Színház

A fél világot felöleli az idei MITEM

2016.04.10. 14:13
Ajánlom
Április 11-én, hétfőn kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A két hétig tartó programsorozat a sokszínűség és a nyitás jegyében, tizenhárom ország részvételével valósul meg.

A 3. alkalommal megszervezett esemény idén nagyon széles spektrumot ölel át a dél-koreai rítusszínháztól Thomas Ostermeiernek, Európa egyik legjelentősebb színházi alkotójának új Sirály-bemutatójáig. A fesztivál középpontjában idén a klasszikus drámák színrevitelei állnak, valamint Tadeusz Kantor, az egyik leghíresebb lengyel avantgárd színházi alkotó.

A MITEM-et Pino Di Buduo rendezésében az Angyalok a város felettcímű előadással nyitják meg. A Szaha Nemzeti Színház az archaikus színházi gyökerekhez visszanyúló, aTitus Andronicus nyomán készült előadása is szerepel a programban, emellett látható lesz az a "mából szóló" Lorca-előadásA közönségcímmel, amely a madridi Teatro de La Abadía és a barcelonai Katalán Nemzeti Színház közös produkciójaként készült.

A kísérőprogramok között szerepel például egy konferencia francia, argentin, orosz színházi szakemberek részvételével, melyben azt a kérdést vizsgálják, hogy vajon létezik-e olyan jövő, amelyben a kultúrák megőrizhetik sajátosságaikat, egyediségüket. Emellett Metamorfózis - Tadeusz Kantor színháza címmel nemzetközi kerekasztal-beszélgetést is tartanak, valamint egy kiállítással emléket állítanak az egyik legnagyobb 20. századi alkotónak. A művész legendás előadásainak - köztük A halott osztály - díszletelemeit és különleges kellékeket mutatják be a tárlaton, amely a színház több emeletén és a Bajor Gizi Szalonban lesz látható.

Szintén a fesztivál részét képezi a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen szervezett mesterkurzus, melyen fiatal egyetemisták vehetnek részt. A kurzus során Alberto Ferraro olasz színész, tanár egyhetes kurzusa bevezetést nyújt a commedia dell'arte világába.

Már a fesztivált megelőzően az olasz Teatro Potlach tíznapos kurzust tartott, amelyen három kaposvári színművészeti egyetemi osztály vehetett részt.

Hazafiak

Hazafiak (Fotó/Forrás: Vicencio Zaknic)

A belgrádi szerb nemzeti színház Hazafiak címmel mutat be előadást Urbán András rendezésében. Ez az előadás az elmúlt évadban nagy vihart kavart, mivel rendkívül kényes témákat, mai problémákat feszeget. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó groteszk darab a szerb-magyar viszonyról szól.

A klasszikusok közül Homérosz Iliásza és Csehov Sirálya mellett szerepel a programban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Shakespeare művéből készült Vízkereszt, vagy amire vágytok című Bocsárdi László rendezte előadása. Továbbá látható lesz a Titus Andronicus nyomán készült különleges produkció: Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház hagyományait ötvözte Shakespeare művével.

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

A különlegességek között szerepel még egy szecsuáni opera is, amelynek főszerepét Shen Tiemei játssza. A fesztivál neves fellépői között szerepel továbbá a Sirályban játszó Valérie Dréville, az egyik legjelentősebb francia színésznő.

A fesztivál vendége lesz Valére Novarina, az európai színház egyik legjelentősebb alakja is. A svájci születésű francia szerző-rendező az avignoni fesztiválon bemutatott Nevek erdejében című előadása szerepel a programban. Emellett Mészáros Tibor, a debreceni színház művésze szereplésével az Imigyen szóla Louis de Funes című, Novarina rendezte monológ bemutatóját is láthatja a MITEM közönsége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház fiatalok

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház hír

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház ajánló

Hegedűs a háztetőn – Világhírű Broadway musical a Miskolci Nemzeti Színházban

Szívmelengető történet, népszerű slágerek, a Budapest Klezmer Band zenéje és lélegzetelállító díszlet várja a Hegedűs a háztetőn előadásának nézőit Miskolcon. A nagysikerű Broadway darabot Béres Attila rendezésében láthatja a közönség a Nagyszínházban november 29-e óta.
Színház ajánló

Januári kínálat az Óbudai Társaskörben

Tóth Auguszta, Anima Musicae Kamarazenekar, Bősze Ádám, Dés László, Hot Jazz Band – csak néhányan abból a hosszú névsorból, akik várják Önöket az új évben az Óbudai Társaskörben.
Színház hír

Befejeződött Mihályi Győző etikai vizsgálata

A Színházi Dolgozók Szakszervezete nem találta megalapozottnak a szervezet elnökével kapcsolatban felmerült „bizonytalan feltételezéseket”.