Színház

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

2021.05.09. 12:25
Ajánlom
A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.

A közlemény szerint a döntéshozók nem csupán a törvényi kereteket, de a pályázati kiírás egyes kritériumait is figyelmen kívül hagyták. A FESZ a szabálytalanságról tájékoztatta az emberi erőforrások miniszterét, és egyeztetést kezdeményezett a pályázati struktúra felülvizsgálatáért.

A FESZ nem először tesz panaszt, már tavaly is jelezték, hogy a kuratóriumba olyan szakember is felvételt nyert, aki a közpénztörvény értelmében nem vehetett volna részt a döntés-előkészítésben.

A szervezet a tavalyi esetből kiindulva idén kérte az Államtitkárságot, hogy ossza meg velük a kurátorok névsorát, ezt azonban dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár megtagadta.

Az öt felkért kurátor személye a mai napig hivatalosan nem ismert, csak két döntéshozó neve derült ki, az is az április 30-i döntési listából.

A FESZ úgy véli, hogy a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény alapján egyikőjük sem vehetett volna részt a pályázatok elbírálásának folyamatában.

Végezetül a nyílt levélben a Független Előadó-Művészeti Szövetség felhívja figyelmet két pályázóra, akik bár elnyerték a támogatást, az úgynevezett „küszöbkritériumoknak” nem felelnek meg. A feltételek közé tartozik ugyanis a működő, aktív tartalommal rendelkező honlap és a birosag.hu-n elérhető beszámolók – ezek az egyik szervezetnél hiányoznak –, a másik pályázó esetében pedig az alaptevékenység a sporttevékenység, nem közhasznú szervezetként működik, mindemellett két végrehajtási eljárás is folyik vele szemben.

Ez a FESZ szerint egyértelműen felveti a költségvetési csalás gyanúját,

így közérdekű adatigénylést nyújtottak be, és kérik a felelős minisztert, valamint államtitkárokat, hogy folytasson velük érdemi szakmai egyeztetést.

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

Kapcsolódó

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Nagy Zoltán színművész

Az Újszínház művészét 78 éves korában érte a halál.
Színház hír

Döntöttek az idei Hevesi Sándor-díjasok személyéről

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja 2021-ben Balog Józsefnek, Balogh Tibornak és Láng Annamáriának ítélte oda a díjat.
Színház interjú

Az akvárium

Kali Ágnes költő-dramaturg alkotótársként a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának két versenyelőadásában érdekelt. Az egyik Ibsen Nórája Botond Nagy rendezésében, a kolozsváriak előadásában, a másik Sepsiszentgyörgyről Radu Afrim író-rendezői munkája: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.
Színház hír

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Színház ajánló

Almodóvar-musicallal nyit a Mézesvölgyi Nyár

2021. július 3. és augusztus 29. között már ötödik alkalommal várja nézőit Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja, a Mézesvölgyi Nyár.