Színház

A hetvenkedő katona: Egyfajta zöld szín

2013.03.20. 06:58
Ajánlom
A hetvenkedő katonát ezúttal két motor működteti, vagy ha ez technikailag nem helytálló kijelentés, akkor egy motor, de legalább hathengeres - írja Stuber Andrea a Pesti Színház előadásáról. Hogy kikre gondolt, az kiderül a KRITIKÁból.

Bizonyos koron felüli emberek, ha meghallják A hetvenkedő katona szóösszetételt, Gáspár Sándorra és Eperjes Károlyra gondolnak hirtelen. (Bár nekem eszembe jut a jóemlékezetű Hőgye Zsuzsanna is, aki egy szegedi IV. Henrik Sürge asszonyaként úgy emlegette a hetvenkedést, mintha számtanórán ismerkedne vele.) Rögtön látjuk magunk előtt Gáspár fehér egyenruhás, darabos, izzadt arcú katonáját és halljuk szolgáját, Eperjest, amint ismételgeti: Hadd vigye! (Lekottázva volna jó.)

A Pesti Színház mostani A hetvenkedő katona-bemutatója aligha lesz olyan emlékezetes, mint az 1988-as Radnóti színházi előadás Taub János graciőz és preciőz rendezésében, de a Váci utcában be is érik egyfajta színházi carpe diemmel. Szőcs Artur színrevitelében mintha nem is a darabbal lenne dolguk az alkotóknak, hanem pusztán a közönséggel. Huszáros rohammal próbálnak meghódítani bennünket, játékötletek válogatatlan arzenálját vetik be. Oly elszánt és fogcsikorgatós az igyekezetük, hogy az embernek nincs szíve nem honorálni legalább egy kicsit.

Plautus réges-régi komédiáját Karsai György és Térey János újrafordították a vállalkozáshoz, és van is markáns különbség: a szereplőket nem olyan kimondhatatlanul és megjegyezhetetlenül hívják, mint Pyrgopolinices, Palaestrio vagy Artotrogus, hanem lett klasszikus hazai vígjátékos becsületes magyar nevük: Ostromváry Győző, Gyürkőc Feri, Morzsarágó és így tovább. Jópofa nevek, jópofa környezetben, vegyük észre. Boros Lőrinc díszlettervező mediterrán hangulatot képezett a kék-zöld, kopottas-patinás házaival, miközben a szomszédságra különös megoldást alkalmazott. Egyik ház áll a másik mellett, ám amikor legravaszabb hősünk átjárót nyit a kettő között, akkor azt a földszintről vájja lefelé. Mit van mit tenni, ezután a szomszédba átosonó szereplők a földszintről buknak le/fel a szuterénbe és vice versa. A jelmezeket jegyző Horányi Júlia tovább színezi a képet: a jelzésszerűen antik, mégis modern ruhák laza szedett-vedettségét egységbe szervezi egyfajta zöld szín, amely valamely részletként felbukkan minden öltözékben. Leszámítva a címszereplő mélylila kompléját, mert az alapvetően zokniból, atlétatrikóból és tangából áll, nyomatékos figyelemmel arra, hogy az Ostromváryt játszó Csöre Gábornak szép és kisportolt a teste.

Szőcs Artur rendezésében maga a darab nem különösebben lényeges, tartalmas vagy sokatmondó. A fő a színészi mindent bele: a bolondozás, az éneklés, a muzsikálás. (Változatos könnyűzenei kínálattal.) De mivel a Vígszínház a gyengékhez és elesettekhez címzett tematikus évadában mutatja be a produkciót, feltételezzük, kell némi szánalmat kiváltania belőlünk annak, hogy az inkább ostobának, mint hetvenkedőnek látszó címszereplőt csúnyán rászedik a többiek. Úgy kiforgatják mindenéből, mint ügyes asszony a férjét váláskor. Ostromváry kistafírozott barátnője, akit a csinos Bata Éva játszik sejtelmes-diadalmas mosolyokkal, a házat csak azért nem viszi magával, mert azt Boros Lőrinc nem tervezhette az utolsó szögig lebonthatóra. Ez a hurcolkodás az előadás vége. De tulajdonképpen már az első öt percben is érzünk némi sajnálatot, mert a kezdésnél jelentős hendikepnek mutatkozik, hogy Szatmári Liza játssza Morzsarágó szerepét. Az idős színésznő egyetlen lehetséges szempontból sem illik bele a projektbe. Viszont a kifosztós előadásvéget még követi egy bizarr, szürreális, villanyosszékkel büntető befejezés is.

A hetvenkedő katonát ezúttal két motor működteti, vagy ha ez technikailag nem helytálló kijelentés, akkor egy motor, de legalább hathengeres. 3:3, esetleg 4:2 arányban köthetjük a színészi energiaforrásokat Mészáros Mátéhoz, illetve Molnár Áronhoz. Mészáros Máté főszerepel, zenél, énekel, szaladgál. Huncut, bölcs, pikírt komikus. Molnár Áron talán kevésbé könnyed, de végtelenül dolgos és dinamikus. A többiek: Dengyel Ivántól Telekes Péteren, Réti Adriennen és a latin közmondásnyelven éneklő Bartsch Katán át a pénzszórásban jeleskedő (a.m. nagyon szépen, esztétikusan hajigáló) Géczi Zoltánig a tisztes helytállásT tanúsítják.

Az előadás végén, már voltaképp a tapsrendben elénk tárul egy kép: a szereplők Santa Taub nevű bárkáról integetnek felénk. Ez az hommage mindenesetre kedves gesztus.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.