Színház

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

2022.05.26. 14:50
Ajánlom
A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.

A mezítlábas fesztivál idén is igyekszik a kultúra valamennyi szegmensét – legyen az irodalom, zene, színház vagy fotográfia – felkarolni, nagy hangsúlyt fektetve a minőségi szórakoztatásra. Ez a szándék már az Ördögkatlan megalapításakor felmerült, amikor Bérczes László és Kiss Mónika még csak abban volt biztos, hogy szeretnének egy saját fesztivált.

A szervezők ezúttal is igyekeznek a helyi vállalkozásoknak, alkotóknak bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

A színes programkínálat mellett „2022 a megmaradás éve lesz” – árulta el dr. Komáromi György, a fesztivál igazgatója, aki a programbejelentő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az anyagi nehézségek ellenére igyekeznek azt a színvonalat tartani, amit a látogatók ez elmúlt 14 év során megszokhattak. A beremendi nagykoncertet azonban le kellett mondaniuk.

BB2-142837.jpg

A Budapest Bábszínház a jubileumi Ördögkatlan Fesztivál díszvendége (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

A színházi előadások mindig hangsúlyos szerepet töltöttek be a fesztivál életében, és ez a jubileumi évben sem lesz másként. Öt nap alatt több mint 60 produkció várja a közönséget, díszvendégként pedig ezúttal a Budapest Bábszínház érkezik, amely valamennyi korosztályt szeretné megszólítani.

Az Ördögkatlanon búcsúzik a nézőktől augusztus 6-án a k2 Színház: a Fábián Péter rendezésében megvalósuló Züfecben a társulat valamennyi tagja szerepelni fog.

Szinte hazajár a fesztiválra Kolonits Klára, aki többek között egy különleges dalesten lép színpadra 2022-ben. „Úgy gondolom, hogy a kamarazenélés egyik csúcspontja lesz” – mondta az operaénekesnő a készülő produkcióról.

A Freeszfe Egyesület is tiszteletét teszi az Ördögkatlanon, a beremendi strandon játsszák majd A nép ellensége című előadásukat.

Nagy hangsúlyt kap a környezettudatosság is, a Hagyományok Házának szervezésében vitaszínházat rendeznek, de reneszánszukat élik a táncházak is, az elsőt éppen 50 éve szervezték meg az Írók Boltjában.

HagyomanyokHaza36-142837.jpg

Hagyományok Háza az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

A programokat felügyelő Both Miklós visszatér a Both Udvarral is, amely az ukrán kultúrát hozza elérhető közelségbe. A hét évig tartó terepkutatás során közel 170 falu többezer dalát gyűjtötték össze, ebből próbálnak ízelítőt adni a fesztiválra kilátogató érdeklődőknek.

A programok a falusi élet mindennapjaiba igyekeznek betekintést nyújtani olyan emberek közreműködésével, akik még aktívan ápolják a hagyományaikat. Ennek megszervezése a szomszédban zajló háború miatt most nehezebbé vált – ugyanakkor

a szervezők célként tűzték ki, hogy éppen a zajló események miatt kontextusba helyezzék a szomszédban kialakult konfliktust.

A Magyar Zene Háza szervezésében progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciók várják a katlanozókat, délelőtt pedig workshopok a Nagyharsányba érkezőket Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével.

Vendégként érkezik a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk. Emellett improvizációs előadásokkal jön a Budapest Improvisers Orchestra és a Vazul&Huba. A Narancsligetben egy ghánai zenekar, az Alostmen vendégeskedik, aki olajoskannából készült buherahangszeren játszik.

maszkpersely22-142838.jpg

Maszkpersely az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Megvalósul Lengyel Csaba Maszkpersely akciója is, melynek keretében Nagyharsányban felépül egy játszótér, valamint egy játékos kocka – az ő megfogalmazásukban „vírus-emlékmű”.

A létrehozók és érdeklődők a perselybe a járványhelyzet idején viselt maszkjaikat fogják elzárni mint a múlt egy emlékét.

Kollár-Klemencz László új szerepben is bemutatkozik az Ördögkatlanon, a Zabolátlan lovaim esten túl a fesztiválozók az utcán is találkozhatnak majd vele, és beszél új könyvéről is.

„Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas értékhalom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást kell találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá” – mondta a jubileum kapcsán.

Ukran_udvarPalZsombor_DSC_6553-143437.jpg

Ukrán Udvar az Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Pál Zsombor / Ördögkatlan Fesztivál)

Nemcsak a színpadon zajlanak események, kiállításokkal, könyvmegjelenésekkel és filmvetítéssel is várja az érdeklődőket a fesztivál. Díszvendégként érkezik a Nemzeti Múzeum, a Fortepan jóvoltából pedig a ’60-as és ’70-es évek ifjúságának problémáit idézik meg, archív fotókon keresztül, de várják a fesztiválozók fényképeit is. Ugyancsak tárlat nyílik Soós János emlékére, aki a magyar underground ikonikus, titokzatos alakja volt, és ezúttal Cseh András segítségével emlékeznek rá.

A jubileumi fesztiválon megemlékeznek örökös védnökükről, Törőcsik Mariról is. Tavaly Mozart Requiemjét adták elő a tiszteletére, ezúttal a 80. születésnapi köszöntésén készült – hivatalos minőségben nem rögzített – felvételt vetítik le a látogatóknak.

A 70 perces felvételen olyan alkotók láthatók együtt, egy színpadon, akik a hétköznapokban talán nem is találkoznak egymással.

A legkisebbekről sem feledkezik meg az Ördögkatlan, a Narancsligetben délelőttönként a családoké a tér. A szervezők könyvekkel, mesékkel, kézműves foglalkozásokkal várják a kicsiket, de a színpadon megelevenedik majd Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika története is. Kinyit a Bélaműhely, és Sakkiskolát is szerveznek a fesztivál idejére.

A programok között cirkuszi mutatványosok és utcaszínházi előadások szórakoztatják a látogatókat, előbbi Spanyolországból, utóbbi Mexikóból érkezik. A cirkuszi artisták produkciója ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát a színházzal, míg a mexikóiak műsora egy rituális utcai felvonulásra invitál.

HETI BÉRLETEK

Elővételben: 20.000
Helyszínen: 28.000 Ft

NAPIJEGY:

Elővételben: 5.900 Ft
Helyszínen: 6.400 Ft

A 15. Ördögkatlan Fesztivál részletes programja megtalálható a fesztivál honlapján.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kollár-Klemencz László zenekara (forrás: Ördögkatlan Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.