Színház

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

2023.06.02. 15:45
Ajánlom
Ilyen sincs máshol, csak itt: egy helyen – pontosabban két balatoni helyszínen – láthatók a nyári színházak legjobb előadásai. Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon. A balatoni nyárestéken ki ne hagyják a színházat!

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Furcsa pár Neil Simon egyik világszenzációs darabja. A Broadway sztárszerzője volt. A mű női változatában a pedáns és hipochonder nő és az életvidám és rendetlen csaj barátságát semmi nem tudja megzavarni. Vagy mégis? Tudvalevő, hogy a női barátság és összetartás igazi misztérium. Hát még ha a szóban forgó páros egyik tagja válik, és nincs hol meghúznia magát? De aztán jön két spanyol macsó és néhány féltékeny barátnő, akik a legerősebb szövetséget is képesek megingatni. A Szarvasi Vízi Színház produkciójának szereplői: Kovács Edit, Fehér Tímea, Veselényi Orsolya, Komáromi Anett, Nagy Erika, Tarsoly Krisztina, Balázsi Róbert, Borák Péter. Az előadás rendezője: Katkó Ferenc.

fidelio-154336.jpg

Szabadtéri Színházak Találkozója 2023 (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

Miközben a Furcsa pár arra készül, hogy június 17-én Balatonbogláron meghódítsa a déli partot, az északin, az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban a Macskadémon fogja lenyűgözni a közönséget ugyanezen a napon.

A Macskadémon – Bella Máté és Karafiáth Orsolya díjnyertes „mjuzikel komédiája” – remek zenékkel szórakoztatóan mesél az emberi kapcsolatokról.

A történet négylakásos társasházban játszódik. Itt él Bori néni (Nádasy Erika), a ház úrnője, a zsugori és jobb napokat látott úri asszony, Máté bácsi (Mertz Tibor), a reménytelen alkoholista, és András (Mátyássy Bence), a szépreményű enyhén depresszív író. A negyedik lakás évek óta üresen áll, a rémületes pletykák miatt (aki itt lakott, vagy meghalt, vagy szörnyű betegségekben sorvadozott) senki nem akar beköltözni. Orsi (Mester Viktória), a mondjuk ki, kerekded és határozatlan szingli mit sem tud a szóbeszédről, jóhiszeműen beköltözik, kiscicájával, Rigóval együtt.

macskademon-154334.jpg

Jelenet a Macskadémon című előadásból (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

A Macskadémon története nem új keletű, az ókori Tibetig nyúlik vissza, ahol azt tartották, ha Macskadémon telepedik egy házba, szerelmes lesz a ház úrnőjébe, és mindent megtesz azért, hogy a szívét birtokolja. Ezt a Macskadémont Szemenyei János alakítja.

A Szentendrei Teátrum előadásának narrátora Karafiáth Orsolya, rendezője: Gergye Krisztián.

Június 17-től 25-ig zajlik a Szabadtéri Színházak Találkozója – 13 fantasztikus előadással, valamint szakmai konferenciával, kiállítással – a Kultkikötő két csodás helyszínén: Alsóörsön és Balatonbogláron.

A Szabadtéri Színházak Találkozója a Szabadtéri Színházak Szövetségének rendezvénye. Idei házigazda: Kultkikötő.

A teljes program ezen a linken érhető el.

A Szabadtéri Színházak Találkozója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Jelenet a Furcsa pár című előadásból (Fotó/Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)

„A Macskadémon kilenc életéből a negyediknél tartok” – interjú Karafiáth Orsolyával és Szemenyei Jánossal

Kapcsolódó

„A Macskadémon kilenc életéből a negyediknél tartok” – interjú Karafiáth Orsolyával és Szemenyei Jánossal

Elvesztett macskáink tovább élnek egy másik életben? Karafiáth Orsolya az írója, és most először szereplője is a horror-vígmjuzikelnek, amelyhez Bella Máté szerzett bravúros zenét. Szemenyei János negyedszer fog a Macskadémon bőrébe bújni.

Szabadtéri Színházak Szövetsége

A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja a hivatásos magyarországi szabadtéri színházakat, erősítse a szabadtéri színházi kultúrát, intézményeink társadalmi rangját emelje, kapcsolatot tartson a hazai szakmai szervezetekkel, intézményekkel, hatóságokkal. Egyik fő céljuk, hogy műsorainkat összehangolják, közösen új produkciókat is hozzanak létre. Fontos a külföldi fesztiválokkal való kapcsolattartás, a tapasztalatok átvétele, műsorcsere.

Jelenleg 14 színház tartozik tagjaik körébe: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő Balaton, Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház, Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg).

A júniustól augusztus végéig tartó összművészeti fesztiváljaikon a legjelentősebb hazai és külföldi művészek lépnek fel a prózai és zenés színház különböző műfajait képviselve. Évente több mint 50 új bemutatót és 400 előadást tartanak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.