Színház

A Föld jövője a tét a Vígszínházban

2016.03.31. 15:12
Ajánlom
Sztevanovity Dusán dalszövegeivel készül a Vígszínház legújabb előadása, amely látványos és formabontó megoldásokat ígér. A Földrengés Londonban április elsejétől látható, Eszenyi Enikő rendezésében.

A Föld tartalékai kimerültek, az éghajlatváltozás megállíthatatlan, és ha nem figyelünk jobban oda a környezetünkre, ha nem szabunk gátat önzésünknek, akkor annak néhány éven belül katasztrofális következményei lesznek – olvashatjuk az előadás színlapján. Milyen élet vár ránk itt a Földön? Milyen jövője lesz az utódainknak? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a kortárs angol szerző, Mike Bartlett darabja, amely fordulatokban gazdagon, sok humorral és zenével meséli el néhány ember sorsát.

Wunderlich József - Földrengés Londonban

Wunderlich József - Földrengés Londonban (Fotó/Forrás: Vígszínház)

A történet

Robert Crannocknak, az ismert klímakutatónak három lánya van: Sarah, Freya és Jasmine – egy híres politikus, egy tanárnő, aki gyermeket vár és egy lázadó egyetemista. A három lány kitartóan küzd egy boldogabb, szebb jövőért, de az életük csak egyre jobban összekuszálódik.

A főbb szerepekben Bata Éva, Játó Zsuzsa, Szilágyi Csenge, Lukács Sándor, Hajduk Károly, Wunderlich József, Király Dániel és Kútvölgyi Erzsébet látható.

Az előadás díszlete az orosz Anvar Gumarov munkája, aki a Komisszarzsevszkij Színházban ismerkedett meg Eszenyi Enikővel. A díszlettervező a közös munka kapcsán elmondta: „Nagyon tetszik, hogy most nem kiszámítható minden következő lépés. Nagyon izgalmas, hogy Enikő mindig valami újat, frisset hoz. Máshol csak leadom a makettet, és megérkezem, amikor a kész díszlet a színpadon áll. Ez itt most egy igazi alkotói folyamat, együtt gondolkodás. Egy állandó útkeresésben vagyunk, mindig valami újat fedezünk fel. Ez nagyon izgalmas” - fejtette ki Gumarov.

Földrengés Londonban - díszlet

Földrengés Londonban - díszlet (Fotó/Forrás: Vígszínház)

Mint kifejtette, az alapműből következett, hogy egy agresszív, urbanisztikus teret kell létrehozni a színpadon. „Egy olyan teret, amely tudja magáról, hogy halálra van ítélve. A három főszereplő lány édesapja, a klímakutató Robert Crannock szájából elhangzik egy mondat, amely arra világít rá, hogy a Föld lassan ledobja magáról azt az irreális sújt, amit az ember helyezett rá. Úgy éreztük, a beton adja át azt a túlterhelést, amit a Föld sem visel el. A betont az ember alkotta, azért született, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb épületeket lehessen felhúzni. De ilyen anyag nincs a természetben. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy mégiscsak áttör a növényzet a betonon és az aszfalton keresztül, a természet visszafoglalja, ami az övé. A középső lány, Freya tulajdonképpen az előadásban látott fa allegóriája, az az őserő, ami áttör az elhalt anyagon. Talán nem is tud erről, de reményt ad nekünk az újjászületésre” - tette hozzá Anvar Gumarov. A teljes beszélgetés a Szinhaz.hu oldalán érhető el.

Rendhagyó Vígegyetem Eszenyi Enikővel

A bemutató másnapján, április 2-án az érdeklődők Eszenyi Enikő vezetésével nézhetik meg az előadás színpadon kívüli forgatási helyszíneit, amelyek a színfalak mögött végig rejtve maradnak, és csak rendkívüli technikai bravúroknak köszönhetően válnak láthatóvá. A színpadi szcenika megújítása és a videotechnika rendhagyó használata a színészi játéknak is nagy teret és újabb lehetőségeket ad, akár idősíkokat és dimenziókat átugorva. Az előadást olyan egyedülálló és különleges látványvilág jellemzi, amellyel még a világ nagy színházaiban is ritkán találkozunk.

Földrengés Londonban

Földrengés Londonban

Az vígegyetemi eseményre az április 2-i előadására váltott jegy vagy az aznapi bérlet sorszámával lehet jelentkezni webmester@vigszinhaz.hu e-mail címen. Jelentkezési határidő: április 1. 12 óra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.