Színház

A Fővárosi Törvényszék megállapította: nem tekinthetik semmisnek az SZFE-s hallgatók őszi félévét

2020.12.22. 18:20
Ajánlom
Az SZFE hallgatói közleményben tudatták a Fővárosi Törvényszék döntését, miszerint a félév érvénytelenítése visszafordíthatatlan károkat okozna, így azonnali jogvédelmet rendeltek el.

Miután az SZFE új vezetése november 6-án megpróbálta felfüggeszteni az őszi szemesztert, három nappal később a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz fordult, ami azt is jelentette, hogy a törvényi halasztó hatály alapján Szarka Gábor kancellár nem hajthatta végre a tanítás beszüntetését.

Később, ahogy mi is írtuk, éjjel megjelent egy kormányrendelet, amely szerint az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, és ha igen, halasztó hatály nélkül beszüntethetik a tanítást. Két nap múlva, november 27-én pedig az SZFE kuratóriuma a rendeletre hivatkozva valóban másodszorra is elrendelte az oktatás felfüggesztését.

December közepén, az új tanterv elkészültét kommunikálva az egyetem vezetése már csak két hetet érvénytelenített volna. Az még nagyobb kérdés lesz, hogy kik tanítanak az egyetemen, vagy hogy az újonnan felvételizők mi alapján jelentkeznek majd, ha a tanárok névsora hiányos.

Fővárosi Törvényszék: az oktatás felfüggesztése alaptörvény-ellenes

Az SZFE hallgatói most közleményben tudatták: „A jogalkotó elvette ugyan az eredendő törvényi jogosultságot, de a jogalkalmazó döntött:

december 18-án a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene számunkra, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók;

az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogainkat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés. Így elrendelte számunkra az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik.”

Mint írják: „A halasztó hatály elrendelésével az oktatás megtiltásáról és a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák figyelmen kívül hagyásáról szóló fenntartói intézkedésekhez a per jogerős befejezéséig joghatás nem kapcsolódik.”

Elbocsátások levélben

Szarka Gábor kancellár eközben két dolgozót is elbocsátott az egyetemről. A SZFE oktatói közleményben számoltak be Faur Anna kirúgásáról, aki november 30-án postán kapta meg azonnali hatályú elbocsátását Novák Emil rektorhelyettes aláírásával. Az oktató hiába érdeklődött elbocsátásának okáról, nem kapott választ.

Az egyetem egy nappal később, november végén bontott szerződést Szili Katalin pszichológussal, akihez egyéni tanácsadásra félévente tíz alkalommal járhattak a hallgatók. A Magyar Narancs járt utána, hogy Szili nem találkozott az egyetem új vezetésével, és nem is kapott indoklást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.