Színház

A fél világot felöleli az idei MITEM

2016.04.10. 14:13
Ajánlom
Április 11-én, hétfőn kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A két hétig tartó programsorozat a sokszínűség és a nyitás jegyében, tizenhárom ország részvételével valósul meg.

A 3. alkalommal megszervezett esemény idén nagyon széles spektrumot ölel át a dél-koreai rítusszínháztól Thomas Ostermeiernek, Európa egyik legjelentősebb színházi alkotójának új Sirály-bemutatójáig. A fesztivál középpontjában idén a klasszikus drámák színrevitelei állnak, valamint Tadeusz Kantor, az egyik leghíresebb lengyel avantgárd színházi alkotó.

A MITEM-et Pino Di Buduo rendezésében az Angyalok a város felettcímű előadással nyitják meg. A Szaha Nemzeti Színház az archaikus színházi gyökerekhez visszanyúló, aTitus Andronicus nyomán készült előadása is szerepel a programban, emellett látható lesz az a "mából szóló" Lorca-előadásA közönségcímmel, amely a madridi Teatro de La Abadía és a barcelonai Katalán Nemzeti Színház közös produkciójaként készült.

A kísérőprogramok között szerepel például egy konferencia francia, argentin, orosz színházi szakemberek részvételével, melyben azt a kérdést vizsgálják, hogy vajon létezik-e olyan jövő, amelyben a kultúrák megőrizhetik sajátosságaikat, egyediségüket. Emellett Metamorfózis - Tadeusz Kantor színháza címmel nemzetközi kerekasztal-beszélgetést is tartanak, valamint egy kiállítással emléket állítanak az egyik legnagyobb 20. századi alkotónak. A művész legendás előadásainak - köztük A halott osztály - díszletelemeit és különleges kellékeket mutatják be a tárlaton, amely a színház több emeletén és a Bajor Gizi Szalonban lesz látható.

Szintén a fesztivál részét képezi a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen szervezett mesterkurzus, melyen fiatal egyetemisták vehetnek részt. A kurzus során Alberto Ferraro olasz színész, tanár egyhetes kurzusa bevezetést nyújt a commedia dell'arte világába.

Már a fesztivált megelőzően az olasz Teatro Potlach tíznapos kurzust tartott, amelyen három kaposvári színművészeti egyetemi osztály vehetett részt.

Hazafiak

Hazafiak (Fotó/Forrás: Vicencio Zaknic)

A belgrádi szerb nemzeti színház Hazafiak címmel mutat be előadást Urbán András rendezésében. Ez az előadás az elmúlt évadban nagy vihart kavart, mivel rendkívül kényes témákat, mai problémákat feszeget. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó groteszk darab a szerb-magyar viszonyról szól.

A klasszikusok közül Homérosz Iliásza és Csehov Sirálya mellett szerepel a programban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Shakespeare művéből készült Vízkereszt, vagy amire vágytok című Bocsárdi László rendezte előadása. Továbbá látható lesz a Titus Andronicus nyomán készült különleges produkció: Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház hagyományait ötvözte Shakespeare művével.

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

A különlegességek között szerepel még egy szecsuáni opera is, amelynek főszerepét Shen Tiemei játssza. A fesztivál neves fellépői között szerepel továbbá a Sirályban játszó Valérie Dréville, az egyik legjelentősebb francia színésznő.

A fesztivál vendége lesz Valére Novarina, az európai színház egyik legjelentősebb alakja is. A svájci születésű francia szerző-rendező az avignoni fesztiválon bemutatott Nevek erdejében című előadása szerepel a programban. Emellett Mészáros Tibor, a debreceni színház művésze szereplésével az Imigyen szóla Louis de Funes című, Novarina rendezte monológ bemutatóját is láthatja a MITEM közönsége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A kibeszéletlen múlt mesélője - interjú Mohácsi Jánossal

Testvérével, Mohácsi Istvánnal és Závada Pállal közösen vehette át február végén a Kortárs Magyar Dráma-díjat az Egy piaci nap rendezéséért, amely a II. világháború utáni kunmadarasi zsidóellenes pogromot dolgozza fel. Mohácsi Jánossal beszélgettünk.
Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.