Színház

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

2023.06.02. 15:45
Ajánlom
Ilyen sincs máshol, csak itt: egy helyen – pontosabban két balatoni helyszínen – láthatók a nyári színházak legjobb előadásai. Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon. A balatoni nyárestéken ki ne hagyják a színházat!

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Furcsa pár Neil Simon egyik világszenzációs darabja. A Broadway sztárszerzője volt. A mű női változatában a pedáns és hipochonder nő és az életvidám és rendetlen csaj barátságát semmi nem tudja megzavarni. Vagy mégis? Tudvalevő, hogy a női barátság és összetartás igazi misztérium. Hát még ha a szóban forgó páros egyik tagja válik, és nincs hol meghúznia magát? De aztán jön két spanyol macsó és néhány féltékeny barátnő, akik a legerősebb szövetséget is képesek megingatni. A Szarvasi Vízi Színház produkciójának szereplői: Kovács Edit, Fehér Tímea, Veselényi Orsolya, Komáromi Anett, Nagy Erika, Tarsoly Krisztina, Balázsi Róbert, Borák Péter. Az előadás rendezője: Katkó Ferenc.

fidelio-154336.jpg

Szabadtéri Színházak Találkozója 2023 (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Miközben a Furcsa pár arra készül, hogy június 17-én Balatonbogláron meghódítsa a déli partot, az északin, az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban a Macskadémon fogja lenyűgözni a közönséget ugyanezen a napon.

A Macskadémon – Bella Máté és Karafiáth Orsolya díjnyertes „mjuzikel komédiája” – remek zenékkel szórakoztatóan mesél az emberi kapcsolatokról.

A történet négylakásos társasházban játszódik. Itt él Bori néni (Nádasy Erika), a ház úrnője, a zsugori és jobb napokat látott úri asszony, Máté bácsi (Mertz Tibor), a reménytelen alkoholista, és András (Mátyássy Bence), a szépreményű enyhén depresszív író. A negyedik lakás évek óta üresen áll, a rémületes pletykák miatt (aki itt lakott, vagy meghalt, vagy szörnyű betegségekben sorvadozott) senki nem akar beköltözni. Orsi (Mester Viktória), a mondjuk ki, kerekded és határozatlan szingli mit sem tud a szóbeszédről, jóhiszeműen beköltözik, kiscicájával, Rigóval együtt.

macskademon-154334.jpg

Jelenet a Macskadémon című előadásból (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

A Macskadémon története nem új keletű, az ókori Tibetig nyúlik vissza, ahol azt tartották, ha Macskadémon telepedik egy házba, szerelmes lesz a ház úrnőjébe, és mindent megtesz azért, hogy a szívét birtokolja. Ezt a Macskadémont Szemenyei János alakítja.

A Szentendrei Teátrum előadásának narrátora Karafiáth Orsolya, rendezője: Gergye Krisztián.

Június 17-től 25-ig zajlik a Szabadtéri Színházak Találkozója – 13 fantasztikus előadással, valamint szakmai konferenciával, kiállítással – a Kultkikötő két csodás helyszínén: Alsóörsön és Balatonbogláron.

A Szabadtéri Színházak Találkozója a Szabadtéri Színházak Szövetségének rendezvénye. Idei házigazda: Kultkikötő.

A teljes program ezen a linken érhető el.

A Szabadtéri Színházak Találkozója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Jelenet a Furcsa pár című előadásból (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

„A Macskadémon kilenc életéből a negyediknél tartok” – interjú Karafiáth Orsolyával és Szemenyei Jánossal

Kapcsolódó

„A Macskadémon kilenc életéből a negyediknél tartok” – interjú Karafiáth Orsolyával és Szemenyei Jánossal

Elvesztett macskáink tovább élnek egy másik életben? Karafiáth Orsolya az írója, és most először szereplője is a horror-vígmjuzikelnek, amelyhez Bella Máté szerzett bravúros zenét. Szemenyei János negyedszer fog a Macskadémon bőrébe bújni.

Szabadtéri Színházak Szövetsége

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja a hivatásos magyarországi szabadtéri színházakat, erősítse a szabadtéri színházi kultúrát, intézményeink társadalmi rangját emelje, kapcsolatot tartson a hazai szakmai szervezetekkel, intézményekkel, hatóságokkal. Egyik fő céljuk, hogy műsorainkat összehangolják, közösen új produkciókat is hozzanak létre. Fontos a külföldi fesztiválokkal való kapcsolattartás, a tapasztalatok átvétele, műsorcsere.

Jelenleg 14 színház tartozik tagjaik körébe: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő Balaton, Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház, Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg).

A júniustól augusztus végéig tartó összművészeti fesztiváljaikon a legjelentősebb hazai és külföldi művészek lépnek fel a prózai és zenés színház különböző műfajait képviselve. Évente több mint 50 új bemutatót és 400 előadást tartanak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.