Színház

A hetvenkedő katona: Egyfajta zöld szín

2013.03.20. 06:58
Ajánlom
A hetvenkedő katonát ezúttal két motor működteti, vagy ha ez technikailag nem helytálló kijelentés, akkor egy motor, de legalább hathengeres - írja Stuber Andrea a Pesti Színház előadásáról. Hogy kikre gondolt, az kiderül a KRITIKÁból.

Bizonyos koron felüli emberek, ha meghallják A hetvenkedő katona szóösszetételt, Gáspár Sándorra és Eperjes Károlyra gondolnak hirtelen. (Bár nekem eszembe jut a jóemlékezetű Hőgye Zsuzsanna is, aki egy szegedi IV. Henrik Sürge asszonyaként úgy emlegette a hetvenkedést, mintha számtanórán ismerkedne vele.) Rögtön látjuk magunk előtt Gáspár fehér egyenruhás, darabos, izzadt arcú katonáját és halljuk szolgáját, Eperjest, amint ismételgeti: Hadd vigye! (Lekottázva volna jó.)

A Pesti Színház mostani A hetvenkedő katona-bemutatója aligha lesz olyan emlékezetes, mint az 1988-as Radnóti színházi előadás Taub János graciőz és preciőz rendezésében, de a Váci utcában be is érik egyfajta színházi carpe diemmel. Szőcs Artur színrevitelében mintha nem is a darabbal lenne dolguk az alkotóknak, hanem pusztán a közönséggel. Huszáros rohammal próbálnak meghódítani bennünket, játékötletek válogatatlan arzenálját vetik be. Oly elszánt és fogcsikorgatós az igyekezetük, hogy az embernek nincs szíve nem honorálni legalább egy kicsit.

Plautus réges-régi komédiáját Karsai György és Térey János újrafordították a vállalkozáshoz, és van is markáns különbség: a szereplőket nem olyan kimondhatatlanul és megjegyezhetetlenül hívják, mint Pyrgopolinices, Palaestrio vagy Artotrogus, hanem lett klasszikus hazai vígjátékos becsületes magyar nevük: Ostromváry Győző, Gyürkőc Feri, Morzsarágó és így tovább. Jópofa nevek, jópofa környezetben, vegyük észre. Boros Lőrinc díszlettervező mediterrán hangulatot képezett a kék-zöld, kopottas-patinás házaival, miközben a szomszédságra különös megoldást alkalmazott. Egyik ház áll a másik mellett, ám amikor legravaszabb hősünk átjárót nyit a kettő között, akkor azt a földszintről vájja lefelé. Mit van mit tenni, ezután a szomszédba átosonó szereplők a földszintről buknak le/fel a szuterénbe és vice versa. A jelmezeket jegyző Horányi Júlia tovább színezi a képet: a jelzésszerűen antik, mégis modern ruhák laza szedett-vedettségét egységbe szervezi egyfajta zöld szín, amely valamely részletként felbukkan minden öltözékben. Leszámítva a címszereplő mélylila kompléját, mert az alapvetően zokniból, atlétatrikóból és tangából áll, nyomatékos figyelemmel arra, hogy az Ostromváryt játszó Csöre Gábornak szép és kisportolt a teste.

Szőcs Artur rendezésében maga a darab nem különösebben lényeges, tartalmas vagy sokatmondó. A fő a színészi mindent bele: a bolondozás, az éneklés, a muzsikálás. (Változatos könnyűzenei kínálattal.) De mivel a Vígszínház a gyengékhez és elesettekhez címzett tematikus évadában mutatja be a produkciót, feltételezzük, kell némi szánalmat kiváltania belőlünk annak, hogy az inkább ostobának, mint hetvenkedőnek látszó címszereplőt csúnyán rászedik a többiek. Úgy kiforgatják mindenéből, mint ügyes asszony a férjét váláskor. Ostromváry kistafírozott barátnője, akit a csinos Bata Éva játszik sejtelmes-diadalmas mosolyokkal, a házat csak azért nem viszi magával, mert azt Boros Lőrinc nem tervezhette az utolsó szögig lebonthatóra. Ez a hurcolkodás az előadás vége. De tulajdonképpen már az első öt percben is érzünk némi sajnálatot, mert a kezdésnél jelentős hendikepnek mutatkozik, hogy Szatmári Liza játssza Morzsarágó szerepét. Az idős színésznő egyetlen lehetséges szempontból sem illik bele a projektbe. Viszont a kifosztós előadásvéget még követi egy bizarr, szürreális, villanyosszékkel büntető befejezés is.

A hetvenkedő katonát ezúttal két motor működteti, vagy ha ez technikailag nem helytálló kijelentés, akkor egy motor, de legalább hathengeres. 3:3, esetleg 4:2 arányban köthetjük a színészi energiaforrásokat Mészáros Mátéhoz, illetve Molnár Áronhoz. Mészáros Máté főszerepel, zenél, énekel, szaladgál. Huncut, bölcs, pikírt komikus. Molnár Áron talán kevésbé könnyed, de végtelenül dolgos és dinamikus. A többiek: Dengyel Ivántól Telekes Péteren, Réti Adriennen és a latin közmondásnyelven éneklő Bartsch Katán át a pénzszórásban jeleskedő (a.m. nagyon szépen, esztétikusan hajigáló) Géczi Zoltánig a tisztes helytállásT tanúsítják.

Az előadás végén, már voltaképp a tapsrendben elénk tárul egy kép: a szereplők Santa Taub nevű bárkáról integetnek felénk. Ez az hommage mindenesetre kedves gesztus.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Évadvégi kavalkád Zsámbékon

Hinták, Woyzeck, Álom újratöltve. Szerdától szerdáig három előadás látható a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legizgalmasabb játszóhelyén, a Műemlék Rakétabázison.
Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.