Színház

A jelen csehovi köntöse – új premierre készül a Narratíva Kollektíva

2022.01.03. 16:50
Ajánlom
Csehov Meggyeskertjének átdolgozását január 8-án láthatja először a Jurányi Ház közönsége Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel rendezésében.

A mű nem a klasszikus Csehov-dráma modern változata, sokkal inkább értékrendek és világnézetek ütköztetése, a történet újraértelmezése. A darab címe, a Demerung is erre utal. Az eredetileg filmes szakkifejezésként használt fogalom azt a néhány percet jelöli, amikor napfelkeltekor, illetve napnyugtakor a fényviszonyok gyorsan és drámaian megváltoznak.

A történetben különleges szerepet kap ez a két napszak, amikor úgy lehet éjszakai felvételeket készíteni, hogy van még némi fény. Ekkor ugyanis a tudatalatti és a természetfeletti összeér, a képzelet és valóság határai elmosódnak.

A darab a sötétség és világosság határmezsgyéjén mutatja meg a történet szereplőinek sorsát, önmagukkal való szembenézésüket, és világít rá arra, hogy az értelmiséginek mondott réteg hogyan válhat egy pillanat alatt kiszolgáltatottá és tehetetlenné.

Az emberek bukásával pedig felmerül a kérdés, hogy ki veszi a vállára azt a felelősséget, ami eddig az ő vállukon nyugodott.

A Demerung középpontjában Ljuba áll, aki rossz döntések sorozata után Párizsig menekül – elsősorban saját maga elől. A teljes összeomlástól a családja menti meg, akik hazaviszik az életet feladni készülő lányt. Ám az otthon nem feltétlenül a béke szigete, Ljubának pedig szembe kell néznie az őt körülvevő közeg változatlanságával. Márpedig a gyorsan formálódó jelenben a változásra képtelenek széthullanak.

Szereplők:

Ljuba: Kurta Niké
Ánya: Ladányi Júlia
Várja: Pető Kata
Ljonya: Terhes Sándor
Lopahin: Kárpáti Pál
Petya: Egger Géza
Jepihodov: Domokos Zsolt
Dunyasa: Barna Lilla
Jása: Viktor Balázs
Firsz: Hajduk Károly

A Demerung (Csehov Meggyeskertje) január 8-tól látható a Jurányi Házban, jegyek az alábbi oldalon kaphatók.

Fejléckép: A darab alkotói (forrás: jegy.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.