Színház

A Fővárosi Törvényszék megállapította: nem tekinthetik semmisnek az SZFE-s hallgatók őszi félévét

2020.12.22. 18:20
Ajánlom
Az SZFE hallgatói közleményben tudatták a Fővárosi Törvényszék döntését, miszerint a félév érvénytelenítése visszafordíthatatlan károkat okozna, így azonnali jogvédelmet rendeltek el.

Miután az SZFE új vezetése november 6-án megpróbálta felfüggeszteni az őszi szemesztert, három nappal később a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz fordult, ami azt is jelentette, hogy a törvényi halasztó hatály alapján Szarka Gábor kancellár nem hajthatta végre a tanítás beszüntetését.

Később, ahogy mi is írtuk, éjjel megjelent egy kormányrendelet, amely szerint az egyetemek fenntartói megállapíthatják, hogy teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei, és ha igen, halasztó hatály nélkül beszüntethetik a tanítást. Két nap múlva, november 27-én pedig az SZFE kuratóriuma a rendeletre hivatkozva valóban másodszorra is elrendelte az oktatás felfüggesztését.

December közepén, az új tanterv elkészültét kommunikálva az egyetem vezetése már csak két hetet érvénytelenített volna. Az még nagyobb kérdés lesz, hogy kik tanítanak az egyetemen, vagy hogy az újonnan felvételizők mi alapján jelentkeznek majd, ha a tanárok névsora hiányos.

Fővárosi Törvényszék: az oktatás felfüggesztése alaptörvény-ellenes

Az SZFE hallgatói most közleményben tudatták: „A jogalkotó elvette ugyan az eredendő törvényi jogosultságot, de a jogalkalmazó döntött:

december 18-án a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene számunkra, az ebből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók;

az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogainkat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés. Így elrendelte számunkra az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik.”

Mint írják: „A halasztó hatály elrendelésével az oktatás megtiltásáról és a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák figyelmen kívül hagyásáról szóló fenntartói intézkedésekhez a per jogerős befejezéséig joghatás nem kapcsolódik.”

Elbocsátások levélben

Szarka Gábor kancellár eközben két dolgozót is elbocsátott az egyetemről. A SZFE oktatói közleményben számoltak be Faur Anna kirúgásáról, aki november 30-án postán kapta meg azonnali hatályú elbocsátását Novák Emil rektorhelyettes aláírásával. Az oktató hiába érdeklődött elbocsátásának okáról, nem kapott választ.

Az egyetem egy nappal később, november végén bontott szerződést Szili Katalin pszichológussal, akihez egyéni tanácsadásra félévente tíz alkalommal járhattak a hallgatók. A Magyar Narancs járt utána, hogy Szili nem találkozott az egyetem új vezetésével, és nem is kapott indoklást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.