Színház

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

2021.05.09. 12:25
Ajánlom
A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.

A közlemény szerint a döntéshozók nem csupán a törvényi kereteket, de a pályázati kiírás egyes kritériumait is figyelmen kívül hagyták. A FESZ a szabálytalanságról tájékoztatta az emberi erőforrások miniszterét, és egyeztetést kezdeményezett a pályázati struktúra felülvizsgálatáért.

A FESZ nem először tesz panaszt, már tavaly is jelezték, hogy a kuratóriumba olyan szakember is felvételt nyert, aki a közpénztörvény értelmében nem vehetett volna részt a döntés-előkészítésben.

A szervezet a tavalyi esetből kiindulva idén kérte az Államtitkárságot, hogy ossza meg velük a kurátorok névsorát, ezt azonban dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár megtagadta.

Az öt felkért kurátor személye a mai napig hivatalosan nem ismert, csak két döntéshozó neve derült ki, az is az április 30-i döntési listából.

A FESZ úgy véli, hogy a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény alapján egyikőjük sem vehetett volna részt a pályázatok elbírálásának folyamatában.

Végezetül a nyílt levélben a Független Előadó-Művészeti Szövetség felhívja figyelmet két pályázóra, akik bár elnyerték a támogatást, az úgynevezett „küszöbkritériumoknak” nem felelnek meg. A feltételek közé tartozik ugyanis a működő, aktív tartalommal rendelkező honlap és a birosag.hu-n elérhető beszámolók – ezek az egyik szervezetnél hiányoznak –, a másik pályázó esetében pedig az alaptevékenység a sporttevékenység, nem közhasznú szervezetként működik, mindemellett két végrehajtási eljárás is folyik vele szemben.

Ez a FESZ szerint egyértelműen felveti a költségvetési csalás gyanúját,

így közérdekű adatigénylést nyújtottak be, és kérik a felelős minisztert, valamint államtitkárokat, hogy folytasson velük érdemi szakmai egyeztetést.

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

Kapcsolódó

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mint mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.