapesti színházban, bizonyítva ezzel a főpolgármesternek, hogy „a magyar dráma nagyon is eleven a színházak repertoárján." A Hármaskönyv, a róla készült fotókkal, illetve a Tarlós István által megtekinthető darabok listája elérhetők az aznemlehet honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Láng Annamária: „A világ megismerése érdekel a színházban”

Bécsbe szerződik ősztől Láng Annamária. Magyar színésznőként, német nyelvterületen azonnal főszerepet kapott a Burgtheater újjáalakuló társulatában: októberben Margaritaként mutatkozik be Bulgakov Mester és Margaritájában.
Színház ajánló

17 programmal jön a 17. Spinoza Zsidó Fesztivál

Két héten keresztül, szeptember 10-23. között a zsidó kultúra szinte valamennyi műfaja terítékre kerül a Spinoza fesztiválján: drámák, zenés játékok, kabarék, filmek, beszélgetések, koncertek.
Színház debrecen

Még egy színházat neveznek el Latinovits Zoltánról

Debrecenben felújítják a Csokonait, az újonnan nyíló Latinovits Színház pedig kortárs színházművészet játszóhelye lesz.
Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.