Színház

A Fővárosi Törvényszéken kerül színre a Játékszín új előadása

2021.10.11. 14:40
Ajánlom
A hazai igazságszolgáltatás történetében először mutatnak be színházi előadást tárgyalóteremben. Az Agatha Christie regénye alapján készülő A vád tanúja október 17-én debütál a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében.

A játéktér sokaknak ismerős lehet A tanú című filmből és a televíziós híradásokból, ezúttal Simon Kornél új rendezésének helyszíne lesz. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója már egy 2019-es sajtóesemény után elgondolkodott azon, hogy a terem alkalmas lenne egy színházi előadás játszására, azonban a megvalósítás mostanáig váratott magára.

„Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele”

– mondta el Simon Kornél, kiemelve, hogy a szövegkönyvet is jó alapanyagnak tartja.

IMG_5215-143715.jpg

Kern András és Kocsis Dénes A vád tanújában (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

A kezdeményezés rendhagyó abból a szempontból, hogy Magyarországon eddig még egyetlen igazságügyi épületben sem tartottak művészi előadást. Az alaptörténet a világ egyik leghíresebb bűnügyi drámája: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják, az esküdteknek pedig ítéletet kell hozniuk az ügyben. A magabiztos Vole bűnösségét nehéz megállapítani, ráadásul számos külső tényező is hátráltatja a döntés meghozatalát.

Az október 17-i bemutató nemcsak a helyszín miatt lesz rendhagyó: öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson”.

A védőügyvéd szerepében a 2019-es kőszínházi bemutatóhoz hasonlóan Kern András lesz látható. A szerep nagyságát és fontosságát jelzi, hogy Sir Wilfrid Robarts a darab minden jelenetében jelen van, és a szövegkönyv csaknem összes oldalán van megszólalása, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar.

Kern András partnereként Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla lép színpadra a főbb szerepekben, de az előadásban látható lesz Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János, valamont Várnai Péter is.

Fejléckép: Kern András A vád tanújában (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.