Színház

A fél világot felöleli az idei MITEM

2016.04.10. 14:13
Ajánlom
Április 11-én, hétfőn kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban. A két hétig tartó programsorozat a sokszínűség és a nyitás jegyében, tizenhárom ország részvételével valósul meg.

A 3. alkalommal megszervezett esemény idén nagyon széles spektrumot ölel át a dél-koreai rítusszínháztól Thomas Ostermeiernek, Európa egyik legjelentősebb színházi alkotójának új Sirály-bemutatójáig. A fesztivál középpontjában idén a klasszikus drámák színrevitelei állnak, valamint Tadeusz Kantor, az egyik leghíresebb lengyel avantgárd színházi alkotó.

A MITEM-et Pino Di Buduo rendezésében az Angyalok a város felettcímű előadással nyitják meg. A Szaha Nemzeti Színház az archaikus színházi gyökerekhez visszanyúló, aTitus Andronicus nyomán készült előadása is szerepel a programban, emellett látható lesz az a "mából szóló" Lorca-előadásA közönségcímmel, amely a madridi Teatro de La Abadía és a barcelonai Katalán Nemzeti Színház közös produkciójaként készült.

A kísérőprogramok között szerepel például egy konferencia francia, argentin, orosz színházi szakemberek részvételével, melyben azt a kérdést vizsgálják, hogy vajon létezik-e olyan jövő, amelyben a kultúrák megőrizhetik sajátosságaikat, egyediségüket. Emellett Metamorfózis - Tadeusz Kantor színháza címmel nemzetközi kerekasztal-beszélgetést is tartanak, valamint egy kiállítással emléket állítanak az egyik legnagyobb 20. századi alkotónak. A művész legendás előadásainak - köztük A halott osztály - díszletelemeit és különleges kellékeket mutatják be a tárlaton, amely a színház több emeletén és a Bajor Gizi Szalonban lesz látható.

Szintén a fesztivál részét képezi a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen szervezett mesterkurzus, melyen fiatal egyetemisták vehetnek részt. A kurzus során Alberto Ferraro olasz színész, tanár egyhetes kurzusa bevezetést nyújt a commedia dell'arte világába.

Már a fesztivált megelőzően az olasz Teatro Potlach tíznapos kurzust tartott, amelyen három kaposvári színművészeti egyetemi osztály vehetett részt.

Hazafiak

Hazafiak (Fotó/Forrás: Vicencio Zaknic)

A belgrádi szerb nemzeti színház Hazafiak címmel mutat be előadást Urbán András rendezésében. Ez az előadás az elmúlt évadban nagy vihart kavart, mivel rendkívül kényes témákat, mai problémákat feszeget. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó groteszk darab a szerb-magyar viszonyról szól.

A klasszikusok közül Homérosz Iliásza és Csehov Sirálya mellett szerepel a programban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Shakespeare művéből készült Vízkereszt, vagy amire vágytok című Bocsárdi László rendezte előadása. Továbbá látható lesz a Titus Andronicus nyomán készült különleges produkció: Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház hagyományait ötvözte Shakespeare művével.

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

Chongqing Sichuan Opera Theatre (szecsuáni opera) - Kína

A különlegességek között szerepel még egy szecsuáni opera is, amelynek főszerepét Shen Tiemei játssza. A fesztivál neves fellépői között szerepel továbbá a Sirályban játszó Valérie Dréville, az egyik legjelentősebb francia színésznő.

A fesztivál vendége lesz Valére Novarina, az európai színház egyik legjelentősebb alakja is. A svájci születésű francia szerző-rendező az avignoni fesztiválon bemutatott Nevek erdejében című előadása szerepel a programban. Emellett Mészáros Tibor, a debreceni színház művésze szereplésével az Imigyen szóla Louis de Funes című, Novarina rendezte monológ bemutatóját is láthatja a MITEM közönsége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.