Színház

A fele (sem) igaz - Zrinyi Gál Vince levele

2012.05.18. 10:29
Ajánlom
Az a pletyka ütötte fel a fejét, hogy a KOMA megszűnik. A pletykák sajátja, hogy féligazságokon alapszanak, de mégsem igazak. A KOMA nem szűnik meg. De akkor mi az, ami miatt mégis útjára indulhatott ez a szóbeszéd? - A társulatvezető levele.

A KOMA ellehetetlenült, és fenntarthatatlan helyzetbe került. Tudjuk, ezzel nem vagyunk egyedül. Ma sajnos Magyarországon a kultúra és azon belül hangsúlyosan a független szféra méltatlan helyzetbe került. Érző emberként, színházi emberként, és nem utolsósorban társulatvezetőként szeretnék rávilágítani a mi jelenlegi "kátyúnkra".

A KOMA tagjai látva és beismerve azt a (nemcsak gazdasági, de sokkal inkább politikai, erkölcsi és bizalmi) válságot, melyben Magyarország szenved úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk tovább a hazánkban meghonosodott, begyöpösödött elitista kultúrafelfogást. Mi inkább felelősséget vállalunk embertársainkét, a szakmánkért, a közönségünkért és a hivatásunkért. Egy éve elkezdtünk az egyik budapesti kerületben, ahova befogadtak minket, koncentráltan foglalkozni az iskolás fiatalokkal, mert felismertük, hogy így a színház közvetlenebb hatásait lehet kiaknázni. Egy színésznek ma fiatalokkal foglalkozni, rájuk folyamatosan odafigyelni, őket nyitottá tenni a kultúra irányába, nem feltétlenül hálás, a szakma által elismert munka. Mi azonban nagyon hasznosnak és példaértékűnek tartjuk. Ezek az általunk megszólított fiatalok ugyanis fogékonyak a gondolkodásra. Mit jelent ez? Azt, hogy a modell, amit a KOMA elkezdett alkalmazni, fontos.  

Ez a modell azonban most igen nagy veszélybe került. Az állam amelynek nem csak feladata és törvényi kötelessége, de felelőssége a kultúra, még mindig nem írta ki a független szféra egyik legfontosabb pályázatát, melyből a társulatok (így a KOMA is) a költségvetése nagy részét kapnák. Van egy naptári évre szóló támogatás, amit adott év május közepén még nem ki sem írták hivatalosan, pedig erre törvény kötelezi a felelős Minisztériumot.

Mi hosszú távon szeretünk gondolkozni. Nekünk több éves céljaink vannak. Nem választási ciklusokra tervezünk, hanem addig, amíg van ember, aki beszéli a nyelvünket, amíg van fiatal, akinek érdemes felnyitni a szemét, hogy gondolkodni jó. Így viszont, ebben a méltatlan, megengedhetetlen, kiábrándító, aljas, arcpirító, szégyenletes helyzetben nem hogy hosszú távra nem lehet tervezni, de a holnap sincsen biztosítva.

6639EF60-24CE-4E75-96EF-D9FB6602BF8F

A tizedik gén - Lass Bea, Szabó Vera, Zrinyi Gál Vince, Polgár Péter (KoMa Társulat - fotó: SzoFi)

A XV. kerületi Képviselő-testület a mai napig nem volt képes döntést hozni arról, hogy megtarthatjuk-e a Bázisunkat, azt az épületet, ahova egy éve befogadtak, és ami beköltözésünk előtt 4 évig üresen állt. A Bázis, amikor először láttam, beomlott tetővel, falból lógó villanyvezetékekkel, használhatatlanságig eldugított, lerabolt vizes helyiségekkel, beázott falakkal hirdette, hogy senkinek nincs rá szüksége, hogy nem vár másra, csak az enyészetre. A KOMA színházat csinált itt a saját erejéből. Közel 8 millió forintot költöttünk az egy hónapos felújításra. Nem azért, mert volt fölösleges 8 milliónk, hanem mert fontosnak találtuk. (A fent említett működési pályázaton 2011-ben a KOMA 10 millió forintot nyert el. Csak az összehasonlítás kedvéért: a kerülettől 5 millió forintot kapunk.) A kerületnek március 1-ig kellett volna úgy döntenie, hogy az épületben maradhatunk. Most két és fél hónappal később még mindig nincs döntés. Egy szavazást nem sikerült két és félszer annyi idő alatt összehozniuk, mint amennyi idő alatt mi felújítottuk az épületet. Mindezt úgy, hogy ezt nem magunkért tettük. Nem karrier vágyból, nem ingatlan spekuláció miatt, nem valami izgalmas összeesküvés miatt, hanem pusztán azért, mert hittük, hogy ez a modell, amelyben a színház és egy kis közösség (esetünkben a kerület) együtt dolgozik fontos és gyors hatással tud nagy változást elérni. Ezt szerintünk sikerült is bizonyítani, élő tanúink vannak, akik együtt demonstrálnak velünk a képviselő-testületi üléseken, de valamiért mégsem megy előrébb ez az ingatlan-ügy.

Sajnos annyira komolytalanná, annyira kilátástalanná, tervezhetetlenné vált a helyzet, hogy bár nem akarjuk feladni és nem is fogjuk, de felmerült a kérdés, hogy meddig lehet tűrni? Tehát a pletyka nem igaz a KOMA nem szűnt meg és nem is fog, de 2012 júniusától a KOMÁt jelenleg alkotó 13 ember fizetését nincs miből finanszírozni.  Ez nem azért baj, mert attól félünk, hogy nem találna ki-ki magának munkát, hiszen ezek az emberek, mind egytől egyig tehetségesek, szorgalmasak a szakmájukban. Ez azért baj, mert egy színházi modell, amit sok feladás árán, nehéz körülmények között, éhséggel, hideggel küszködve, de tele önbizalommal, létrehozott ez a 13 ember, most befejeződik.

Nem szeretek politizálni, de úgy tűnik, politizálnom kell, mert nem bírom nem megkérdezni, hogy: Tényleg nem gondolta az elmúlt 23 év egyetlen kormánya sem fontosnak, hogy valódi kultúrpolitikája legyen? Tényleg azt hiszik, hogy ez nem fontos? Tényleg nem értik, hogy mekkora lehetőség a kultúra?

Mivel sajnos a helyzet idén teljesen kilátástalan, így megkértem a KOMA tagjait, hogy keressenek maguknak munkát, mert nem vagyok benne biztos, hogy szeptemberben folytatni tudjuk. Ennek ellenére természetesen mindent elkövetünk, hogy ez a nagyon fontos színházi modell, ez a munka a fiatalokkal ne vesszen el, és ne fejeződjön be.

Zrinyi Gál Vince, 2012. május 17.

A KOMA Társulat további májusi előadásai: Próféták - május 19., A kétszereplős darab - május 22., Deilephila - május 24.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.