Színház

A Fővárosi Törvényszék megállapította: nem tekinthetik semmisnek az SZFE-s hallgatók őszi félévét

2020.12.22. 18:20
Ajánlom
Az SZFE hallgatói közleményben tudatták a Fővárosi Törvényszék döntését, miszerint a félév érvénytelenítése visszafordíthatatlan károkat okozna, így azonnali jogvédelmet rendeltek el.

Miután az SZFE új vezetése november 6-án megpróbálta felfüggeszteni az őszi szemesztert, három nappal később a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz fordult, ami azt is jelentette, hogy a törvényi halasztó hatály alapján Szarka Gábor kancellár nem hajthatta végre a tanítás beszüntetését.

Később, ahogy mi is írtuk, éjjel megjelent egy kormányrendelet, amely szerint az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, és ha igen, halasztó hatály nélkül beszüntethetik a tanítást. Két nap múlva, november 27-én pedig az SZFE kuratóriuma a rendeletre hivatkozva valóban másodszorra is elrendelte az oktatás felfüggesztését.

December közepén, az új tanterv elkészültét kommunikálva az egyetem vezetése már csak két hetet érvénytelenített volna. Az még nagyobb kérdés lesz, hogy kik tanítanak az egyetemen, vagy hogy az újonnan felvételizők mi alapján jelentkeznek majd, ha a tanárok névsora hiányos.

Fővárosi Törvényszék: az oktatás felfüggesztése alaptörvény-ellenes

Az SZFE hallgatói most közleményben tudatták: „A jogalkotó elvette ugyan az eredendő törvényi jogosultságot, de a jogalkalmazó döntött:

december 18-án a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene számunkra, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók;

az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogainkat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés. Így elrendelte számunkra az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik.”

Mint írják: „A halasztó hatály elrendelésével az oktatás megtiltásáról és a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák figyelmen kívül hagyásáról szóló fenntartói intézkedésekhez a per jogerős befejezéséig joghatás nem kapcsolódik.”

Elbocsátások levélben

Szarka Gábor kancellár eközben két dolgozót is elbocsátott az egyetemről. A SZFE oktatói közleményben számoltak be Faur Anna kirúgásáról, aki november 30-án postán kapta meg azonnali hatályú elbocsátását Novák Emil rektorhelyettes aláírásával. Az oktató hiába érdeklődött elbocsátásának okáról, nem kapott választ.

Az egyetem egy nappal később, november végén bontott szerződést Szili Katalin pszichológussal, akihez egyéni tanácsadásra félévente tíz alkalommal járhattak a hallgatók. A Magyar Narancs járt utána, hogy Szili nem találkozott az egyetem új vezetésével, és nem is kapott indoklást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Klasszikus

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.