Színház

A friss Oscaros Mark Rylance újabb elismerést gyűjthet be

2016.03.01. 10:34
Ajánlom
A brit színházi szakma díjára jelölték Mark Rylance brit színészt órákkal az után, hogy hétfő hajnalban Hollywoodban elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat Steven Spielberg a Kémek hídja című filmben nyújtott alakításáért.

Az elsősorban színpadi szerepeiről ismert színészt a Farinelli and the King című színdarabban V. Fülöp spanyol király megformálásáért jelölték az évad legjobb színészének járó Olivier-díjra. Rylance a brit színház olyan nagy egyéniségeivel verseng mint Benedict Cumberbatch (Hamlet), Kenneth Branagh (Téli rege), Kenneth Cranham (The Father) és Adrian Lester (Red Velvet) - adta hírül a BBC News.

Mark Rylance a Kémek hídjában

Mark Rylance a Kémek hídjában (Fotó/Forrás: Forrás: port.hu)

Claire van Kampennek a Duke of York's színházban bemutatott színdarabja hat jelölést kapott, köztük a legjobb színmű kategóriában, ahol három másik darabbal - a The Father, a Hangmen és a People, Places And Things - versenyez.

A Whatsonstage.com színházi portál díjait több tízezer színházba járó online szavazata alapján már kiosztották február 20-án Londonban a Prince of Wales Színházban. Itt elolvashatja, melyik amerikai sztár kapott a brit színházi közönségtől elismerést! 

A legtöbb jelölést azonban nem a 18. századi ünnepelt kasztrált énekes és V. Fülöp király történetét bemutató színmű kapta, hanem a Gypsy, valamint a Kinky Boots című musicalek, előbbit nyolc, utóbbi hét kategóriában díjvárományos.

A legjobb színésznő díjára jelölték Gemma Artertont, Denise Gought, Janet McTeert, Lia Williamset és Nicole Kidmant, utóbbi Rosalind Franklint, a DNS-kutatás csak halála után elismert tudósát alakította a Photograph 51 című színdarabban.

A Kenneth Branagh által színpadra állított Shakespeare-dráma, a Téli rege szintén hat jelölést kapott, a Paulinát alakító Judi Dench-et a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték. Az Oscar-díjas színésznőnek ez a 15. Olivier-díj jelölése, amelyekből hatot elnyert és egy hetedik különdíjjal is büszkélkedhet.

Ön is megnézheti a Téli regét márciusban, az Urániában! Ide kattintva jegyet is rendelhet rá!

A Londoni Színházi Társaság Lawrence Olivier-ről elnevezett díját idén 40. alkalommal fogják odaítélni színdarab, musical, tánc és opera műfajban április 4-én a londoni Királyi Operaházban rendezett gálán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.