Színház

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

2021.05.09. 12:25
Ajánlom
A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.

A közlemény szerint a döntéshozók nem csupán a törvényi kereteket, de a pályázati kiírás egyes kritériumait is figyelmen kívül hagyták. A FESZ a szabálytalanságról tájékoztatta az emberi erőforrások miniszterét, és egyeztetést kezdeményezett a pályázati struktúra felülvizsgálatáért.

A FESZ nem először tesz panaszt, már tavaly is jelezték, hogy a kuratóriumba olyan szakember is felvételt nyert, aki a közpénztörvény értelmében nem vehetett volna részt a döntés-előkészítésben.

A szervezet a tavalyi esetből kiindulva idén kérte az Államtitkárságot, hogy ossza meg velük a kurátorok névsorát, ezt azonban dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár megtagadta.

Az öt felkért kurátor személye a mai napig hivatalosan nem ismert, csak két döntéshozó neve derült ki, az is az április 30-i döntési listából.

A FESZ úgy véli, hogy a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény alapján egyikőjük sem vehetett volna részt a pályázatok elbírálásának folyamatában.

Végezetül a nyílt levélben a Független Előadó-Művészeti Szövetség felhívja figyelmet két pályázóra, akik bár elnyerték a támogatást, az úgynevezett „küszöbkritériumoknak” nem felelnek meg. A feltételek közé tartozik ugyanis a működő, aktív tartalommal rendelkező honlap és a birosag.hu-n elérhető beszámolók – ezek az egyik szervezetnél hiányoznak –, a másik pályázó esetében pedig az alaptevékenység a sporttevékenység, nem közhasznú szervezetként működik, mindemellett két végrehajtási eljárás is folyik vele szemben.

Ez a FESZ szerint egyértelműen felveti a költségvetési csalás gyanúját,

így közérdekű adatigénylést nyújtottak be, és kérik a felelős minisztert, valamint államtitkárokat, hogy folytasson velük érdemi szakmai egyeztetést.

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

Kapcsolódó

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.