Színház

A jelen csehovi köntöse – új premierre készül a Narratíva Kollektíva

2022.01.03. 16:50
Ajánlom
Csehov Meggyeskertjének átdolgozását január 8-án láthatja először a Jurányi Ház közönsége Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel rendezésében.

A mű nem a klasszikus Csehov-dráma modern változata, sokkal inkább értékrendek és világnézetek ütköztetése, a történet újraértelmezése. A darab címe, a Demerung is erre utal. Az eredetileg filmes szakkifejezésként használt fogalom azt a néhány percet jelöli, amikor napfelkeltekor, illetve napnyugtakor a fényviszonyok gyorsan és drámaian megváltoznak.

A történetben különleges szerepet kap ez a két napszak, amikor úgy lehet éjszakai felvételeket készíteni, hogy van még némi fény. Ekkor ugyanis a tudatalatti és a természetfeletti összeér, a képzelet és valóság határai elmosódnak.

A darab a sötétség és világosság határmezsgyéjén mutatja meg a történet szereplőinek sorsát, önmagukkal való szembenézésüket, és világít rá arra, hogy az értelmiséginek mondott réteg hogyan válhat egy pillanat alatt kiszolgáltatottá és tehetetlenné.

Az emberek bukásával pedig felmerül a kérdés, hogy ki veszi a vállára azt a felelősséget, ami eddig az ő vállukon nyugodott.

A Demerung középpontjában Ljuba áll, aki rossz döntések sorozata után Párizsig menekül – elsősorban saját maga elől. A teljes összeomlástól a családja menti meg, akik hazaviszik az életet feladni készülő lányt. Ám az otthon nem feltétlenül a béke szigete, Ljubának pedig szembe kell néznie az őt körülvevő közeg változatlanságával. Márpedig a gyorsan formálódó jelenben a változásra képtelenek széthullanak.

Szereplők:

Ljuba: Kurta Niké
Ánya: Ladányi Júlia
Várja: Pető Kata
Ljonya: Terhes Sándor
Lopahin: Kárpáti Pál
Petya: Egger Géza
Jepihodov: Domokos Zsolt
Dunyasa: Barna Lilla
Jása: Viktor Balázs
Firsz: Hajduk Károly

A Demerung (Csehov Meggyeskertje) január 8-tól látható a Jurányi Házban, jegyek az alábbi oldalon kaphatók.

Fejléckép: A darab alkotói (forrás: jegy.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – a Fidelio februári premierajánlója

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.