Színház

A hatalom szenvedélye

2011.03.01. 09:54
Ajánlom
Két Macbeth-előadást is kínál a március 18-án startoló Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Sötét erők sugalmazására Macbeth a hatalom csúcsára tör. Shakespeare talán legsötétebb, legpesszimistább tragédiájában a nagyformátumú skót király egyre mélyebbre süllyed a hatalom ingoványában. Elsősorban nem is az ellenfelekkel, hanem a saját démonokkal szembeni harcban bukik el. Kevés mű beszél ilyen komor tónusban és ennyire kiábrándultan, illúziótlanul a politika és az emberi vágyak természetéről. A rendkívül tömör és gyorssodrású dráma az egyik leggyakrabban színpadra állított Shakespeare-darab, és a színház világán kívül is több alkotót ihletett meg. A téma nyomán Richard Strauss szimfonikus költeményt komponált, Roman Polanski nagyszabású filmet, Kuroszava Akira középkori szamuráj-történetet forgatott belőle.

A feldolgozások közül minden bizonnyal az egyik legizgalmasabb és leginkább lényeglátó mű Giuseppe Verdi nevéhez fűződik. Macbeth-operája több tekintetben is egyedülálló a 19. századi romantikus olasz operák mezőnyében. Zenéjével az amúgy is sebesen bonyolódó tragédiát még egy fokozattal feljebb kapcsolta; a félhomályos, éjszínű környezetet még feketébbre festette; a lélek kiismerhetetlen szakadékába még mélyebbre merészkedett. Az Operaház tavaszi premierjét Szinetár Miklós rendezi, a főbb szerepekben olyan világsztárokat hallhatunk és láthatunk, mint Alexandru Agache és Lukács Gyöngyi.

A Macbeth Shakespeare hazájában, Angliában immár négyszáz éve folyamatosan színpadon van, természetes, hogy a leggazdagabb és legváltozatosabb előadói hagyomány a szigetországban alakult ki. A művet ezúttal a londoni Cheek by Jowl Társulat előadásában, az ír származású Declan Donnellan rendezésében láthatjuk a Tavaszi Fesztiválon. A produkció az évszázados színházi hagyomány és a 21. századi vizualitás igen izgalmas elegye. Felkavaró, elementáris élmény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.