Színház

A fél világot felöleli az idei MITEM

2016.04.10. 14:13
Ajánlom
Április 11-én, hétfőn kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A két hétig tartó programsorozat a sokszínűség és a nyitás jegyében, tizenhárom ország részvételével valósul meg.

A 3. alkalommal megszervezett esemény idén nagyon széles spektrumot ölel át a dél-koreai rítusszínháztól Thomas Ostermeiernek, Európa egyik legjelentősebb színházi alkotójának új Sirály-bemutatójáig. A fesztivál középpontjában idén a klasszikus drámák színrevitelei állnak, valamint Tadeusz Kantor, az egyik leghíresebb lengyel avantgárd színházi alkotó.

A MITEM-et Pino Di Buduo rendezésében az Angyalok a város felettcímű előadással nyitják meg. A Szaha Nemzeti Színház az archaikus színházi gyökerekhez visszanyúló, aTitus Andronicus nyomán készült előadása is szerepel a programban, emellett látható lesz az a "mából szóló" Lorca-előadásA közönségcímmel, amely a madridi Teatro de La Abadía és a barcelonai Katalán Nemzeti Színház közös produkciójaként készült.

A kísérőprogramok között szerepel például egy konferencia francia, argentin, orosz színházi szakemberek részvételével, melyben azt a kérdést vizsgálják, hogy vajon létezik-e olyan jövő, amelyben a kultúrák megőrizhetik sajátosságaikat, egyediségüket. Emellett Metamorfózis - Tadeusz Kantor színháza címmel nemzetközi kerekasztal-beszélgetést is tartanak, valamint egy kiállítással emléket állítanak az egyik legnagyobb 20. századi alkotónak. A művész legendás előadásainak - köztük A halott osztály - díszletelemeit és különleges kellékeket mutatják be a tárlaton, amely a színház több emeletén és a Bajor Gizi Szalonban lesz látható.

Szintén a fesztivál részét képezi a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen szervezett mesterkurzus, melyen fiatal egyetemisták vehetnek részt. A kurzus során Alberto Ferraro olasz színész, tanár egyhetes kurzusa bevezetést nyújt a commedia dell'arte világába.

Már a fesztivált megelőzően az olasz Teatro Potlach tíznapos kurzust tartott, amelyen három kaposvári színművészeti egyetemi osztály vehetett részt.

Hazafiak

Hazafiak (Fotó/Forrás: Vicencio Zaknic)

A belgrádi szerb nemzeti színház Hazafiak címmel mutat be előadást Urbán András rendezésében. Ez az előadás az elmúlt évadban nagy vihart kavart, mivel rendkívül kényes témákat, mai problémákat feszeget. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó groteszk darab a szerb-magyar viszonyról szól.

A klasszikusok közül Homérosz Iliásza és Csehov Sirálya mellett szerepel a programban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Shakespeare művéből készült Vízkereszt, vagy amire vágytok című Bocsárdi László rendezte előadása. Továbbá látható lesz a Titus Andronicus nyomán készült különleges produkció: Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház hagyományait ötvözte Shakespeare művével.

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

A különlegességek között szerepel még egy szecsuáni opera is, amelynek főszerepét Shen Tiemei játssza. A fesztivál neves fellépői között szerepel továbbá a Sirályban játszó Valérie Dréville, az egyik legjelentősebb francia színésznő.

A fesztivál vendége lesz Valére Novarina, az európai színház egyik legjelentősebb alakja is. A svájci születésű francia szerző-rendező az avignoni fesztiválon bemutatott Nevek erdejében című előadása szerepel a programban. Emellett Mészáros Tibor, a debreceni színház művésze szereplésével az Imigyen szóla Louis de Funes című, Novarina rendezte monológ bemutatóját is láthatja a MITEM közönsége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.
Színház hír

Crespo Rodrigo vezetheti tovább a Jászai Mari Színházat

2021. január 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a tatabányai teátrum igazgatója, ez lesz a harmadik ciklusa.
Színház hír

Világsztárok hallatják hangjukat az SZFE mellett

Nyílt levélben fejezte ki támogatását az SZFE mellett negyvennégy világszerte elismert művész, köztük olyan hírességek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren, Peter Brook és Salman Rushdie – írta meg a 444 a Financial Times-ra hivatkozva.
Színház hír

Eszenyi Enikő távollétében újítják fel futó rendezéseit a Vígben

Eszenyi Enikő személyes jelenléte nélkül újítják fel műsoron lévő rendezéseit a Vígszínházban Rudolf Péter és a korábbi igazgató közös döntése értelmében.
Színház hír

9-től 5-ig – Beugrással, de megtartják a József Attila Színház premierjét

Violet szerepét Auksz Éva veszi át, Roz Keith pedig Náray Erika lesz a 9-től 5-ig című új produkció szeptember 19-ei bemutatóján.