Színház

A Független Előadó-művészeti Szövetség sajtónyilatkozata

2011.12.29. 14:24
Ajánlom
Az 1994-ben alapított Független Színházak Szövetsége 2012 januárjától Független Előadó-művészeti Szövetség néven működik tovább. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük sajtónyilatkozatukat.

A kulturális sokszínűség és esélyegyenlőség európai hagyomány, amelyet az innováció iránt elkötelezett kortárs művészeknek elemi érdeke és egyben kötelessége ápolni és megvédeni. A pénzügyi válság összeurópai szinten kezdi ki a kulturális hálózatokat, kontinentális identitásunk alapjai repedeznek. Az Európai Bizottság döntése alapján 2014-től radikálisan csökkentik a kulturális kiadásokat, s ha ehhez még hozzávesszük az egyes tagállamok parlamentjeinek váltakozó intenzitású kiállását a nemzeti kultúrák kortárs irányzatai mellett, akkor lesz kétségbeejtő igazán a független művészek helyzete.

Az 1994-ben alapított Független Színházak Szövetsége 2012 januárjától Független Előadó-művészeti Szövetség néven működik tovább.

A Szövetség legfontosabb célkitűzése a független magyar színház-, tánc-, zene-, báb-, és cirkuszművészek jogainak és érdekeinek képviselete.

Ezen felül a kortárs művészet népszerűsítése, szakmai hálózat létrehozása, fesztiválok és szakmai rendezvények szervezése, innovatív projektek támogatása, a kortárs előadó-művészet szponzorációs stratégiáinak kidolgozása, nemzetközi kapcsolatok kiterjesztése, a hazai avantgárd hagyomány ápolása és fejlesztése.

A Szövetség különösen fontos feladatának tekinti a művészet-pedagógia, a diákművészet, a közösségi művészet és minden egyéb közösségfejlesztő kezdeményezés felkarolását, támogatását és népszerűsítését.

A Szövetséghez csatlakozhat bármely regisztrált előadó-művészeti szervezet, vagy regisztrációval nem rendelkező magánszemély, aki előadó-művészeti tevékenységet folytat. A Szövetségbe olyan szervezet, vagy magánszemély kap felvételt, amely, illetve aki elkötelezett a kortárs, független, innovatív művészet szellemisége iránt.

A Szövetségnek jelenleg közel hatvan tagja van.

A Szövetség konstruktív együttműködésre törekszik minden olyan előadó-művészeti ernyőszervezettel, amely támogatja a FESZ célkitűzéseit. 

A Független Előadó-művészeti Szövetség 2012-re vonatkozó legfontosabb tervei:

- a tagság bővítése és stratégiai partnerség kialakítása minél több előadó-művészeti érdekképviseleti szervezettel;

- egy átfogó, szakszerű és életszerű pályázati rendszer kidolgozása a 2013 januárjában életbe lépő új Előadó-művészeti Törvény által a nem nemzeti és nem kiemelt intézmények közé sorolt alkotók, alkotóműhelyek és intézmények számára;

- a kortárs előadó-művészeti innováció társadalomra gyakorolt jótékony hatásának szakszerű értelmezése az innováció iránt elkötelezett for profit vállalkozások számára;

- minél szorosabb érdekszövetség a civil szférán belül és nemzetközi szinten az újító szándékú kezdeményezések védelme érdekében;

- a kortárs előadóművészet népszerűsítése az ifjúság körében (óvodáktól az egyetemekig); 

- a Szövetség bővítése a hagyományosan független területnek tekintett szcéna határain túl működő kortárs és innovatív művészek, művészeti műhelyek és intézmények bevonásával (diákművészeti csoportoktól az állami intézményekig);

- a Szövetség bővítése a kortárs előadó-művészet területén dolgozó kulturális szakemberek és kritikusok bevonásával;

- minél nagyobb érdeklődésre számot tartó szakmai események szervezése a függetlenség, az avantgárd és az innováció fogalmak tisztázása érdekében;

- a média intenzív figyelmének felkeltése és fenntartása;

- a kortárs előadó-művészeti szcéna nyilvános adatbázisának létrehozása.

A Szövetség ezúton fejezi ki köszönetét Zsámbéki Gábornak, aki közel félmillió forint adománnyal járult hozzá a független előadó-művészek ernyőszervezetének hatékony működéséhez.

A FESZ elnöksége:

Csató Kata, bábművész, ESZME

Erős Balázs, kulturális menedzser, MU Színház

Goda Gábor, táncművész, ARTUS

Schilling Árpád, színházművész, KRÉTAKÖR

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház lapszemle

Lázár Kati: Nekem a színház minden mást felülír

Lázár Kati színművésszel a köztévé egyik műsorában beszélgettek abból az alkalomból, hogy életműdíjat kapott. A Színházi Kritikusok Céhe részéről Nánay István méltatását idézzük.
Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.