Színház

A jelen csehovi köntöse – új premierre készül a Narratíva Kollektíva

2022.01.03. 16:50
Ajánlom
Csehov Meggyeskertjének átdolgozását január 8-án láthatja először a Jurányi Ház közönsége Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel rendezésében.

A mű nem a klasszikus Csehov-dráma modern változata, sokkal inkább értékrendek és világnézetek ütköztetése, a történet újraértelmezése. A darab címe, a Demerung is erre utal. Az eredetileg filmes szakkifejezésként használt fogalom azt a néhány percet jelöli, amikor napfelkeltekor, illetve napnyugtakor a fényviszonyok gyorsan és drámaian megváltoznak.

A történetben különleges szerepet kap ez a két napszak, amikor úgy lehet éjszakai felvételeket készíteni, hogy van még némi fény. Ekkor ugyanis a tudatalatti és a természetfeletti összeér, a képzelet és valóság határai elmosódnak.

A darab a sötétség és világosság határmezsgyéjén mutatja meg a történet szereplőinek sorsát, önmagukkal való szembenézésüket, és világít rá arra, hogy az értelmiséginek mondott réteg hogyan válhat egy pillanat alatt kiszolgáltatottá és tehetetlenné.

Az emberek bukásával pedig felmerül a kérdés, hogy ki veszi a vállára azt a felelősséget, ami eddig az ő vállukon nyugodott.

A Demerung középpontjában Ljuba áll, aki rossz döntések sorozata után Párizsig menekül – elsősorban saját maga elől. A teljes összeomlástól a családja menti meg, akik hazaviszik az életet feladni készülő lányt. Ám az otthon nem feltétlenül a béke szigete, Ljubának pedig szembe kell néznie az őt körülvevő közeg változatlanságával. Márpedig a gyorsan formálódó jelenben a változásra képtelenek széthullanak.

Szereplők:

Ljuba: Kurta Niké
Ánya: Ladányi Júlia
Várja: Pető Kata
Ljonya: Terhes Sándor
Lopahin: Kárpáti Pál
Petya: Egger Géza
Jepihodov: Domokos Zsolt
Dunyasa: Barna Lilla
Jása: Viktor Balázs
Firsz: Hajduk Károly

A Demerung (Csehov Meggyeskertje) január 8-tól látható a Jurányi Házban, jegyek az alábbi oldalon kaphatók.

Fejléckép: A darab alkotói (forrás: jegy.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.