Színház

A Fővárosi Törvényszéken kerül színre a Játékszín új előadása

2021.10.11. 14:40
Ajánlom
A hazai igazságszolgáltatás történetében először mutatnak be színházi előadást tárgyalóteremben. Az Agatha Christie regénye alapján készülő A vád tanúja október 17-én debütál a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében.

A játéktér sokaknak ismerős lehet A tanú című filmből és a televíziós híradásokból, ezúttal Simon Kornél új rendezésének helyszíne lesz. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója már egy 2019-es sajtóesemény után elgondolkodott azon, hogy a terem alkalmas lenne egy színházi előadás játszására, azonban a megvalósítás mostanáig váratott magára.

„Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele”

– mondta el Simon Kornél, kiemelve, hogy a szövegkönyvet is jó alapanyagnak tartja.

IMG_5215-143715.jpg

Kern András és Kocsis Dénes A vád tanújában (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

A kezdeményezés rendhagyó abból a szempontból, hogy Magyarországon eddig még egyetlen igazságügyi épületben sem tartottak művészi előadást. Az alaptörténet a világ egyik leghíresebb bűnügyi drámája: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják, az esküdteknek pedig ítéletet kell hozniuk az ügyben. A magabiztos Vole bűnösségét nehéz megállapítani, ráadásul számos külső tényező is hátráltatja a döntés meghozatalát.

Az október 17-i bemutató nemcsak a helyszín miatt lesz rendhagyó: öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson”.

A védőügyvéd szerepében a 2019-es kőszínházi bemutatóhoz hasonlóan Kern András lesz látható. A szerep nagyságát és fontosságát jelzi, hogy Sir Wilfrid Robarts a darab minden jelenetében jelen van, és a szövegkönyv csaknem összes oldalán van megszólalása, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar.

Kern András partnereként Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla lép színpadra a főbb szerepekben, de az előadásban látható lesz Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János, valamont Várnai Péter is.

Fejléckép: Kern András A vád tanújában (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.