Színház

A Dörner elleni petíciót átadták a Városházán

2011.12.06. 10:10
Ajánlom
Az Új Színház ügyében szerveződött Az nem lehet, hogy... elnevezésű civil csoport egy performansszal egybekötve adta át 10.000 aláírásos tiltakozó petícióját az alpolgármesternek a Városházán. Tarlós István főpolgármesternek küldött Mikulás-csomagjuk színházbérletet rejtett.

„A végén mindennek annyi..." - kezdte pár dalból álló performansz-szerű rövid előadását a Hólyagcirkusz Társulat tegnap délután a Városháza főbejáratánál. A társulat különböző állatjelmezekbe öltözve egy a Városháza oldalához állított ketrecben zenével várta az aláírásgyűjtés átadására gyülekezőket. A Hólyagcirkusz zenés köszöntője után bemutatták az összegyűlteknek az Az nem lehet, hogy... -civil csoport által összeállított Hármaskönyvet, benne az aláírásokat, melyet az aznemlehet-csoport háromfős küldöttsége, Upor László dramaturg, Bodor Johanna táncművész és Rick Zsófia újságíró nyújtottak át a Tarlós Istvánt képviselő Csomós Miklós kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesnek.

A két nappal Dörner György kinevezése után, október 8-án alakult Az nem lehet, hogy...-csoport október 10-én kezdett az aláírásgyűjtésbe, hogy kifejezzék tiltakozásukat. November 30-án közel 10400 ember aláírásával zárták le a Gyalázat című petíciót: „Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk." A december 5-én átadott piros-fehér-zöld színű Hármaskönyv különböző színű fejezetei tartalmazták a kinyomtatott aláírásokat, Dörner György pályázatának kommentárokkal kipreparált változatát Ahogy a Józan Ész látja címmel és Zöldségek címmel egy gyűjteményt Tarlós István kinevezésének Dörnert-Csurkát támogató nyilatkozataiból, internetes kommentjeiből. A nemzeti színű könyvvel a tiltakozók azt kívánják demonstrálni, hogy nem a magyarsággal és a szerzőkkel van problémájuk, hanem azzal a módszerrel, ahogy a kinevezés lezajlott.

Miközben a küldöttek a Városházán átadták a petíciót az alpolgármesternek, addig a Városháza előtti összegyűlteknek ismert színészek, rendezők, színházi emberek olvastak fel részleteket a Zöldségek című nyilatkozatokból. A rövid műsoron többek közt részt vett és felolvasott: Kálid Artúr, Fodor Tamás, Kulka János, Dévai Balázs, Törköly Levente, Lengyel Tamás, Herczeg Tamás, a Hólyagcirkusz és a HOPPart Társulat színészei. A Hármaskönyv mellé Tarlós István főpolgármester Mikulás-ajándékot kapott az aznemlehet-csoporttól: december 6. és december 31. között minden estére két tiszteletjegy várja egy magyar szerző tollából származó magyar előadásra valamelyik budapesti színházban, bizonyítva ezzel a főpolgármesternek, hogy „a magyar dráma nagyon is eleven a színházak repertoárján." A Hármaskönyv, a róla készült fotókkal, illetve a Tarlós István által megtekinthető darabok listája elérhetők az aznemlehet honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket. FRISSÍTVE!
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.