Színház

A Föld jövője a tét a Vígszínházban

2016.03.31. 15:12
Ajánlom
Sztevanovity Dusán dalszövegeivel készül a Vígszínház legújabb előadása, amely látványos és formabontó megoldásokat ígér. A Földrengés Londonban április elsejétől látható, Eszenyi Enikő rendezésében.

A Föld tartalékai kimerültek, az éghajlatváltozás megállíthatatlan, és ha nem figyelünk jobban oda a környezetünkre, ha nem szabunk gátat önzésünknek, akkor annak néhány éven belül katasztrofális következményei lesznek – olvashatjuk az előadás színlapján. Milyen élet vár ránk itt a Földön? Milyen jövője lesz az utódainknak? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a kortárs angol szerző, Mike Bartlett darabja, amely fordulatokban gazdagon, sok humorral és zenével meséli el néhány ember sorsát.

Wunderlich József - Földrengés Londonban

Wunderlich József - Földrengés Londonban (Fotó/Forrás: Vígszínház)

A történet

Robert Crannocknak, az ismert klímakutatónak három lánya van: Sarah, Freya és Jasmine – egy híres politikus, egy tanárnő, aki gyermeket vár és egy lázadó egyetemista. A három lány kitartóan küzd egy boldogabb, szebb jövőért, de az életük csak egyre jobban összekuszálódik.

A főbb szerepekben Bata Éva, Játó Zsuzsa, Szilágyi Csenge, Lukács Sándor, Hajduk Károly, Wunderlich József, Király Dániel és Kútvölgyi Erzsébet látható.

Az előadás díszlete az orosz Anvar Gumarov munkája, aki a Komisszarzsevszkij Színházban ismerkedett meg Eszenyi Enikővel. A díszlettervező a közös munka kapcsán elmondta: „Nagyon tetszik, hogy most nem kiszámítható minden következő lépés. Nagyon izgalmas, hogy Enikő mindig valami újat, frisset hoz. Máshol csak leadom a makettet, és megérkezem, amikor a kész díszlet a színpadon áll. Ez itt most egy igazi alkotói folyamat, együtt gondolkodás. Egy állandó útkeresésben vagyunk, mindig valami újat fedezünk fel. Ez nagyon izgalmas” - fejtette ki Gumarov.

Földrengés Londonban - díszlet

Földrengés Londonban - díszlet (Fotó/Forrás: Vígszínház)

Mint kifejtette, az alapműből következett, hogy egy agresszív, urbanisztikus teret kell létrehozni a színpadon. „Egy olyan teret, amely tudja magáról, hogy halálra van ítélve. A három főszereplő lány édesapja, a klímakutató Robert Crannock szájából elhangzik egy mondat, amely arra világít rá, hogy a Föld lassan ledobja magáról azt az irreális sújt, amit az ember helyezett rá. Úgy éreztük, a beton adja át azt a túlterhelést, amit a Föld sem visel el. A betont az ember alkotta, azért született, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb épületeket lehessen felhúzni. De ilyen anyag nincs a természetben. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy mégiscsak áttör a növényzet a betonon és az aszfalton keresztül, a természet visszafoglalja, ami az övé. A középső lány, Freya tulajdonképpen az előadásban látott fa allegóriája, az az őserő, ami áttör az elhalt anyagon. Talán nem is tud erről, de reményt ad nekünk az újjászületésre” - tette hozzá Anvar Gumarov. A teljes beszélgetés a Szinhaz.hu oldalán érhető el.

Rendhagyó Vígegyetem Eszenyi Enikővel

A bemutató másnapján, április 2-án az érdeklődők Eszenyi Enikő vezetésével nézhetik meg az előadás színpadon kívüli forgatási helyszíneit, amelyek a színfalak mögött végig rejtve maradnak, és csak rendkívüli technikai bravúroknak köszönhetően válnak láthatóvá. A színpadi szcenika megújítása és a videotechnika rendhagyó használata a színészi játéknak is nagy teret és újabb lehetőségeket ad, akár idősíkokat és dimenziókat átugorva. Az előadást olyan egyedülálló és különleges látványvilág jellemzi, amellyel még a világ nagy színházaiban is ritkán találkozunk.

Földrengés Londonban

Földrengés Londonban

Az vígegyetemi eseményre az április 2-i előadására váltott jegy vagy az aznapi bérlet sorszámával lehet jelentkezni webmester@vigszinhaz.hu e-mail címen. Jelentkezési határidő: április 1. 12 óra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.