Színház

A Dörner elleni petíciót átadták a Városházán

2011.12.06. 10:10
Ajánlom
Az Új Színház ügyében szerveződött Az nem lehet, hogy... elnevezésű civil csoport egy performansszal egybekötve adta át 10.000 aláírásos tiltakozó petícióját az alpolgármesternek a Városházán. Tarlós István főpolgármesternek küldött Mikulás-csomagjuk színházbérletet rejtett.

„A végén mindennek annyi..." - kezdte pár dalból álló performansz-szerű rövid előadását a Hólyagcirkusz Társulat tegnap délután a Városháza főbejáratánál. A társulat különböző állatjelmezekbe öltözve egy a Városháza oldalához állított ketrecben zenével várta az aláírásgyűjtés átadására gyülekezőket. A Hólyagcirkusz zenés köszöntője után bemutatták az összegyűlteknek az Az nem lehet, hogy... -civil csoport által összeállított Hármaskönyvet, benne az aláírásokat, melyet az aznemlehet-csoport háromfős küldöttsége, Upor László dramaturg, Bodor Johanna táncművész és Rick Zsófia újságíró nyújtottak át a Tarlós Istvánt képviselő Csomós Miklós kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesnek.

A két nappal Dörner György kinevezése után, október 8-án alakult Az nem lehet, hogy...-csoport október 10-én kezdett az aláírásgyűjtésbe, hogy kifejezzék tiltakozásukat. November 30-án közel 10400 ember aláírásával zárták le a Gyalázat című petíciót: „Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk." A december 5-én átadott piros-fehér-zöld színű Hármaskönyv különböző színű fejezetei tartalmazták a kinyomtatott aláírásokat, Dörner György pályázatának kommentárokkal kipreparált változatát Ahogy a Józan Ész látja címmel és Zöldségek címmel egy gyűjteményt Tarlós István kinevezésének Dörnert-Csurkát támogató nyilatkozataiból, internetes kommentjeiből. A nemzeti színű könyvvel a tiltakozók azt kívánják demonstrálni, hogy nem a magyarsággal és a szerzőkkel van problémájuk, hanem azzal a módszerrel, ahogy a kinevezés lezajlott.

Miközben a küldöttek a Városházán átadták a petíciót az alpolgármesternek, addig a Városháza előtti összegyűlteknek ismert színészek, rendezők, színházi emberek olvastak fel részleteket a Zöldségek című nyilatkozatokból. A rövid műsoron többek közt részt vett és felolvasott: Kálid Artúr, Fodor Tamás, Kulka János, Dévai Balázs, Törköly Levente, Lengyel Tamás, Herczeg Tamás, a Hólyagcirkusz és a HOPPart Társulat színészei. A Hármaskönyv mellé Tarlós István főpolgármester Mikulás-ajándékot kapott az aznemlehet-csoporttól: december 6. és december 31. között minden estére két tiszteletjegy várja egy magyar szerző tollából származó magyar előadásra valamelyik budapesti színházban, bizonyítva ezzel a főpolgármesternek, hogy „a magyar dráma nagyon is eleven a színházak repertoárján." A Hármaskönyv, a róla készült fotókkal, illetve a Tarlós István által megtekinthető darabok listája elérhetők az aznemlehet honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.