Színház

A Fővárosi Törvényszék megállapította: nem tekinthetik semmisnek az SZFE-s hallgatók őszi félévét

2020.12.22. 18:20
Ajánlom
Az SZFE hallgatói közleményben tudatták a Fővárosi Törvényszék döntését, miszerint a félév érvénytelenítése visszafordíthatatlan károkat okozna, így azonnali jogvédelmet rendeltek el.

Miután az SZFE új vezetése november 6-án megpróbálta felfüggeszteni az őszi szemesztert, három nappal később a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz fordult, ami azt is jelentette, hogy a törvényi halasztó hatály alapján Szarka Gábor kancellár nem hajthatta végre a tanítás beszüntetését.

Később, ahogy mi is írtuk, éjjel megjelent egy kormányrendelet, amely szerint az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, és ha igen, halasztó hatály nélkül beszüntethetik a tanítást. Két nap múlva, november 27-én pedig az SZFE kuratóriuma a rendeletre hivatkozva valóban másodszorra is elrendelte az oktatás felfüggesztését.

December közepén, az új tanterv elkészültét kommunikálva az egyetem vezetése már csak két hetet érvénytelenített volna. Az még nagyobb kérdés lesz, hogy kik tanítanak az egyetemen, vagy hogy az újonnan felvételizők mi alapján jelentkeznek majd, ha a tanárok névsora hiányos.

Fővárosi Törvényszék: az oktatás felfüggesztése alaptörvény-ellenes

Az SZFE hallgatói most közleményben tudatták: „A jogalkotó elvette ugyan az eredendő törvényi jogosultságot, de a jogalkalmazó döntött:

december 18-án a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene számunkra, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók;

az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogainkat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés. Így elrendelte számunkra az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik.”

Mint írják: „A halasztó hatály elrendelésével az oktatás megtiltásáról és a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák figyelmen kívül hagyásáról szóló fenntartói intézkedésekhez a per jogerős befejezéséig joghatás nem kapcsolódik.”

Elbocsátások levélben

Szarka Gábor kancellár eközben két dolgozót is elbocsátott az egyetemről. A SZFE oktatói közleményben számoltak be Faur Anna kirúgásáról, aki november 30-án postán kapta meg azonnali hatályú elbocsátását Novák Emil rektorhelyettes aláírásával. Az oktató hiába érdeklődött elbocsátásának okáról, nem kapott választ.

Az egyetem egy nappal később, november végén bontott szerződést Szili Katalin pszichológussal, akihez egyéni tanácsadásra félévente tíz alkalommal járhattak a hallgatók. A Magyar Narancs járt utána, hogy Szili nem találkozott az egyetem új vezetésével, és nem is kapott indoklást.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Orvosai tanácsára nem jön Budapestre Robert Wilson

A világhírű rendező Oidipusz című előadásának vendégjátékára érkezett volna a Nemzeti Színházba, a szeptember 17-én kezdődő MITEM fesztiválra, ám egészségügyi okokból kénytelen távol maradni.
Színház hír

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.
Színház lapszemle

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház hír

A nőkről szól a Csokonai Színház művészeti fesztiválja

Negyedik alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Színház a MagdaFesztet október 1. és 5. között, amely többek között a nők művészeti jelenlétére helyezi a hangsúlyt.
Színház hír

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.