Színház

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

2022.05.26. 14:50
Ajánlom
A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.

A mezítlábas fesztivál idén is igyekszik a kultúra valamennyi szegmensét – legyen az irodalom, zene, színház vagy fotográfia – felkarolni, nagy hangsúlyt fektetve a minőségi szórakoztatásra. Ez a szándék már az Ördögkatlan megalapításakor felmerült, amikor Bérczes László és Kiss Mónika még csak abban volt biztos, hogy szeretnének egy saját fesztivált.

A szervezők ezúttal is igyekeznek a helyi vállalkozásoknak, alkotóknak bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

A színes programkínálat mellett „2022 a megmaradás éve lesz” – árulta el dr. Komáromi György, a fesztivál igazgatója, aki a programbejelentő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az anyagi nehézségek ellenére igyekeznek azt a színvonalat tartani, amit a látogatók ez elmúlt 14 év során megszokhattak. A beremendi nagykoncertet azonban le kellett mondaniuk.

BB2-142837.jpg

A Budapest Bábszínház a jubileumi Ördögkatlan Fesztivál díszvendége (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

A színházi előadások mindig hangsúlyos szerepet töltöttek be a fesztivál életében, és ez a jubileumi évben sem lesz másként. Öt nap alatt több mint 60 produkció várja a közönséget, díszvendégként pedig ezúttal a Budapest Bábszínház érkezik, amely valamennyi korosztályt szeretné megszólítani.

Az Ördögkatlanon búcsúzik a nézőktől augusztus 6-án a k2 Színház: a Fábián Péter rendezésében megvalósuló Züfecben a társulat valamennyi tagja szerepelni fog.

Szinte hazajár a fesztiválra Kolonits Klára, aki többek között egy különleges dalesten lép színpadra 2022-ben. „Úgy gondolom, hogy a kamarazenélés egyik csúcspontja lesz” – mondta az operaénekesnő a készülő produkcióról.

A Freeszfe Egyesület is tiszteletét teszi az Ördögkatlanon, a beremendi strandon játsszák majd A nép ellensége című előadásukat.

Nagy hangsúlyt kap a környezettudatosság is, a Hagyományok Házának szervezésében vitaszínházat rendeznek, de reneszánszukat élik a táncházak is, az elsőt éppen 50 éve szervezték meg az Írók Boltjában.

HagyomanyokHaza36-142837.jpg

Hagyományok Háza az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

A programokat felügyelő Both Miklós visszatér a Both Udvarral is, amely az ukrán kultúrát hozza elérhető közelségbe. A hét évig tartó terepkutatás során közel 170 falu többezer dalát gyűjtötték össze, ebből próbálnak ízelítőt adni a fesztiválra kilátogató érdeklődőknek.

A programok a falusi élet mindennapjaiba igyekeznek betekintést nyújtani olyan emberek közreműködésével, akik még aktívan ápolják a hagyományaikat. Ennek megszervezése a szomszédban zajló háború miatt most nehezebbé vált – ugyanakkor

a szervezők célként tűzték ki, hogy éppen a zajló események miatt kontextusba helyezzék a szomszédban kialakult konfliktust.

A Magyar Zene Háza szervezésében progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciók várják a katlanozókat, délelőtt pedig workshopok a Nagyharsányba érkezőket Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével.

Vendégként érkezik a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk. Emellett improvizációs előadásokkal jön a Budapest Improvisers Orchestra és a Vazul&Huba. A Narancsligetben egy ghánai zenekar, az Alostmen vendégeskedik, aki olajoskannából készült buherahangszeren játszik.

maszkpersely22-142838.jpg

Maszkpersely az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Megvalósul Lengyel Csaba Maszkpersely akciója is, melynek keretében Nagyharsányban felépül egy játszótér, valamint egy játékos kocka – az ő megfogalmazásukban „vírus-emlékmű”.

A létrehozók és érdeklődők a perselybe a járványhelyzet idején viselt maszkjaikat fogják elzárni mint a múlt egy emlékét.

Kollár-Klemencz László új szerepben is bemutatkozik az Ördögkatlanon, a Zabolátlan lovaim esten túl a fesztiválozók az utcán is találkozhatnak majd vele, és beszél új könyvéről is.

„Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas értékhalom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást kell találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá” – mondta a jubileum kapcsán.

Ukran_udvarPalZsombor_DSC_6553-143437.jpg

Ukrán Udvar az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Pál Zsombor / Ördögkatlan Fesztivál)

Nemcsak a színpadon zajlanak események, kiállításokkal, könyvmegjelenésekkel és filmvetítéssel is várja az érdeklődőket a fesztivál. Díszvendégként érkezik a Nemzeti Múzeum, a Fortepan jóvoltából pedig a ’60-as és ’70-es évek ifjúságának problémáit idézik meg, archív fotókon keresztül, de várják a fesztiválozók fényképeit is. Ugyancsak tárlat nyílik Soós János emlékére, aki a magyar underground ikonikus, titokzatos alakja volt, és ezúttal Cseh András segítségével emlékeznek rá.

A jubileumi fesztiválon megemlékeznek örökös védnökükről, Törőcsik Mariról is. Tavaly Mozart Requiemjét adták elő a tiszteletére, ezúttal a 80. születésnapi köszöntésén készült – hivatalos minőségben nem rögzített – felvételt vetítik le a látogatóknak.

A 70 perces felvételen olyan alkotók láthatók együtt, egy színpadon, akik a hétköznapokban talán nem is találkoznak egymással.

A legkisebbekről sem feledkezik meg az Ördögkatlan, a Narancsligetben délelőttönként a családoké a tér. A szervezők könyvekkel, mesékkel, kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket, de a színpadon megelevenedik majd Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika története is. Kinyit a Bélaműhely, és Sakkiskolát is szerveznek a fesztivál idejére.

A programok között cirkuszi mutatványosok és utcaszínházi előadások szórakoztatják a látogatókat, előbbi Spanyolországból, utóbbi Mexikóból érkezik. A cirkuszi artisták produkciója ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát a színházzal, míg a mexikóiak műsora egy rituális utcai felvonulásra invitál.

HETI BÉRLETEK

Elővételben: 20.000
Helyszínen: 28.000 Ft

NAPIJEGY:

Elővételben: 5.900 Ft
Helyszínen: 6.400 Ft

A 15. Ördögkatlan Fesztivál részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kollár-Klemencz László zenekara (forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.
Színház hír

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Színház hír

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház hír

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.