Színház

A Fővárosi Törvényszéken kerül színre a Játékszín új előadása

2021.10.11. 14:40
Ajánlom
A hazai igazságszolgáltatás történetében először mutatnak be színházi előadást tárgyalóteremben. Az Agatha Christie regénye alapján készülő A vád tanúja október 17-én debütál a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében.

A játéktér sokaknak ismerős lehet A tanú című filmből és a televíziós híradásokból, ezúttal Simon Kornél új rendezésének helyszíne lesz. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója már egy 2019-es sajtóesemény után elgondolkodott azon, hogy a terem alkalmas lenne egy színházi előadás játszására, azonban a megvalósítás mostanáig váratott magára.

„Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele”

– mondta el Simon Kornél, kiemelve, hogy a szövegkönyvet is jó alapanyagnak tartja.

IMG_5215-143715.jpg

Kern András és Kocsis Dénes A vád tanújában (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

A kezdeményezés rendhagyó abból a szempontból, hogy Magyarországon eddig még egyetlen igazságügyi épületben sem tartottak művészi előadást. Az alaptörténet a világ egyik leghíresebb bűnügyi drámája: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják, az esküdteknek pedig ítéletet kell hozniuk az ügyben. A magabiztos Vole bűnösségét nehéz megállapítani, ráadásul számos külső tényező is hátráltatja a döntés meghozatalát.

Az október 17-i bemutató nemcsak a helyszín miatt lesz rendhagyó: öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson”.

A védőügyvéd szerepében a 2019-es kőszínházi bemutatóhoz hasonlóan Kern András lesz látható. A szerep nagyságát és fontosságát jelzi, hogy Sir Wilfrid Robarts a darab minden jelenetében jelen van, és a szövegkönyv csaknem összes oldalán van megszólalása, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar.

Kern András partnereként Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla lép színpadra a főbb szerepekben, de az előadásban látható lesz Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János, valamont Várnai Péter is.

Fejléckép: Kern András A vád tanújában (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Színház hír

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.