Színház

A homofóbiát járja körül a PanoDráma

2013.03.07. 16:30
Ajánlom
A Laramie-projekt című produkciót a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat részeként adják elő, Lengyel Anna rendezésében. A verbatim felolvasószínházi előadás március 10-én látható az Óbudai Társaskörben.

A PanoDráma előadásai jellemzően olyan társadalmi problémákkal foglalkoznak, melyek körülvesznek minket, de sokszor egészen addig nem veszünk róluk tudomást, míg saját bőrünkön nem tapasztaljuk azokat.

Ilyen volt a 2011-ben bemutatott Szóról szóra, mely a 2008-2009-es romatámadások eseményeit dolgozta fel verbatim, azaz szó szerinti (dokumentum)színházi formában. Az akkori munkát egy a témában szervezett nemzetközi workshop előzte meg, majd az összegyűjtött interjúanyagból és interneten talált szövegekből állították össze a darabot olyan színészek segítségével, akik az előadás létrehozásában társalkotóként vettek részt. Az előadás utolsó jelenete éppen arról a sajóbábonyi esetről szól, mely a 2012-ben bemutatott 174/B - Az igazság szolgái című előadás témája. "Innen elég sok anyagot tudtunk összegyűjteni, nagyon sok érdekes embert találtunk, és így egy idő után komplex képünk alakult ki" - meséli az előadást rendező Lengyel Anna, aki csapatával több olyan peres üggyel is foglalkozott, melyekben a 174/B-re, az úgynevezett gyűlölettörvényre történik hivatkozás. "A dolog abszurditása az, hogy ezzel a bizonyos gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják a cigányokat, arra hivatkozva, hogy azt kiabálták, »megölünk mindent magyart«, ami - még ha valami hasonló el is hangzott - teljesen nyilvánvaló, hogy csak azokra az emberekre vonatkozott, akik odamentek őket provokálni." Lengyel Annával készített interjúnkat ide kattintva olvashatja!

A Laramie-projekt huszonegy szerepében Bánki Gergő, Bezerédi Zoltán, Ördög Tamás, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina és Cseh Judit látható. A produkciót egyszer már láthatta a közönség 2011 júniusában a POSzT-on. A darab előzménye egy 1998-as eset, amikor is egy Laramie nevű kisvárosban agyonverték Matthew Shepardot, egy húszas éveiben járó fiatalembert a saját neméhez való vonzódása miatt. Támadója egy hasonló korú férfi volt, aki félholtan hagyta hátra áldozatát egy kerítéshez kikötözve. Két nappal később Shepard belehalt sérüléseibe. A sokszoros díjnyertes amerikai drámaíró-rendező Moisés Kaufman társulatával Laramie-be utazott interjúzni. A verbatim színházi darab másfél év számos látogatásának interjúiból és tárgyalási jegyzőkönyveiből készült és elnyerte a 2001-es év legjobb drámájának díját. Azóta a második leggyakrabban játszott amerikai színdarab az Egyesült Államokban. Konkrétan a darab sikere nyomán vette fel Barack Obama 2008-ban a homofóbiát is a gyűlöletbűncselekmények közé.

A PanoDráma produkciójának dramaturgi munkálatait Garai Judit és Hárs Anna végezte, míg a színpadra állítás Lengyel Anna nevéhez fűződik. Az előadás március 10-én látható az Óbudai Társaskörben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Színház szeged

Női témák és női alkotók a THEALTER színházi fesztivál középpontjában

9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkciója látható a szegedi THEALTER fesztiválon, amelyre 2019. augusztus 2. és 10. közt várják a kortárs színházi szcéna rajongóit.
Színház interjú

Minden nő életében megfordul egy Liliom - Interjú Szokol Judittal

Szokol Judit frissdiplomás színházrendező két előadást is rendez - méghozzá párhuzamosan - a Szentendrei Teátrumban. Vasárnap mutatják be A hentes lánya című mono-musicalt és július 25-én Molnár Ferenc Liliomját. 
Színház ajánló

Zenés előadásokkal bővül a Vidor Fesztivál színházi programja

A hazai színházak repertoárjából válogatott tizennyolc vígjáték és zenés színpadi játék látható az augusztus 23. és 31. között megrendezendő Vidor Fesztivál színházi versenyprogramjában, Nyíregyházán.
Színház interjú

Rippel Ferenc: „A cirkuszművészet és a néptánc ötvözetét kerestem a pályázatokban" 

A cirkuszművészet kiemelt műfaj lett idén a STAFÉTA pályázatban, Rippel Ferenc, artistaművész, a pályázatok elbírálására felkért szakmai kuratórium egyik tagja mesélt a cirkuszművészet egyre növekvő elismertségéről és a STAFÉTA pályázat fontosságáról.